Sušené ovoce - sušička ovoce

Sušené ovoce je zdravou sladkostí, přesto se netěší velké oblibě. Sušení ovoce je jednou z metod konzervace potravin. Ovoce si můžete usušit i doma v troubě či na slunci. Nevíte jak na to?

Následující článek Vám poskytne základní informace týkající se sušeného ovoce, jeho sušení a jeho využití.

Proč ovoce sušit

Sušení ovoce je nejstarší způsob konzervace potravin. Sušení výrazně prodlužuje trvanlivost ovoce. Můžete jej využít když nemáte doma ovoce čerstvé. A stejně jako čerstvé i sušené ovoce je bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6 a minerály. Sušením ovoce ztratí většinu své vody, proto má výraznější chuť. Nevýhodou ovšem je, že tím ztrácí i vitamín C a vitamín D. Sušené ovoce obsahuje 60% - 70% přírodních cukrů, jež jsou velmi snadno stravitelné. Sušené švestky jsou navíc skvělými antioxidanty.

 


V čem ovoce sušit

Sušička ovoce

Ovoce můžete sušit pomocí sušičky ovoce. Potraviny absorbují teplo a vlhkost následně uvolňují v podobě vodní páry. Sušička ovoce se může používat na konzervaci nejen ovoce, ale také zeleniny, koření či hub. Tradiční sušička ovoce se skládá ze síťky, či mřížky na níž se ovoce zavěšuje nad zdroj tepla. K sušení dochází pomocí proudění teplého vzduchu od zdroje tepla vzhůru. Elektrická sušička se skládá elektromotoru ohřívajícího vzduch. Solární sušička ovoce vytváří proudící teplý vzduch pomocí sluneční energie. Otázkou teď je, kde si opravdu kvalitní a spolehlivou sušičku zakoupit. Doporučujeme Vám internetový obchod www.pramen-zdravi.cz kde naleznete opravdu velký výběr sušiček na ovoce a zeleninu.

Jak ovoce sušit

K sušení by se mělo používat ovoce čerstvé a zralé v co nejkratší době od sběru. Ovoce by se mělo také omýt. Pokud ovoce naporcujete na menší kousky, zkrátíte tím dobu jeho sušení. Před samotným sušením se ovoce může ještě předehřát ve vodě, což napomáhá například u ovoce se silnější slupkou ke zkrácení doby sušení.  Pomocí ananasové šťávy se dá předejít nežádoucímu zčernání ovoce. Nejčastěji se suší jablka (křížaly), hroznové víno (rozinky), meruňky, švestky, rajčata a citrusy. Pokud ovoce obsahuje jádro, nezapomeňte jej vyjmout. Sušení ovoce s jádrem a peckami nejenom že proces sušení zbytečně zpomaluje, ale navíc nedosáhnete ideálního usušení.

Jak skladovat sušené ovoce

Sušené ovoce by se mělo skladovat ve vzduchotěsné nádobě. Tato nádoba ovoce chrání před prachem a zabraňuje napadení ovoce ovocnými muškami. Dále pomáhá udržovat jeho vlhkost, barvu, chuť a výživové hodnoty. Ideální teplota pro skladování sušeného ovoce je 10 °C. Sušené ovoce může být i zmraženo a tím déle uchováno.


Konzumace sušeného ovoce

Sušené ovoce je bohaté na cukry, jeho kalorická hodnota je tedy vysoká. Ovšem je zdravější něž jiné sladkosti a to díky obsahu jen přírodních cukrů a žádného tuku. Může tedy sloužit jako alternativa příjmu sacharidů při dietě. Nejkaloričtější jsou banány, meruňky a broskve. Ale například sušená jablka, ananas a jahody mají kalorickou hodnotu nižší než čerstvé.

Kupované sušené ovoce

Výhodou kupovaného ovoce je, že si ho můžete koupit kdykoliv, i když zrovna není sezóna daného ovoce a nemusíte nic sušit. Nevýhodou ovšem je, že může obsahovat oxid siřičitý, jež se přidává kvůli barvě a u citlivých osob může způsobit bolení hlavy a nevolnost, u astmatiků i alergickou reakci. Proto raději kupujte sušené ovoce v biokvalitě, které oxid siřičitý neobsahuje.

Plusy sušeného ovoce

  • Sušené ovoce podporuje zažívání a působí jako přírodní projímadlo, především potom švestky.
  • Ovoce můžete sušit i bez sušičky ovoce jednoduše v troubě, nebo na slunci.
  • Je chutné a dodává velké množství vitamínů.
  • Dá se déle skladovat.
  • Slouží jako ochucovadlo pokrmů.
  • Obsahuje jen přírodní cukry a je snadno stravitelné.

Při sušení v troubě se začíná na nízké teplotě kolem 20 °C a teprve potom teplotu zvyšujeme na 50°C až 70 °C, ke konci sušení teplotu zase snížíme. Troubu ovšem nechte pootevřenou, aby z ní mohla unikat pára. Při prvním sušení je těžké odhadnout kdy a jakou teplotu na troubě nastavit, ovšem při dalším už to bude jednodušší. Ovoce můžete rozložit přímo na plech, nebo ho poskládat na rošty. Pro sušení nepoužívejte teplotu vyšší než 85°C, ovoce při ní ztrácí nejen barvu, ale také většinu vitamínů.

Správně usušené ovoce

Správně usušené ovoce je pružné a vhodné ke žvýkaní a pokud jej zmáčknete nevytéká z něj šťáva. Sušené ovoce obsahuje méně než 5 % vody.

Využití sušeného ovoce

Sušené ovoce se hodí k přímé konzumaci, můžete jej ale přidat například do bílého jogurtu, do marmelády na chleba či vánočku. Ze sušených jablek můžete upéct i jablkový nákyp, jeho chuť poté bude více jablečná. Dále se dá připravit například rýžový nákyp se sušenými meruňkami a také můžete sušené ovoce nasypat na lívance. Obecně se dá říci, že ovoce v jakémkoliv pokrmu může být nahrazeno svou sušenou formou.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15886 (rodina-finance.cz#20937)


Přidat komentář