Steaky na grilu - Recepty

Budete pro své přátele připravovat tuto velmi oblíbenou pochoutku, ale nejste si jisti, jak dlouho se steak upravuje, jaké víno a přílohu zvolit? Nebo jste pozvaní do steakové restaurace a příliš se nevyznáte v jednotlivém stupni propečení steaku?

Chystáte si udělat pochoutku ze steaku, nebo jdete do steakové restaurace a tápete, pro jaký steak se rozhodnout? Nedivíme se Vám. Nabídka je totiž skutečně široká. Vyberte si to správné maso, ze kterého bude perfektní a chutný steak.

Steak ale není jen kusem grilovaného, smaženého nebo jinak upraveného masa a ne každý "steak" je opravdu "steak". Ne každý, byť šťavnatě vypadající a silný plátek libového masa, je vhodný pro přípravu steaku.

Úprava steaku

Steaky můžete upravit v troubě, na lávovém kamenu, na pánvi, dusit v kastrole. Nejlepší úprava však je grilování na grilu.

Grilování na lávovém kamenu

  • + maso není v přímém styku s plamenem.
  • + grilování probíhá bez dřevěného uhlí či briket.
  • + dokonalé propečení steaků.
  • + topení dřevem s plameny umístěnými přímo pod deskou.
  • + grilovací deska z lávového kamene je vhodná pro klasické grily, plynové grily, elektrické grily, kuchyňské trouby, sporáky, sklokeramické desky, krby i ohniště.

Stupeň propečení steaku

Stupeň propečení steaku ovlivňuje procento ztráty tepelnou úpravou. Steak může být  velice tmavý, doslova černý, čemuž se anglicky říká *chared** , *** a přitom vnitřek může být úplně krvavý. Naopak steak může byt světle hnědý, tím, že byl grilován na velmi mírném ohni, a přitom může  být natolik propečený, že by ho žádný ze znalců steaků ani nepozřel. Jestliže se nám „podaří" steak přepést, nezbývá nám nic jiného, než ho vyhodit. Na druhou stranu nedodělaný steak můžeme na několik okamžiků navrátit na gril či pánev.

  • Raw - syrové maso tepelně neopracované, jedna především o tatarský biftek, oblíbený u nás, v Belgii, Francii. Tatarský biftek je „naškrábané" nebo namleté nejjemnější hovězí maso smíchané s kořením
  • Very rare - pouze zprudka ošlehnutý ohněm na povrchu, uvnitř zcela syrový a krvavý. Takto upravené maso dostanete například ve Francii, pokud včas neřeknete, že si přejete steak více propečený.
  • Rare - téměř syrový steak, kdy je jeho vnitřek z 75% studený. Tato úprava je běžná pouze u hovězího masa. Maso je velmi jemné a pro znalce a milovníky steaků je to nejoblíbenější úprava.
  • Medium rare - slabě propečený steak, s 50% růžovým vlažným středem. Obvykle se takto upravené maso dopředu nepožaduje, je to označení pro výsledek.
  • Medium - středně propečený, s 25%  tmavě růžovým středem a propečeným povrchem. Je to nejrozšířenější úprava steaků. Kromě hovězího masa se takto upravuje i jehněčí maso a vepřová panenka.
  • Well done - 100% hnědý, zcela propečený steak, se šedivým a suchým vnitřkem. Tato úprava je vhodná pro tučnější masa, která se méně vysušují a pro drůbež, která nesmí být nikdy krvavá. Pro nejjemnější hovězí masa se používá méně, přesto někteří tuto úpravu preferují pro obavy z případných chorob.

Co určuje dobu grilování steaku

Dobu grilování určuje:

kvalita masa - nechte si přímo od řezníka odkrojit požadovaný kus. Nekupujte již nařezané maso. Za nejkvalitnější hovězí maso na steaky je považováno maso z oblasti Jižní Ameriky, především Argentiny a Uruguaye, kde se zvířata celoročně pasou na rozlehlých pastvinách.

  • síla steaku - ideální jsou 2-3 centimetry,
  • kvalita řezu steaku,
  • stupeň zrání masa - maso by mělo být zralé. U hovězího masa poznáte zralost podle jeho zahnědnutí okrajů. Zralé maso začíná být desátým až čtrnáctým dnem od porážky,
  • síla vrstvy tuku na steaku,
  • zda je steak s kostí nebo bez kosti,
  • typ tepelného zdroje - steaky se pečou podle typu sporáku.
  • vzdálenost steaku od tepelného zdroje.

Tipy, pro vhodnou úpravu steaku

  • To, zda maso marinovat, či ne, záleží na Vás. Někdo marinuje hodinu před úpravou, někdo marinuje celý den před úpravou. Pokud steak marinujete, před úpravou na grilu ho osušte kuchyňskou utěrkou, nebo ho nechte okapat na grilovacím tácku.
  • Maso nenaklepávejte, pouze jej promněte hřbetem ruky, a to tak, aby se jen lehce narušila jeho struktura.
  • Nepoužívejte během přípravy sůl, zbytečně byste přišli o cenné šťávy z masa. Steak se dochucuje až po upečení nebo těsně před tím, než ho položíte na rozpálený gril, pánev.
  • Při obracení masa používejte kleště, či jinou vhodnou pomůcku. Rozhodně nikdy do masa nepíchejte vidličkou či jiným nástrojem, vytekla by Vám šťáva a steak by nebyl šťavnatý.
  • Jak moc je steak propečený, zjistíte pohmatem na jeho středu. Čím je měkčí, tím bude uvnitř krvavější. To, jak je steak propečený, můžete zkontrolovat i malým řezem uprostřed steaku nebo podél kosti.
  • Dobu pobytu na grilu, pánvičce se odvíjí od zvoleného stupně propečení. Například na medium se maso opéká zhruba tři minuty z každé strany. Co jeden centimetr výšky steaku, tolik minut propečení. Například steak o tloušťce 4 cm a pro zvolený stupeň propečení medium, se opéká čtyři minuty z každé strany.
  • Ke krájení steaku se používají příbory s ostrým, někdy i zubatým nožem.

