Steaková hostina - Druhy steaků

Vlahé podvečery přímo lákají ke grilování. Pořádáte větší párty nebo komorní grilování? Kromě klasického prasátka, klobásek si můžete připravit chutné steaky z nejrůznějšího masa. Přiblížíme Vám, čím se liší jednotlivé druhy, v čem je jejich výjimečnost.

Vhodná masa pro přípravu steaku

Steaky z hovězího masa

Vybírejte to nejlepší maso, co Vám může řezník nabídnout, například: svíčkovou, roštěnec.

  • Steak ze zadní části vysokého roštěnce - je pro Vás, milovníky steaků skutečně správnou volbou. Je totiž méně prorostlý tuku a díky tomu je velmi šťavnatý. Steak ze zadní části vysokého roštěnce patří mezi oblíbené steaky na grilování.
  • Steak ze svíčkové - patří mezi nejjemnější hovězí maso. Je zcela libové.
  • Nízký roštěnec, roštěnka - je jemné a šťavnaté maso, které je vhodné pro grilování i pečení vcelku.
  • Steak z hovězí kýty - pokud je maso z kvalitního býka a dobře marinované, jedná se o velmi oblíbené maso pro grilování. Maso je libové a steak získává svojí charakteristickou šťavnatost a chuť z tukové (lojové) tkáně, kterou je maso obklopeno. Znalci steaků říkají, že se jedná o nejchutnější hovězí maso.
  • Rumpsteak - steak ze zadního masa. Libový, jemný, křehký.
  • T-bone steak - podobný porterhouse steaku, je však menší, ale o hodně měkčí.
  • Porterhouse steak - jedná se o dva steaky v jednom, s kostí uprostřed.
  • Strip steak - steak z vysokého roštěnce. Libový, pevný, masitý.
  • Rib Eye steak - plátek vysokého roštěnce. Prorostlý tukem.
  • Fillet - kulatý plátek steaku z hovězí svíčkové. Libový, jemný.
  • Fillet mignon - steak ze střední části šálu svíčkové. Jemný, šťavnatý.

Steaky ze skopového masa

  • Skopové maso se řadí hned po vepřovém masu, co se týče tučnosti. Skopové maso má velmi jemná svalová vlákna.
  • Skopové maso je šťavnaté, křehké, velmi chutné.
  • Nejchutnější skopové maso je ze zvířat mladších dvou let.
  • Skopové maso se musí kořenit více než jiné druhy masa. Používáme výrazné koření, jako je česnek nebo majoránka.
  • Krk se využívá k dušení, vaření, pečení. Šrůtka se využívá k dušení, vaření, pečení.  Hřbet je velmi ceněnou částí skopového masa. Maso se především peče a dusí. Bok ze skotu se hodí na guláš a další podobné úpravy. Plec se hlavně dusí a peče. Kýta se peče, dusí. Ze skopového masa lze připravit i minutky.

Steaky z jehněčího masa

  • Jehněčí maso patří mezi tradiční pokrmy, a to ve většině zemí Evropy.
  • Jehněčí maso je šťavnaté, křehké, velmi chutné.
  • Jehněčí maso má velmi jemnou vůni, obsahuje málo tuku.
  • Jehněčí plec se používá na rolády, kebab, guláš. Jehněčí kotlety se používají na přípravu minutek, grilád. Jehněčí hřbet je vhodný k pečení a grilování. Jehněčí kolena se upravují jako dušená, pečená, grilovaná. Jehněčí hruď se dusí, peče.

Steaky z rybího masa

  • Steaky z ryby jemně osolte z obou stran, pečte ze všech stran na olivovém oleji nebo másle. Samotné propečení steaku z ryb je na chuti každého z Vás.
  • Obsah živin a prospěšných látek v rybím mase a jeho pozitivní vliv na zdraví je známý řadu let. Jedna porce rybího masa dodá lidského tělu zhruba jednu třetinu až polovinu doporučované denní dávky bílkovin.

Steaky z lososího masa

  • Lososí maso je hodně tučné, ale jeho výhodou je vysoký podíl mastných kyselin.
  • Lososí maso je pevné, jemné, neobsahuje malé kosti.
  • Losos prospívá zdraví díky vysokému obsahu bílkovin, omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Losos dále obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín D, draslík, selen. Maso z lososa se řadí mezi top potraviny.
  • Maso z lososa je považováno za jedno z nejlahodnějších rybích mas.

Steaky z tuňáka

  • Tuňákové maso patří mezi skutečnou lahůdku, má také navíc nízký počet kostí. K nejchutnějším tuňákovým masům se řadí tuňák bílý, kdy se právě jeho tučnější svalovina hodí na grilování, pečení, smažení.
  • Tuňákové maso obsahuje cenné a zdraví prospěšné nenasycené kyseliny.
  • Výživné látky obsažené v tuňáku zlepšují kvalitu nehtů, vlasů, dokonce zmírňují projevy lupénky.

Steaky ze žraločího masa

  • Žraločí maso je velmi jemné, chutné, neobsahuje jemné kosti, pouze uprostřed steaku je kousek páteře.
  • Žraločí maso je vhodné na cca 3 hodiny naložit do mléka, aby ztratily svoji případnou nahořklou chuť, která je pro toto maso specifická.
  • Masu ze žraloka by se však měly vyhýbat těhotné ženy, protože se jedná o dravou rybu, která může mít ve svém těle velké množství rtuti. Rtuť proniká přes placentu do vyvíjejícího se plodu a může následně poškozovat nervový systém plodu.

