Zelený čaj - účinky na zdraví

Zelený čaj je nejen chutným nápojem, který nás dokáže uvolnit i osvěžit, ale také významně podporuje naše duševní procesy, a navíc zvyšuje i jejich kvalitu. Vydejte se s námi za poznáním léčivých účinků zeleného čaje.

Černý čaj & zelený čaj

Lí­stky zeleného čaje na rozdí­l od čaje černého, i když se jedná o lí­stky ze stejného druhu rostliny Camelia sinensis, neprocházejí­ fermentací­: skladování­m v uzavřeném prostoru, kde dochází­ k vysychání­ lí­stků a oxidaci některých složek původní­ho pří­rodní­ho čaje v jiné látky.

Zelený čaj vzniká tak, že otrhané lí­stky se napaří­ a tí­m se oxidaci zabrání­. Výsledkem je rozdí­lné složení­ u obou typů čajů, pokud jde o účinné látky. Při zpracování zeleného čaje se používají čerstvě sklizené listy, kdy zhruba třetinu jejich hmotnosti tvoří polyfenoly, dále jsou to fluoridy, polysacharidy, vitaminy E a C, tein, hořčík, vápník, železo, fosfor, sodík, chlor. Hlavní polyfenoly zeleného čaje ovlivňují barvu i chuť samotného čaje.

Možnosti zakoupení přírodních zelených čajů - www.royall2000.cz

Víme, že zelené čaje podporují redukcí váhy, pročištění těla, a působí dobře na organismus a také má povzbuzující účinky. Potřebujete se obrátit přímo na E-shop, kde byste si mohli zakupovat čaje? E-shop Royall2000.cz nabízí široký výběr čajů.

Druhy čajů, které najdete v nabídce:

  • Revolution Tea econom
  • Sypané ovocné čaje BIOGENA
  • Sypané bylinných směsí BIOGENA

Pokud se chcete podívat do jejich nabídky co tyto čaje obsahují, ceny a co obsahují, získate je na jejich stránkách: www.royall2000.cz

Věříme, že s doporučením a nákupem budete velmi spokojeni:-)

Výživové složky zeleného čaje

  • Polyfenolové antioxidanty - katechiny, flavonoidy, chlorofyl. Tyto antioxidanty mají velký význam v prevenci rakoviny, kdy zabraňují zhoubnému množení buněk a podporují mezibuněčnou komunikaci. Dále blokují enzym, který se značně podílí na tvorbě metastáz, zabraňují vzniku nových cév vyživujících nádor. Polyfenoly blokují enzymy, které aktivují přeměnu prokancerogenů na kancerogenní látky, ovlivňují i úvodní fázi kancerogenního procesu, zabraňují zhoubnému množení buněk a podporují mezibuněčnou komunikaci.
  • Katechiny - jedná se o látky podobné strukturálně flavonoidům. Katechiny, které efektivně štěpí tuky, mají pozitivní vliv na hubnutí při pravidelném pití zeleného čaje. Napomáhají spalování tuků, chrání buňky v lidském těle, působí proti ukládání cholesterolu v cévách.
  • Flavonoidy - patří mezi významné antioxidanty, které likvidují volné kyslíkové radikály, váží a inaktivují některé prooxidační inty kovů, jako je železo, měď.
  • Chlorofyl - podporuje tvorbu červených krvinek, posiluje obranyschopnost organismu, zlepšuje stav oběhové soustavy, zmírňuje funkční poruchy střev, působí protizánětlivě, ničí kvasinky, plísně, některé typy bakterií, virů, podporuje funkci dělohy a další.
  • Kofein - kofein** ** v zeleném čaji rozšiřuje průdušky, čímž je prospěšný lidem trpícím astmatem. Kromě toho pročišťuje močové ústrojí a povzbuzuje činnost ledvin. Kofein v zeleném čaji jemně zvyšuje svůj účinek a dlouho působí, což je pro náš organizmus přínosné, na rozdíl od kofeinu v kávě, který vyburcuje naše smysly okamžitě, což je pro naše tělo nezdravý šok, ale v krátké době následuje o to větší útlum.
  • Tanin - díky němu se kofein v zeleném čaji vstřebává pomaleji, než kofein v kávě.
  • Bílkoviny - jsou důležité pro růst i údržbu celého lidského těla.
  • Theofylin - jedná se o léčivou látku, která byla používána pro léčbu respiračních onemocnění. Hlavní účinky teofylinu: protizánětlivé působení, zvýšení krevního tlaku, uvolnění hladkého svalstva v průduškách, zvýšení účinnosti srdečních stahů, zrychlení srdečního tepu.
  • Minerál - draslík, hořčík, vápník, flouridy
  • Draslík - pomáhá snižovat krevní tlak, umožňuje přeměnu krevního cukru na glykogen, pomáhá odstraňovat z těla škodlivé látky, toxické zplodiny metabolismu.
  • Hořčík - pomáhá našemu srdci v prevenci srdečních nemocí, arytmií, zmírňuje příznaky chronické únavy, snižuje krevní tlak, může zmírňovat astmatické záchvaty, upravuje menstruační potíže, pomáhá v prevenci komplikací cukrovky, pomáhá při tvorbě a využití inzulínu, uvolňuje svaly, zvyšuje hustotu kostní tkáně, je prevencí osteoporózy.
  • Vápník - je nezbytný pro zdravý růst zubů, kostí, dále je prevencí při osteoporóze. Vápník dále snižuje krevní tlak, působí proti rakovině tlustého střeva, podporuje činnost srdečního svalu i ostatních svalů, nervové vzruchy, podporuje krevní srážlivost, zmírňuje poruchy trávení
  • Fluoridy - pomáhají bránit vzniku zubního kazu, protože chrání povrch zubů.

