Káva - správná příprava, ochucování kávy, recepty

Každá země má svá specifika, tudíž i jiné nároky na přípravu a chuť kávy. V arabských zemích je příprava kávy doslova obřadem. Evropský způsob přípravy kávy ovlivňuje moderní doba, která jde stále kupředu.

Káva s příchutí, přísady do kávy

O ochucování kávy jsme mohli poprvé slyšet v 70. letech 20. století v USA. Ochucování je charakteristické především pro méně kvalitní odrůdy, zrna nižší kvality. Poté, co se zrna upraží, postříkají se nosným olejem a ochutí se aromatickými látkami. Známé je ochucení mandlemi, čokoládou, amarettem, mátou, skořicí, kardamonem, oříšky, mandlemi, nebo různým ovocem (banán, malina, pomeranč, citron aj.).


Pro různé země jsou typická rozmanitá ochucovadla. V arabských státech je populární kardamon, který dokáže překrýt hořkost silné kávy. Ke kardamonu se přidává také špetka šafránu. V Itálii je oblíbená skořice. Pro Belgii je spolu se skořicí charakteristický také hřebíček. V Belgii se ochucuje čokoládou (buď je přímo rozpuštěná v kávě, nebo se balená přikládá ke kávě). Tradiční vídeňská káva se v Rakousku podává se sušenými fíky.

Káva se často konzumuje i s přídavkem alkoholu, který se opět liší dle jednotlivých zemí. Francie je spjata s likéry, calvadosem, brandy či koňakem. V Řecku přidávají ouzo, ve Švýcarsku kirsch (nápoj z třešní), v Británii whisky, v Belgii hruškovici.

Zajímavou chuť dodá kávě plátek citronu nebo pomeranče. Zastánci zdravé výživy doporučují  jako sladidlo namísto cukru použít raději med.

Přísadou do kávy, která spojuje mnoho zemí, je mléko. Výjimkou tvoří Jemen a Etiopie, odkud káva vlastně pochází, a Turecko. V těchto zemích se káva s mlékem zásadně nepije.

Doporučuje se mléko s nižším obsahem tuku, protože příliš tučné mléko dokáže překrýt chuť. Při prozkoumání historických pramenů přijdeme na skutečnost, že káva s mlékem se kombinovala už od konce 17. století.

Káva se ve světě pije na nejrůznější způsoby. Tak například v Tunisku se připravuje káva s vůní pomerančových květů. V Maroku se pije instantní káva, do které se přidávají pomerančové plátky a pomerančová šťáva. Jestliže jste na Hawaji, naservírují vám kávu posypanou kokosovou moučkou. V Brazílii si můžete pochutnat na sladké kakaové kávě s kakaovým likérem a šlehačkou.

 

Správná příprava kávy

Každá země má svá specifika, tudíž i jiné nároky na přípravu a chuť kávy. V arabských zemích je příprava kávy doslova obřadem. Již dlouhá léta se využívá pořád stejný způsob přípravy kávy, kdy se využívá speciální nádobka s držadlem (džezva). Výsledná káva je silná, hořká, přidává se do ní kardamon a pije se zásadně bez mléka.

Evropský způsob přípravy kávy ovlivňuje moderní doba, která jde stále kupředu. Využívají se nejrůznější přístroje a technologie. Základní pravidla však zůstávají stejná a týkají se kvality vody a její teploty. Není dobrá příliš tvrdá voda (lze ji změkčit solí nebo jedlou sodou) a voda by neměla přejít varem.

Velmi významná je čerstvost kávových zrn a způsob umletí kávy, který se bude odvíjet od toho, jakou kávu chceme servírovat. Pro tureckou kávu je doporučováno jemně umleté kávové zrno. Do kávovarů na přípravu espressa je vhodnější naopak hrubší káva.

Odborníci na přípravu kávy doporučují předehřát šálky. V našich podmínkách je zvykem smetanu a sklenici vody.

