Špenát - vlastnosti a recepty

Dejme sbohem tučným, nezdravým jídlům. Dopřejme našemu organismu chutné zeleninové pokrmy. Můžeme také vyzkoušet očistnou kůru, která pomáhá snížit zdravotní obtíže a dokonce shodit pár nadbytečných kilogramů.

Špenát patří mezi zeleninu, která je nejvíc prospěšná našemu organismu. Především proto, že v  jeho listech je obsaženo železo, vápník, draslík, vitamíny A,E a C, kyselina šťavelová, bílkoviny a minerální látky. Špenát je jednoletá** listová zelenina** nenáročná na pěstování. Výsev se provádí na podzim nebo brzy z jara. Sklízíme asi čtyřicet dní od výsevu.

Dušený špenát - recept

Dušený špenát se připravuje z čerstvých listů nebo ze zmraženého protlaku.

Špenát z protlaku

Ingredience: Zmražený špenátový protlak, cibule, olej, mléko, sůl, 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky

Postup: Špenátový protlak nakrájíme na kostky a necháme v kastrolu rozpustit. Do rozpuštěného špenátu nalijeme asi 2dl mléka. Mezitím si připravíme jíšku. Na drobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme hladkou mouku a asi pět minut za stálého míchání necháme provařit. Jíšku zředíme trochou vody a vmícháme do probublávajícího špenátu. Osolíme a přidáme rozmačkané stroužky česneku. Povaříme dalších pět minut a před koncem varu rozklepneme vejce a řádně promícháme. Kdo vejce ve špenátu nemusí, může zjemnit smetanou. Podáváme s bramborem a volským okem nebo s bramborovým knedlíkem a vepřovými výpečky. Bez rozmíchaného vajíčka nebo smetany můžeme použít jako náplň do palačinek.

Špenát z čerstvých listů - recept

Přebraný a ve vodě vypraný listový špenát spaříme horkou vodou a necháme okapat. Po vychladnutí nakrájíme na drobno nebo rozmixujeme a další příprava je obdobná jako u špenátu zmraženého.

Špenátová polévka - recept

Ingredience: Půlka nebo čtvrtka zmraženého špenátu  1-2 brambory, sůl, pepř, kmín, půl kostky masoxu, trocha mléka, 1 vejce, olej, cibule, dvě lžíce hladké mouky, 1-2 stroužky česneku

Postup: Z oleje, cibule a hladké mouky připravíme jíšku. Rozředíme vodou a dobře promícháme, aby se netvořily hrudky. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, půlku masoxu, trošku kmínu, osolíme, opepříme a necháme provařit. Až budou brambory tak akorát, vložíme špenátový protlak a rozmačkaný česnek. Před koncem varu, po rozpuštění špenátu rozkvedláme v trošce mléka vajíčko a nalijeme do polévky. Promícháme a stáhneme z plotny.

Těstoviny se špenátem

Ingredience: Zmražený špenátový protlak, libovolný druh těstovin, sůl, pepř, asi 20 dkg nastrouhaného sýra, 1 smetana, máslo na vymazání zapékací mísy.

Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu, propláchneme, necháme okapat a vložíme do rozpuštěného špenátu. Osolíme, opepříme a řádně promícháme. Poté vzniklou směs navrstvíme do máslem vymazané zapékací mísy. Posypeme hustě strouhaným sýrem a zalijeme smetanou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme, až sýr zezlátne.

Využití čerstvého listového špenátu

Základem čerstvého listového špenátu je jeho před příprava. Jak již bylo psáno, špenát řádně propláchneme, obereme a spaříme horkou vodou nebo necháme 2-3 minuty převařit, aby si zachoval svou barvu. Po vychladnutí nasekáme nebo rozemeleme a používáme buď do nádivek, do salátů nebo jako přílohu.

Nákyp s mletým masem a se špenátem

Ingredience: 500 g mletého vepřového masa, 1 cibule, olej, sůl, pepř, červená sladká mletá paprika, 2-3 stroužky česneku, 300 g listového špenátu, 2 celá vejce, 200 ml mléka, strouhaný sýr, tuk na vymazání zapékací mísy.

Postup: Na drobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme rovněž na drobno nakrájený česnek, mleté maso, osolíme, opepříme, posypeme červenou sladkou paprikou, promícháme a podusíme. Listový špenát spaříme horkou vodou, necháme okapat a nasekáme. Zapékací mísu vymažeme tukem (olej nebo máslo) a střídáme vrstvy mletého masa a špenátu. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléku a posypeme strouhaným sýrem.

