Keramické pánve - výhody a výběr

Ať už se rozhodneme smažit, dusit, nebo dokonce flambovat, je naším skvělým pomocníkem pánev. Dosluhuje Vaše pánev, nebo již nesplňuje nároky na zdravé a ekonomické vaření? Vsaďte na kvalitu a pořiďte si keramickou pánev.

Výhody spočívající v keramické pánvi

  • Minimální možnost připalování pokrmů při jejich přípravě
  • Dokonalá tepelná vodivost – pánev dlouho drží svoji teplotu
  • Odolnost proti poškrábání
  • Novodobý povrch pro nejjednodušší čištění pánve – snadná údržba a čištění (vhodnost také do myčky na nádobí)
  • Velmi efektivní i zdravé smažení, a to na minimálním množství tuku – vhodné pro dietní pokrmy
  • Vhodnost pro smažení, flambování, dušení
  • Vhodnost na všechny typy vařičů – sklokeramické, plyn, halogen, indukční, elektrické plotýnky
  • Významná energetická úspora díky prvotřídnímu využití tepelné vodivosti i kvalitě dna pánve
  • Můžete snížit teplotu a přesto pánev zůstane nadále rozpálená a Vy mi můžete vařit bez dalších nákladů na energii
  • Odolnost vůči chemické korozi
  • Povrch pánve zůstává stále stejný – hladký i lehce čistitelný

 


Na co se zaměřit při výběru keramické pánve

  • Doložení certifikace (někteří prodejci nejsou schopni doložit certifikace, či evropské atesty. Popřípadě odzkoušení zboží, historii používání)

  • Doložení, že pánev neobsahuje žádné toxické PTFE a PFOA

  • Výrobce
  • Záruka na pánev

  • Drobné odlišnosti: Nádobí je věc, která by měla sloužit ve Vaší kuchyni alespoň několik let. Všichni prodejci však bohužel nenabízí kvalitu odpovídající ceně. Popřípadě můžete zakoupit „levnější“ odnož též nazývanou keramická pánev, může se však stát, že budete překvapeni negativními změnami pánve a to ještě před vypršením záruční doby. Věnujte pozornost drobným maličkostem! Keramické nádobí by mělo být po všech hranách dokonale kompaktní, nemělo by mít žádné ostré hrany a jiné. Všichni prodejci informují, že lze mýt v myčce na nádobí. U méně kvalitních, či levnějších forem nádobí však po relativně krátkém čase dojde k opotřebení jak povrchu (zhnědnutí), či zrezavění jednotlivých komponentů v pánvi, šroubů a další. Spoléhejte na léta prověřené zboží!

Vlastnosti nepřilnavého povrchu Ceralon

  • Nejnovější keramická vrstva, která byla vynalezena

  • Neobsahuje PFOA a PTFE – proto při zahřátí pánve nad 260°C se neuvolňují žádné toxické výpary.

  • Nepřilnavý povrch je rezistentní vůči teplotám až do 450°C.

  • Produkty řady Ceralon jsou vypalované v nízkoteplotních pecích, a to se značnou úsporou energie a snížením emisí oxidu uhličitého. Produkty jsou v souladu s ekologicky šetrnými výrobními postupy.

 


Keramické pánve podle průměru

  • Průměr keramické pánve 20 cm
  • Průměr keramické pánve 22 cm

  • Průměr keramické pánve 24 cm

  • Průměr keramické pánve 26 cm
  • Průměr keramické pánve 28 cm
  • Průměr keramické pánve 30 cm

Druhy keramických pánví podle využití

  • Pánev klasická
  • Pánev Wok
  • Pánev na palačinky

Poklice k pánvím

  • Skleněná poklice je odolná vůči vysokým teplotám. Poklice Vám napomáhá při zdravém vaření s malým množstvím vody a současně je vzhledem k tomuto tvaru možné vařit pod stálým mírným přetlakem páry.

 


Nákup kvalitních keramických pánví

Při nákupu pánví máte hned několik možností, buď si jí dojít zakoupit do kamenného obchodu, nebo v on-line prodejnách. On-line nákup je sice poněkud riskantnější, a to z důvodu, že nádobí si nemůžete osobně ohmatat, uvidět ho na vlastní oči. Ovšem, v případě, že si vyberete spolehlivý on-line shop, nemusíte mít obavy ohledně případné reklamace, či výměny zboží. U on-line prodejen sledujte nejen jejich nabídku zboží, ale také dostupnost informací, obchodní podmínky, reference. Nákup pánví není nijak levnou záležitostí, tak je potřeba ji v klidu a pečlivě promyslet. Kamenné prodejny a on-line shopy Vám toto nabízí.

Parametry, podle kterých vybírat keramickou pánev

  • Účel použití pánve
  • Rozměr pánve
  • Dno pánve
  • Vhodnost druhu ohřevu – elektrický sporák, plynový sporák, sklokeramický sporák, indukce
  • Vnější povrch pánve – nerez, měď, litina aj.
  • Tepelná odolnost držadla pánve
  • Tepelná vodivost
  • Chemická neaktivnost s látkami, které jsou v pánvi vařené
  • Využití zbytkového tepla
  • Možnost použití do trouby
  • Možnost mytí v myčce na nádobí
  • Výrobce pánve
  • Atest dle nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1935/2004(ES) o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami.
  • Doba poskytované záruky na pánve

Vnější povrch keramické pánve

  • Nerez – odolnost vůči korozi; lehkost nádobí. U nerezového nádobí, je jednou z nejdůležitějších informací údaj o kvalitě použitého materiálu, z něhož je nádobí vyrobené. Toto se vyjadřuje v čísle. V případě, že  hodnota použitého materiálu je 18/10, rozhodně se Vám koupě nerezového nádobí vyplatí. Takto označené nádobí totiž je nejen kvalitní, ale také Vám dlouho vydrží, při vaření v něm také ušetří náklady na energii a čas
  • Měď – poskytuje dobrou tepelnou vodivost; zajišťuje topení. Měď je hned po stříbru nejlepším vodičem tepla, navíc s cínovým nebo nerezovým vnitřkem je nejpoužívanějším nádobím světových šéfkukařů. Měď, jako taková, by neměla být v kontaktu se samotným jídlem. Z toho důvodu je tedy spojená ještě s jiným kovem, jako je nerez, cín aj. ve vnitřní části nádobí. Měděné nádobí, které je bez potažení vnitřní části, se smí používat pouze pro rozpuštění, či výrobu čokolády, či pro tření cukru s vejci.
  • Slitina – po zahřátí umožňuje topení nákladově efektivní; vydrží velmi vysoké teploty; odolnost proti odštípnutí; odolnost proti poškrábání; odolnost proti korozi; použitelnost pro všechny typy varných zdrojů; pokrmy se nepřipálí. Povrch litinového nádobí, jeho černá patina je rostlinný olej, který je při výrobě do litiny zapečený, čímž se získává přirozená anti-přilnavá ochrana, a to bez použití jakýkoli chemických látek. Litinové nádobí je křehčí, při prudším nárazu, a to především z větší výšky a na tvrdší povrch, může dojít k prasknutí. Ovšem při běžném používání to nehrozí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15903 (rodina-finance.cz#21926)


Přidat komentář