Pálivé koření - účinky, využití, výběr

Koření v pokrmech má svůj význam. Některé světové kuchyně s ním nešetří. S dávkováním bychom to, ale neměli přehánět. Ve velkém množství může koření dráždit žaludek a při některých nemocích je dokonce třeba se některým druhům vyhnout.

Velký výběr koření

Pokud si chcete objednat koření a nevíte na koho se obrátit, objednávejte přímo zde nebo shlédněte internetové stránky.

Firma se zabývá obchodní činností (koření, textil, obuv, spotřební zboží pro domácnost, drogistické zboží, truhlíky, květináče atd.).

Vzhledem k obrovskému nárůstu prodeje koření přichází s internetovým obchodem právě v tomto oboru. V příštích měsících chystají rozšíření tohoto obchodu zejména o kuchyňské doplňky související s kořením (kořenky, kuchyňské nádobí...) a dalším spotřebním zbožím.

Díky velkému zájmu  zákazníků internetového obchodu otevřeli krásnou prodejnu. V této prodejně lze samozřejmě zakoupit veškerý sortiment nabízeného zboží z e-shopu.

Adresa prodejny:

Chilli papričky

Jedná se o plod exotických druhů křovitých paprik rostoucích v subtropech a tropech Asie, Afriky a Jižní a Střední Ameriky. Je známo zhruba 200 odrůd chilli papriček s různým stupněm pálivosti. Látka, která vyvolává jejich pálivost, se jmenuje kapsaicin a papriky si ho vyvinuly jako účinnou obranu proti býložravcům. Odstraněním vnitřních žeber i semínek papriček se pálivost zmenší, a chuť zachová. Jako koření se používají čerstvé nebo sušené. Jako rozemletý prášek jsou známé jako chilli, někdy se používá název cayennský pepř. Prášek dodá pokrmu trochu jinou pálivost než čerstvé plody.

Uplatnění chilli papriček v kuchyni

Chilli papričky se uplatní všude tam, kde je potřeba pikantní, pálivá chuť. Například na kořenění mas, marinád a polévek. Chilli dávkujte opatrně, vždy raději méně než více.

Léčivé účinky chilli papriček

Zdrojem téměř zázračných léčivých vlastností chilli papriček je kapsaicin. Podporuje krevní cirkulaci, zrychluje metabolismus a zažívání. Má blahodárný vliv na srdce a cévy, protože snižuje tlak, upravuje srdeční arytmie, pomáhá léčit aterosklerózu, trombózu a křečové žíly. Pro své výrazné antibakteriální účinky se využívá nejen k léčbě bakteriálních onemocnění, ale také proti otravám z jídla. (Ve spojení s lidskými slinami prý dokáže neutralizovat hadí jed). Má také schopnost snižovat hladinu krevního cukru, což ocení diabetici. Podle nejnovějších výzkumů dokáže kapsaicin účinně ničit nádory některých druhů rakoviny, bez škodlivých vedlejších účinků.

Chilli lze užívat i zevně, například na podchlazení a omrzliny. Postižená místa se potírají slabým odvarem. Ve větších dávkách, podávaných do kůže před operací, eliminuje pooperační bolesti. Chilli je považováno také za afrodiziakum.

Další využití kapsaicinu: protože pálí nejen v ústech, ale i na sliznici nosu či oka využívá se v pepřových sprejích sloužících k sebeobraně.** **

Tip: při krájení čerstvých papriček je lepší použít gumové rukavice. Když si totiž náhodou sáhnete do oka, budete slzet ještě několik hodin. ** **

Paprika

Papriku dělíme na sladkou a pálivou, některé sladké druhy jsou chuťově pikantnější. Do Evropy ji přivezl Kryštov Kolumbus a pěstuje se zde hlavně v Maďarsku a Španělsku. Stejně jako chilli obsahuje kapsaicin, vitamin C, vitaminy řady B, silice, bílkoviny, kyselinu nikotinovou a cukry.

Použití papriky v kuchyni

Je jedním z nejoblíbenějších koření k přípravě masa, polévek, ryb, salátů, zejména však gulášů a perkeltů. Používá se také do různých směsí koření.

Léčivé účinky papriky

Paprika má pozitivní vliv na prevenci kornatění cév a při léčbě srdečních chorob. Podporuje chuť k jídlu. Pálivá paprika působí jako dezinfekce střev a proti zácpě.

Zázvor

Zázvor se v tropické Asii pěstuje již tři tisíce let. Pro kuchyňské účely se používá oddenek rostliny. V obchodech dostaneme zázvor čerstvý a sušený (rozemletý prášek).