Těstovinový salát s kuřecím masem a se špenátem

Ingredience: Těstoviny, 4 ks prsních řízků, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 100 g taveného sýra, 300 g listového špenátu, olej, sůl, pepř, 1 dl mléka

Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu. Kuřecí maso orestujeme na cibulce, osolíme a opeříme. Krátce podusíme, přidáme nasekaný nebo rozmixovaný špenát, mléko, sýr a česnek. Znovu asi 10 minut podusíme a poté promícháme s uvařenými těstovinami.

Dušená zelenina a ovoce na pročištění organismu

Špenát stejně jako další dušenou nebo syrovou zeleninu a ovoce můžeme použít na pročištění organismu. Tato očistná kůra se dodržuje zhruba čtyři týdny, z toho dva týdny se konzumuje pouze ovoce a dušená zelenina, poté si můžete dopřát kuřecí nebo krůtí maso nebo mořskou tresku jako přílohu.

Dopoledne se doporučuje jíst ovoce s vlašskými ořechy a medem. Například nastrouhané jablko se strouhanou mrkví promíchat s ořechy a medem. Další variantou jsou banány a kiwi opět promíchány s ořechy a s medem. V poledne a večer si můžeme v jakémkoliv množství dopřát dušenou zeleninu. Jako příloha jsou povoleny pouze těstoviny, vařená vejce nebo strouhaný sýr.

Špenát s těstovinami

Ingredience: Listový špenát (zmražený nebo čerstvý), sůl, pepř, česnek.

Postup: Listový nasekaný špenát podusíme, okořeníme solí a pepřem a dochutíme rozmačkaným česnekem. Promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.

Salát z červené řepy

Ingredience: Červená řepa, sterilizovaný okurek, konzervovaný hrášek ve slaném nálevu, sůl, pepř, strouhaný sýr

Postup: Uvařenou oloupanou červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s okurkem a hráškem a dochutíme solí a pepřem. Dle chuti posypeme strouhaným sýrem. Jako obměnu místo strouhaného sýra použijeme nakrájené natvrdo uvařené vejce.

Zelené fazolky se strouhaným sýrem a česnekem

Ingredience: Mražené fazolové lusky, 2-3 stroužky česneku, olivový olej, strouhaný sýr, sůl

Postup: Fazolové lusky uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na olivovém oleji osmažíme na plátky nakrájený česnek, přidáme fazolky, promícháme a posypeme strouhaným sýrem.

Brokolice se sýrem a česnekem

Postup je stejný jako u předchozího receptu.

Dušené kedlubny s těstovinami

Ingredience: Těstoviny,1-2 kedlubny, cibule, olivový olej, sůl, pepř

Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme, propláchneme vodou a necháme okapat. Cibuli osmažíme na olivovém oleji, přidáme nastrouhané kedlubny, malinko podlijeme vodou a dusíme. Ochutíme solí a pepřem a promícháme s připravenými těstovinami.

Polévka z mraženého hrášku

Ingredience: Mražený hrášek, kousek másla, sůl, pepř

Postup: Hrášek uvaříme v osolené vodě, přidáme máslo, provaříme a hotovou polévku rozmixujeme. Dochutíme pepřem.

Dušená mrkev

Ingredience: Máslo, strouhaná mrkev, sůl, strouhaný sýr nebo uvařené vejce

Postup: Klasicky podusíme na másle mrkev, osolíme a hotovou posypeme strouhaným sýrem nebo konzumujeme s vařeným vejcem.

Celerové hranolky s masem

Když už té zeleninky bylo dost, po čtrnácti dnech si dopřejeme i nějaké to masíčko.

Ingredience: Celer nakrájený na hranolky, kuřecí nebo krůtí maso, olej, sůl, pepř

Postup: Kuřecí nebo krůtí maso osolíme a opepříme. Prudce osmahneme na oleji z obou stran a podáváme s celerovými hranolky. Celer nakrájíme na proužky a usmažíme jako klasické hranolky. Maso nebo mořskou tresku můžete konzumovat jako samostatný pokrm, případně v kombinaci s uvařenými fazolkami nebo salátem z červené řepy. Součástí této očistné kůry je i dodržování pitného režimu. Po čtyřech týdnech si můžete dopřát normální stravu, ale doporučuje se pokračovat ve zdravé výživě.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15916 (rodina-finance.cz#23345)


Přidat komentář