Výběr vína k jídlu - kombinace s pokrmy

K dobrému jídlu neodmyslitelně patří i dobré víno. Snoubení vína s pokrmy však vyžaduje určitá pravidla, která nejsou nikterak složitá. Správný výběr vína ke konkrétnímu pokrmu patří totiž k základním standardům stolování.

Víno se stalo gastronomickým fenoménem

pro mnoho lidí je to pouze alkoholický nápoj, pro jiné  životní styl, pro další životní poslání. K hezkému zážitku a k radosti nestačí víno pouze nachladit, otevřít a jen tak vypít. K dokonalosti daného okamžiku a vychutnání si vína v jeho plné kráse, je zapotřebí trochu více. S vínem se musí umět zacházet, otevírat při správné teplotě, odhadnout dobu dekantace před konzumací, zvolit ten správný typ sklenky a samozřejmě i pokrm.

Ke každému jídlu jiný typ vína

Podávání jídla s vínem vyžaduje určitou harmonii ve zvolení vhodného pořadí chodů. Je zvykem seřadit pokrmy od lehkých k těžším a stolování zakončit sýrem nebo sladkým dezertem.

Společenské události zpravidla začínají aperitivem

Pokud se podávané jídlo skládá z více chodů začíná se s jednoduchými předkrmy a pokračuje se s chody složitějšími a vydatnějšími. Vína podávaná k jednotlivým pokrmům by měla sledovat stejnou linii. Vína jednoduchá by měla předcházet vínům složitějším a bohatším, taktéž vína mladší musí předcházet vínům starším a vína méně aromatická předcházet vínům více aromatickým.

  • Celá sestava pokrmů a vína by měla být vyvážená tak, aby zážitek z jídla nepřevyšoval zážitek z vína nebo naopak. Je žádoucí, aby se chutě navzájem doplňovaly a vytvářely vzájemnou harmonii.

Studené předkrmy - výběr vína

U předkrmů platí zásada, že bychom je měli doplňovat lehčími bílými víny, popřípadě víny šumivými nebo perlivými. K jemným předkrmům podáváme suchý sekt, naopak vína šumivá nejsou vhodná ke slaným druhům předkrmům nebo k předkrmům obsahující majonézu.

Jednoduché předkrmy doplňujeme lehkými bílými víny, k bohatším předkrmům podáváme bílá vína kořeněnějšího charakteru.

Studené předkrmy zapíjíme lehčími mladými bílými víny, neboť se předpokládá, že k hlavnímu jídlu budeme popíjet vína výraznějšího složení.

Konkrétní kombinace vín k předkrmům

Dušená šunka je nejlepším předkrmem k červenému mladšímu vínu s nízkým obsahem tříslovin. Vhodným vínem, kterým nikdy neurazíme je např. Rulandské modré.

Víno k chřestu

Ke chřestu je ideální Sauvignon nebo lehce perlivé víno, pokud však budeme chřest připravovat na másle volme raději středně plné Chardonnay.

Víno - krevetový a humrový koktejl

Krevetový a humrový koktejl můžeme zapíjet vínem bílým, harmonicky sladěným - Rulandské bílé, Rulandské šedé nebo veltlínské zelené.

Víno k paštice

Paštiky je vhodné doplňovat plnějšími bílými víny, k paštikám z husích jater se hodí sladší bílá vína.

Víno ke studené míse

Pečená studená masa můžeme doplňovat plnějšími bílými víny neb lehčími víny červenými.

Víno k uzeninám a salámům

Salámy a uzeniny můžeme kombinovat s lehčími červenými víny nebo víny růžovými. Vejce a vaječné pokrmy ničí chuť většiny bílých i červených vín, a to z důvodu jejich vazké struktury. Z toho důvodu můžeme podávat vína nevýjimečné kvality.

Víno k polévkám

Polévky se v naší zemi jen zřídkakdy zapíjejí vínem, avšak v celé řadě zemí patří víno k polévkám standardně. Plévky nejlépe chutnají s víny bílými, které volíme dle druhu a přípravy polévky.

Lehčí bílá vína kombinujeme s polévkou drůbeží, naopak starší ročníky bílých vín báječně doplňují hovězí vývar.

Krabí polévka výborně chutná s jemně šumivými víny nebo pravým champagnem.

Husté, krémové polévky se nejlépe snoubí se šumivými nebo perlivými víny. Zeleninová polévka je nejlepší volbou pro víno růžové, ale můžeme k ní podávat také víno výraznější a kořenitější, jako je např. Ryzlink rýnský.

Víno a teplé předkrmy

Teplé předkrmy si vyžadují vína plnější, sáhnout můžeme i po vínech těžších. Dobrou volbou budou vína bílá polosuchá, ale i růžová a červená.

Víno a grilovaná husí játra

mají výraznou chuť, což je nezbytné snoubit s výraznou chutí botrytického vína. Tím dosáhneme vyváženého komplexu ovocných chutí.