Káva by se měla podávat horká a má se co nejrychleji vypít. Některé dámy si kávu sice nechávají ochladit „na krásu“, ale tím je údajně kvalita kávy znehodnocena, protože aromatické látky časem vyprchají.

Platí, že pokud už máme cukr v kávě rozpuštěný, kávu dále nemícháme, ani v případě nudy. Kdo sedí daleko od stolu, má si správně vzít kávu s podšálkem do levé ruky a za pomoci pravé ruky pak kávu upíjet (u leváků obráceně).

A co když se nám podaří se s kávou polít? Měli bychom oděv co nejdříve namáčet a pokud tak učiníme, mnohdy postačí jen vyprání v horké vodě. Na bavlněné výrobky použijeme mýdlovou vodu, na syntetické materiály přidáváme i líh.

Na drahé druhy káv si potrpí obyvatelé severských států a také Japonci. S těmito zeměmi je spojována i jedna z nejkvalitnějších káv na světě, značka Blue Mountain. Japonskou specialitou je konzervovaná káva ve studené nebo teplé variantě.

Cappuccino – správná příprava

Pojmenování kapučíno pochází i Itálie. Správně připravené kapučíno totiž vytváří pěnu, která připomíná kapuce příslušníků řádu kapucínů.

Podle správných zásad má být nápoj připraven v následujícím poměru: 1/3 espresso, 1/3 mléko, 1/3 vyšlehaná mléčná pěna. Platí, že mléko nesmí přijít k varu a má být nízkotučné (plnotučné mléko totiž přebíjí chuť i aroma kávy).

Kapučíno můžete posypat skořicí, kakaem či muškátovým oříškem.

Kapučíno by se mělo připravovat z nejlepší kávy z arabiky. Každý šálek je třeba přichystat čerstvý, protože jen tak se můžete těšit z opravdového kávového aroma.

Před přípravou kapučína se má samozřejmě předehřát šálek, podobně jako u kávy. Při pití správně připraveného kapučína bychom měli na stěně šálku pozorovat cremu, a ta by se měla udržet do posledního doušku.

Frappé – postup

Dali byste si v horkých letních dnech něco osvěžujícího, ale potřebujete zároveň povzbudit? Zkuste si připravit pravé řecké frappé! Frappé je nápojem, který se objevil v r. 1957.

Nejprve si uvařte kávu  -je jedno jestli instantní, tureckou nebo espresso. Poté dejte kávu do mixéru nebo šejkru (při použití mixéru docílíte bohatší pěny), přidejte led, cukr a další přísady dle chuti (mléko, sirup,..), zpracujte za pomoci šejkru či mixéru, nalijte do sklenice a servírujte!

Ledová káva – pozor na kalorie

Máte rádi ledovou kávu? Pokud ano a patříte k těm lidem, kteří si hlídají svou váhu, bude vás zřejmě zajímat údaj o množství kalorií v ledové kávě. Ledová káva je totiž opravdovou kalorickou bombou.

Ledové kávy v sobě mají opravdu spoustu cukru a tuku, natož tak, pokud si dopřejeme ještě ledovou kávu se šlehačkou apod. Platí také, čím více ochucovadel, tím více kalorií.

Káva – nebezpečí v podobě plísní

Plísně napadají snad všechny potraviny, u nichž dojde k působení určitých faktorů, a výjimkou není ani káva. Pokud je káva napadená plísní a dostane se do organismu, může být zodpovědná za toxikaci. Můžeme slyšet o tzv. candidóze, čili přemnožení plísní v těle, vznikající v důsledku zanesení organismu (důvodem může být například nadměrné užívání antibiotik). Střevní mikroflóru je pak nutno upravit tzv. probiotiky. Abychom se této nepříjemnosti však raději zcela vyhnuli, je třeba konzumovat pouze kvalitní a prověřené potraviny. I u kávy je třeba se soustředit na kvalitní druhy. Na nejkvalitnější se považují kávy, které jsou pěstované ve vysokohorských oblastech.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15898 (rodina-finance.cz#21658)


Přidat komentář