Použití sušeného zázvoru v kuchyni

Sušený zázvor se používá především jako koření do polévek, omáček, k přípravě masa, uzenin, cukrovinek a pečiva. V potravinářském průmyslu pak při výrobě likérů a limonád a je součástí některých směsí koření.

Použití čerstvého zázvoru v kuchyni

Čerstvý zázvor se používá obdobně jako sušený, kanduje se a bývá součástí bonbonů. V anglosaských zemích je velmi známé zázvorové pivo.

Čerstvý zázvor nelze v receptech nahradit sušeným, protože má naprosto odlišnou chuť.

Čerstvý oddenek zázvoru obsahuje různé silice a také alkaloid kapsaicin. Palčivou chuť vyvolávají terpeny gingeroly.

Léčivé účinky zázvoru

Zázvor zlepšuje trávení a peristaltiku střev, zvyšuje koncentraci enzymu amylázy ve slinách. Snižuje hladinu cholesterolu, působí preventivně proti ateroskleróze a srdečním poruchám. Pomáhá při žaludeční nevolnosti. Léčí také kašel, nachlazení, angínu a záněty průdušek. O zázvoru se říká, že je to afrodiziakum.

Tip: při zánětu průdušek skvěle pomáhá čaj z nastrouhaného čerstvého zázvoru (1 lžička oddenku a 2dl vody, povařit 5 minut) oslazený medem.** **

V případě počínajícího virového onemocnění zabírá, když povaříme zázvor s kouskem cibule. V 90 % tento ne nejchutnější nápoj zaručuje, že se příznaků nemoci zbavíte do několika hodin.

© Foto - MEDIAPOL News

Kari koření

Kari byl původně název pokrmu indické kuchyně. Koření při jeho přípravě používané nazývali Angličané v době kolonizace Indie také kari a tento název se nakonec ve světě vžil. Kari se skládá z několika přísad. Kari směsi podle obsahu přísad různě pálí. Existuje mnoho variací. Podle nejtypičtějších znaků se kari rozděluje na indické, thajské, javánské či anglické.

Indické kari: zázvor, chilli, kurkuma, sůl, hořčice, bazalka, česnek, kmín.** **

Anglické kari: je nejvíce přizpůsobené západní kuchyni, tedy nejméně pálivé.** **

Jeho typickou žlutou barvu mu dodává barvivo kurkumin obsažené v kořenu kurkumy (Curkuma longa).

Použití kari v kuchyni

Kari zlepšuje stravitelnost jídla. Používá ke kořenění omáček, marinád, polévek, mas, kuřat, rýžových pokrmů apod.

Léčivé účinky kari

Kari obsahuje řadu účinných látek důležitých v léčbě a prevenci chorob. Nejvíce se zde uplatní barvivo kurkumin (součást kurkumy), které léčí jaterní choroby, působí proti oxidaci, která je považovaná za hlavní faktor stárnutí, a pomáhá proti Alzheimerově chorobě. Jeho antioxidační účinky dále příznivě působí při některých druzích rakoviny, např. kůže, a autoimunitních nemocích, jako je roztroušená skleróza.

Pepř

Zmínky o pepři se objevují již ve staroindických rukopisech. Byl prý jedním z důvodů, proč Alexandr Veliký uskutečnil výpravu do Indie. Pepř jsou plody rostliny pepřovníku černého, které se na trhu objevují ve čtyřech podobách - pepř černý, bílý, zelený a červený, které se liší pouze způsobem sušení a zralostí.

Použití pepře v kuchyni

Pepř patří mezi nejoblíbenější koření nejen u nás. Nejčastěji jím kořeníme masové pokrmy, okurkový salát, je součástí různých směsí koření.

Léčivé účinky pepře

Pepř obsahuje ostře chutnající pryskyřici, alkaloid piperin, silice, škrob a další látky. Stimuluje funkci zažívacího ústrojí, podporuje chuť k jídlu, odstraňuje nadýmání, má močopudné účinky a užívá se i při rýmě a nachlazení. Pomáhá proti jedům a bolesti zubů, jater a svalů.

© Foto - MEDIAPOL News

Doporučení: při některých onemocněních (například nadměrná tvorba žaludeční kyseliny) je lépe se pepři vyhnout.** **

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15891 (rodina-finance.cz#21363)


Diskuze a zkušenosti

Pavel | 04.09.2010 11:59
Sambal Badjak Pokud chcete poznat fantastickou pikantní chuť, tak musíte ochutnat Sambal Badjak. To se fakt nedá popsat. www.dochutsito.cz


Přidat komentář