Steaky z mořských plodů

  • Krevety obsahují vitamíny skupiny B, především vitamín B12, který zajišťuje správnou funkci mozku a také Vám pomůže od únavy. Krevety obsahují dále hořčík, draslík, fosfor, jód, vápník, zinek, čímž příznivě působí na Vaše srdce, správnou funkci štítné žlázy. Krevety podporují imunitu, mají protirakovinné účiny, dopomáhají k silným kostem. Látky obsažené v krevetách účinkují blahodárně na Vaši pokožku, pleť, chrání Vás před vráskami. Krevety obsahují množství bílkovin.
  • Sépie patří k delikatesám. Maso ze sépie je podobné masu medúzy.

Steaky z klokaního masa

  • Toto červené maso obsahuje méně tuku a cholesterolu než maso hovězí, vepřové, jehněčí. Klokaní maso má i nižší obsah tuku i cholesterolu než maso kuřecí. Navíc se tato masová lahůdka může pochlubit vyšším obsahem minerálů a proteinů.
  • Klokaní maso je vhodné pro jedince, kteří trpí nadváhou, mají vysoký krevní tlak, mají vysoký obsah cholesterolu v krvi. Dále je vhodné pro sportovce a diabetiky, pro pacienty se žlučníkovou dietou či jiných žaludečních obtíží.
  • Klokaní maso svojí chutí i vůní připomíná maso srnčí.
  • Klokaní maso je velmi křehké a šťavnaté.
  • Nemusíte mít obavy, že pojídáním klokaního masa, byste přispívali k jejich vyhubení. Klokanů existuje kolem 48 druhů a k lovení jsou určeny pouze čtyři druhy, navíc za velmi přísných podmínek i kvót stanovených australskou vládou. Naopak odlov klokanů reguluje přemnožení určitých druhů, které způsobují škody farmářům.

Steaky z pštrosího masa

  • Pštrosí maso se řadí mezi maso špičkové třídy. Je to maso opravdových gurmánů.
  • Pštrosí maso nemá skoro žádný tuk, má nepatrné hodnoty cholesterolu, naopak se může pyšnit vysokým obsahem proteinu, vitamínů.
  • Pštrosí maso je mimořádně jemné, chutí i pohledem připomíná maso srnčí a telecí.
  • Toto maso je vhodné pro osoby, kteří dbají o štíhlou linii, dále je vhodné pro diabetiky a osoby těžce pracující.

Steaky ze zvěřiny

  • Zvěřina patří mezi velmi chutná masa.
  • Zvěřina má svoji typickou, zvláštní vůni.
  • Zvěřina je ceněna pro svoji chuť, dobrou stravitelnost a druhovou různorodost.
  • Zvěřina obsahuje velké množství železa, vitamínů skupiny B, dále je zdrojem bílkovin a důležitých stopových prvků. Zvěřina obsahuje více železa, než klasické tmavé maso.
  • Výživnost tohoto masa je dána také vysokým podílem bílkovin a minerálních látek, kterých je ve zvěřině podstatně více než u jmenovaných druhů mas.
  • Zvěřina má nízký obsah tuku, nižší obsah cholesterolu, jako například kuře bez kůže.
  • Zvěřina má vysoký obsah omega 3 mastných kyselin.
  • Maso ze zvěřiny má méně tuku, protože zvěř není chována na farmách, ale pohybuje se ve volné přírodě.
  • Maso ze zvěřiny přispívá k prevenci onemocnění cév.

Steaky ze sobího masa

  • Temně červené sobí maso patří k ruské pochoutce.
  • Sobi se živí pouze ekologicky nezávadnou potravou, jejich maso je mimořádně zdravé. Sobí maso je velmi dietní, s minimálním množstvím cholesterolu. Maso obsahuje dostatek aminokyselin.
  • Sobí maso má typickou, charakteristickou chuť zvěřiny. Zvěřinová chuť soba je tak výrazná, že jídla se sobím masem již nepotřebují žádné další speciální koření.
  • Sobí maso je křehké, vláčné.

Steaky z kančího masa

  • Kančí maso se podobá vepřovému masu, má však své charakteristické aroma, které zrovna ne každému musí být po libosti.
  • Maso z kance patří mezi zvěřinou rozhodně k nejvýraznějším.
  • Pro kančí maso je typická jeho kořeněná chuť.
  • Někdo před úpravou, maso pokape citronem a nechá den odležet.

Steaky ze srnčího masa

  • Srnčí patří ze zvěřiny k nejoblíbenějšímu masu. Odležené maso má mnohem lepší chuť než čerstvě zabité.
  • Typickou vůni a chuť můžete zvýraznit tím, že maso upravíte více přírodně, tedy bez zbytečného koření.
  • Maso ze zvěřiny je velmi výživné a lehce stravitelné.
  • Maso ze zvěřiny má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku, příznivý poměr esenciálních a nasycených mastných kyselin, vysoký obsah thiaminu (vitamín B1), riboflavinu, kyseliny pantotenové.
  • Zvěřina je vysoce hodnotná biopotravina s nenahraditelnými dietetickými i chuťovými vlastnostmi.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15873 (rodina-finance.cz#20611)


Přidat komentář