Víno k hlemýžďům

Hlemýždi jsou vhodnou kombinací k červeným nebo bílým, polosuchým vínům.

Víno a kachní játra

Kachní játra se nejlépe doplňují s víny bílými sladkými, s víny ledovými, botrytickými nebo slámovými.

Víno a omeleta se šunkou

Omeleta se šunkou se dokonale snoubí s víny šumivými nebo perlivými.

Víno a šunka s vejci

Šunku s vejci vhodně doplňují výraznější bílá vína nebo vína šumivá.

Víno a těstoviny s rýží

Těstoviny a rýže jsou často základní ingrediencí většiny pokrmů, hlavně ve středozemní Evropě a doprovázející vína se zpravidla vybírají podle jednotlivých jídel. Zdárným příkladem může být např. paella a červené víno, rizoto s mořskými plody v kombinaci s mladým bílým vínem, lasagne s ovocitými růžovými víny.

Víno - obecně k pokrmům z těstovin a rýže

volíme vína šumivá nebo lehčí bílá vína. Pokud budou těstoviny součástí chuťově výraznějších jídel volíme i víno stejných vlastností.

V případě těstovin je velice důležitá chuť omáčky, se kterou se pokrm podává. Omáčka by měla být vždy v harmonii s podávaným vínem. Smetanové omáčky si žádají plná bílá vína typu Chardonnay. K těstovinám se sýrovou omáčkou jsou velmi příjemná vína růžová, ale jen suchá. Lasagne s masem můžeme snoubit s lehkými červenými vány nebo víny růžovými.

Víno k rybám

K rybám je tradičním a skvělým doplňkem bílé suché víno. Podle způsobu úpravy ryby volíme vína jemnější nebo pikantnějším, mladší nebo středně stará vína.

Víno k dušené rybě

Dušenou neb pečenou rybu velice dobře doplňují vína mladá a lehčí, vhodnou odrůdou je Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené nebo Aurelius.

Víno k mastné rybě

K jemné, méně mastné rybě jsou vhodná vína lehká bílá, ke smaženým rybám naopak podáváme vína plnější.

Víno k rybě s omáčkou

Ryba v jemné omáčce si žádá úplně něco odlišného, ale stále víno bílé, jen o něco plnější a zároveň jemnější.

Víno - candát a chardonay

Candát vyžaduje víno bílé a hutné, ideálním společníkem je dobré Chardonnay.

Víno - kapr s vínem

Kapr nejlépe chutná v kombinaci s víny harmonickými a aromatickými, které obsahují vyšší procento alkoholu. Nejvhodnějšími odrůdami jsou Rulandské bílé, Chardonnay, Neburské nebo Ryzlink rýnský.

Víno - pstruh

Pstruh si nejlépe rozumí v kombinaci s výraznějšími a plnějšími víny nebo víny perlivými.

Víno - štika

Ke štice jsou nejvhodnější bílá vína plnější chutě a výraznějšího buketu.

Víno - losos

lososu bude ideálním doplňkem burgundské bílé nebo některé kvalitní suché růžové víno.

Víno - tuňák

Tuňák nejlépe chutná se suchým bílým vínem, ale vhodně ho bude doprovázet i víno růžové.

Víno ke kuřeti, huse, kachně, krůtě - drůbež

K drůbežímu masu jsou vhodná výraznější bílá vína, k jemné úpravě pak lehčí vína bílá. K hutnějším úpravám drůbežího masa jsou nejvhodnější plná, lahvově zralá bílá vína dobrých ročníků.

Pečená husa nebo kachna by se však spíše než vínem, měla zapíjet dobrým pivem.

Kuře nejlépe chutná v kombinaci s pikantnějšími bílými víny, opět záleží na typu úpravy.

Krůta se nejlépe snoubí se středně plnými červenými víny typu Merlot, Shiraz nebo Svatovavřinecké.

Víno - vepřové maso

Pokrmy z vepřového masa jsou vhodné zapíjet víny bílými i červenými. Výběr vhodného vína opět záleží na způsobu úpravy podávaného pokrmu, tučnosti masa, přílohách a zvyklostech. K tučnějším pokrmům podáváme vína starší a kyselejší, jelikož mírná stařina a alkohol snižují tučnost masa. Vepřový řízek vhodně doplní červené víno plnějších charakteru, např. Modrý Portugal.

Víno - Hovězí masa

Výběr vína k hovězímu masu je velmi jednoduchý, neboť se k němu podává pouze víno červené. Podle způsobu přípravy a kvality masa určujeme druh odrůdy vína, od lehčího červeného vína až po plnější. K vařenému hovězímu masu je ideální víno z Cabernetu nebo Burgundské, k pečeni volíme to nejlepší červené víno.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15856 (rodina-finance.cz#20163)


Přidat komentář