Vhodné přílohy ke steaku

Vhodné přílohy ke steakům:

  • brambory (opékané, vařené, americké, ve slupce, v alobalu pečené, ve formě hranolků),
  • těstoviny (nejlépe ve formě těstovinového salátu),
  • rýže (dušená, opékaná),
  • fazole (v konzervě, namočené a uvařené),
  • zelené fazolky (podušené na másle),
  • zelenina (čerstvá, kysaná),
  • pochutiny (hořčice, kečup, kyselé okurky, grilovaná kukuřice, grilovaný lilek, paprika aj.).

Pikantní steakový salát

200 g hotového steaku, na kolečka nakrájená cibule, 3 šálky zelených fazolek, 4 šálky hlávkového salátu. 2 šálky čerstvého listového špenátu, 3 větší houby pokrájené na plátky (hříbky, žampiony, hlívy), česnek, pepř, sůl, olej, pikantní hořčice. V pánvi dozlatova usmažte cibulku, nakrájenou na kolečka. Mezitím si poduste nakrájené houby na druhé pánvi. Následně k nim přidejte fazolky a špenát. V míse poté smíchejte usmaženou cibulku, podušené houby s fazolkami, špenátem a na nudličky nakrájený steak. Dochuťte česnek, solí, pepřem a hořčicí.

Vhodné víno ke steaku

  • Ke steaku z hovězího masa a zvěřiny se hodí například: Cabernet Sauvignon nebo Merlot.
  • Ke steaku z vepřového masa se hodí například Modrý Portugal.
  • Ke steaku z telecího masa se hodí například: Veltlínské zelené, Sylvánské zelené.
  • Ke steaku ze světlého masa (drůbeží, rybí, telecí) se hodí bílá vína.
  • Ke steaku z jehněčího masa se hodí například: Rulandské modré, Svatovavřinecké.

Vhodná masa pro přípravu steaku

Grilovat se dá skoro každé maso, jehněčí, drůbeží, skopové, vepřové, ryby, krevety, sépie, ale určitě nejoblíbenější hovězí steak.
Obvykle se jedná o větší kus nejkvalitnějšího masa krájeného přes vlákna. Takové maso se následně prudce tepelně upravuje, aby nepřišlo o svoji šťávu.

  • Červené maso - vepřové, hovězí, skopové.
  • Drůbeží maso - krůtí, kuřecí.
  • Zvěřina - srnčí, dančí, jelení, kančí.
  • Rybí maso - žralok, tuňák, losos.
  • Méně obvyklá - klokaní, pštrosí, sobí, krevety, sépie.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15874 (rodina-finance.cz#20612)


Diskuze a zkušenosti

Pavel P. | 22.07.2010 10:50
Výborný steak z vepřové panenky se zeleninou Vepřová panenka, steakové koření, sůl, olej, hladká mouka, baby karotka, brokolice, nebo jiná. Může být mražená. Postup: Hrubší plátky vepřové panenky, velmi mírně a jemně neklepané, okořeníme a osolíme. Pozor - některé koření už obsahuje dost soli. Prudčeji opečeme v rozpáleném oleji po obou stranách, vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, osmahneme a zajijeme vodou, přidáme v mikrovlné troubě rozmraženou zeleninu a necháme provařit. Dobrou chuť Pavel ;-)

Ondra | 26.08.2010 07:11
Steaky z kotlet na pepři kategorie: dušené vepřové maso recept je určen pro 4 osob(y) Ingredience: 4 kotlety, celý černý pepř, olej, 3 cibule, 2 rajčata, máslo, petrželka, 6 stroužků česneku, strouhaný sýr, sůl Příprava: Kotlety nařízneme, naklepeme, osolíme a posypeme nahrubo umletým pepřem. Pak je na chvíli vložíme do marinády z oleje a tří rozetřených stroužků česneku. V pánvi rozpálíme olej a steaky z obou stran opečeme. Na pánvi ještě osmažíme kroužky cibule a položíme vedle steaku. Smícháme 2 lžíce másla, nasekaný zbytek česneku a petrželku a směs dáme na horké steaky. Podusíme oloupaná nakrájená rajčata, posypeme strouhaným sýrem a lehce osolíme. Sýr spolu s rajčaty přidáme na talíř a vše posypeme nahrubo umletým pepřem. Doporučená příloha: Nejlepší přílohou jsou opékané brambory.

Petra. | 26.08.2010 18:26
Hovězí steaky s grilovaným salátem Ingredience: 600 g hovězí svíčkové 4 lžíce oleje 1 cuketa 2 papriky 4 hrsti listového salátu Zálivka: 1 lžička dijónské hořčice 2 lžíce červeného vinného octa 2 lžíce extra olivového oleje sůl a pepř Popis přípravy: Odblaněnou svíčkovou rozkrájíme na 4 porce. Potřeme je polovinou oleje a grilujeme na roštu 3 minuty po každé straně. Dostaneme steaky s úpravou medium. Steaky necháme ještě 5 minut odpočinout pod potravinářskou folií. Cuketu nakrájíme na plátky, očištěné papriky nakrájíme na proužky. Zeleninu potřeme druhou půlkou oleje a grilujeme po obou stranách. Zeleninu promícháme se zálivkou, osolíme a opepříme. Steaky nakrájíme na plátky a položíme na salát. Osolíme a opepříme.


Přidat komentář