Účinky zeleného čaje v kostce

  • Thermogenní účinky - zelený čaj obsahuje theofylin a kofein, které zvyšují metabolismus tuků.
  • Antioxidační účinky - zelený čaj vyniká především bohatým zdrojem antioxidačních polyfenolů, jako epigallokatechinu a kyseliny gallové. Navíc zvyšuje aktivitu glutathion peroxidasy a dalších antioxidačních enzymů v tenkém střevě, játrech, plicích.
  • Antialergenní účinky - flavonoidy, které jsou obsažené v zeleném čaji, tlumí vzestup hladiny histaminu, který tím hlavním mediátorem při rozličných alergických reakcích.
  • Antimikrobiální účinky - zelený čaj významně působí proti škodlivým virům, bakteriím, a to přímým vlivem obsažených katechinů.

Účinky zeleného čaje na naše zdraví

Zelený čaj:

  • snižuje cukr v krvi,
  • posiluje krevní stěny,
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • je účinný při onemocnění dásní,
  • posiluje kardiovaskulární systém,
  • ulevuje od astmatu
  • účinně brání tvorbě zubního kazu,
  • přispívá k ochraně lidského organismu před zhoubnými nádory,
  • má pozitivní vliv v prevenci rakoviny žaludku, slinivky, střev, prostaty, jícnu, prsu,
  • má pozitivní vliv na snížení množství výskytu kožních nádorů, které jsou vyvolané UV zářením,
  • působí proti vzniku metastáz,
  • má příznivý účinek v boji proti bakteriím, virům,
  • má protialergické účinky,
  • léčí úplavici,
  • normalizuje střevní mikroflóru,
  • zamezuje vývinu hnisavých procesů v trávicím traktu,
  • blahodárně působí na trávicí trakt.

Příprava zeleného čaje

Všeobecným pravidlem u zeleného čaje je zalévání vodou, která prošla varem, ovšem zchladla na 60-80°C. Příliš teplá voda způsobí vylouhování tříslovin a dalších substancí a nálev má poté nahořklou chuť až pachuť. Čaj zalitý příliš chladnou vodou má naopak mdlou až vodovou chuť, protože se vonné a chuťové složky uvolnily z listů jen málo. Voda, kterou využijeme pro přípravu čaje, by neměla být příliš tvrdá, měla by být studená, nepřevařená, čerstvá. Na jeden šálek zeleného čaje patří jedna čajová lžička sypaného čaje. Připravujete-li více šálků čaje najednou, například pro hosty, dejte do konvice o jednu čajovou lžičku sypaného čaje navíc.

Vyluhování po dobu 3 minut - osvěžující účinky.

Vyluhování po dobu 6 minut - pozitivně působí na trávicí trakt.

Druhý záliv zeleného čaje - vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Při druhém zálivu již zelený čaj obsahuje málo kofeinu i taninů.

Vhodné nádobí pro přípravu a servírování zeleného čaje

Jak čajová konvice, tak šálky a další nádobky, které použijeme pro přípravu a servírování zeleného čaje, by neměly být v žádném případě kovové. Na výběr máte nádobí ze skla, porcelánu, keramiky, kameniny. Nádobky vždy umývejte čistou vodou a nikdy na ně nepoužívejte mycí prostředky.

Způsob pití zeleného čaje

Pokud je to možné, tak zelený čaj pijte neslazený, bez mléka. V případě, že byste do něj přidali cukr, či mléko, snížili byste jeho léčivé účinky.

Skladování zeleného čaje

Sušené lístky zeleného čaje mějte uskladněné v těsnící nádobce, současně je chraňte před přímým slunečním světlem. Takto Vám sušený čaj vydrží déle než rok.

Pro koho není vhodný zelený čaj

Zelený čaj by neměli pít jedinci, kteří mají problémy s ledvinami.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15893 (rodina-finance.cz#21401)


Diskuze a zkušenosti

Pavel Jarý | 26.07.2013 12:36
zelený čaj Zelený čaj vskutku miluju a používám ho taky na hubnutí


Přidat komentář