Jak si pochutnat na mořských plodech

Mořské plody jsou jednou z nejprospěšnějších pochoutek pro tělo. Nejen že si pochutnáte a rozhodně nepřiberete, ale ještě prospějete svému zdraví. Jak je jíst a upravovat? Nebojte se experimentovat.

Na plodech moře si opravdu pochutnáte, pokud jsou čerstvé. Protože jako suchozemci jsme o tyto dary poněkud ochuzeni, měli bychom si je proto užít alespoň o dovolené. Pokud se obáváte, že nepoznáte, zda jsou plody moře opravdu čerstvé, zvolte raději kvalitní restauraci. Spolehnout se ale můžete i na svůj zrak a čich. Určitě rozpoznáte čerstvou vůni moře a ryb od nakyslé vůně.

Mořské plody - mušle, chobotnice, krevety, krabi, langusty

  • Všechny uvedené druhy korýšů a měkkýšů obsahují velmi kvalitní bílkoviny.
  • Z minerálních látek je to například jod, selen, zinek, fluor, chrom, železo a další. Jsou nejvýznamnějším zdrojem (spolu s rybami) omega 3 nenasycených mastných kyselin. Nejcennější z nich je kyselina dokosahexaenová (DHA), známá pozitivním ovlivňováním mozku a nervové soustavy, a kyselina eikosapentaenová (EPA), která má blahodárné účinky na srdce, cévní systém i klouby a je prospěšná při astmatu a atopickém ekzému. Obě kyseliny mají schopnost snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Harmonizují hladiny hormonů, zmírňují premenstruační syndrom a předcházejí i nepravidelnostem v cyklu či bolestivé menstruaci.
  • Jsou prospěšné i v těhotenství a při kojení. U maminek snižují možnost vzniku poporodních depresí.
  • U plodu i kojenců (procházejí placentou i do mléka) snižují riziko vzniku astmatu, ekzému, srdečních, autoimunitních i nervových onemocnění.
  • Pokud ale trpíte ledvinovými poruchami, měli byste se konzumace plodů moře vzdát - podporují totiž tvorbu kyseliny močové.
  • Slávky mají výraznou chuť a voní po moři. Setkáte se s nimi nejčastěji. Vaří se i se škeblemi, které se varem samy pootevřou. Takto upravené se nejlépe vyjídají vidličkou. Pokud se některá neotevřela, znamená to, že patrně nebude dobrá. V restauraci by se vám však taková na talíř ani dostat neměla.
  • Ústřice se mohou smažit či zapékat. Podávají se i syrové, již otevřené - škeble se páčí poměrně těžko. Ústřici si vezměte i s polovinou mušle jako s talířkem, zakápněte ji citronem, případně dochuťte olejem, pepřem či solí. Vidličkou ji vyjměte z mušle, ke které je lehce přichycená, nebo ji labužnicky vysrkněte.

A teď několik receptů pro inspiraci...

Recept - mušle na víně

Mušle – slávka jedlá 4 kg, 5 stroužků česneku, 3/4 l bílého suchého vína, 4 lžíce olivového oleje, 2 malé chilli papričky, 1 svazek listové petržele. Mušle důkladně omyjeme ve studené vodě kartáčkem. Rozbité a otevřené mušle odstraníme. Česnek nakrájíme na plátky a vhodíme do pánve s olejem. Přidáme rozdrcené chilli papričky. Do pánve nasypeme opatrně mušle. Přelijeme suchým vínem a dusíme několik minut, až se víno částečně odpaří. Posypeme nasekanou petrželí, promícháme a podáváme s bílým pečivem. Mušle, které se neotevřou, jsou nepoživatelné.

Chobotnice

Chobotnice, zrovna tak jako příbuzné sépie, se snadno porcují na menší kousky. V restauracích se podávají v různých úpravách i jídlech. Základem je poměrně dlouhé vaření nebo dušení (podle velikosti až hodinu). Pokud byste na trhu koupili celou chobotnici (uvidíte mnohem větší exempláře, než jaké jsou v české pizze "frutii di mare"), vnitřností ji zbavíte snadno poté, co ji "převrátíte na ruby".** **

  • Recept - chobotnice na víně

Chobotnice, olivový olej, sklenka červeného vína, česnek, sladká paprika a sůl. Chobotnici rozsekáme na malé kousky a dusíme na olivovém oleji. Po chvíli přilijeme sklenku nebo dvě červeného vína a dusíme dál. Ke konci přidáme česnek, trochu sladké papriky a osolíme. Chobotnice během dušení pustí šťávu, která ve spojení s červeným vínem vytvoří nezaměnitelné aroma. Podáváme s libovolnou přílohou, nejlépe však s chlebem.

Krevety

Často se podávají celé, protože připravované v krunýři a loupané až na talíři jsou považovány za chutnější. Tepelnou úpravou se jejich šedavá barva promění na sytě růžovou. Krevety se vaří pouze několik minut. Oblíbené jsou také lehce grilované. K ochucení stačí plátek citronu, sůl, případně česnek. K lahodnému soustu se dostanete snadno, když odtrhnete "hlavičku", odstraníte pod ní ležící střívko a nakonec odloupnete i nožičky a celý krunýř. Ocásek ponechejte a krevetku za něj uchopte. Na trhu jsou k dostání i krevety již uvařené, které se mohou rovnou jíst. Další tepelná úprava by znehodnotila jejich jedinečnou chuť.

  • Recept - grilované krevety

Menší krevety, slanina, česnek, máslo, sůl. Krevety omyjeme, vyloupeme z krunýřů a očistíme. Z tenkých plátků slaniny odkrojíme kůži. Každou krevetu ovineme plátkem slaniny a potom v polovině propíchneme párátkem. Jednak tím připevníme slaninu a jednak nám potom nepropadávají roštem grilu. Česnek podle chuti jemně utřeme. Alespoň jednu střední hlavičku na jednu kostku másla. Máslo rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do něj rozetřený česnek a sůl podle chuti. Krevety grilujeme do zlata, což znamená asi 3-5 minut na hodně rozpáleném grilu. Podáváme ihned. V česnekovém másle si je máčí každý jedlík sám.

Krabi

Jako všechny ostatní korýše je můžete koupit již uvařené. V restauraci je dostanete různě tepelně upravené, od vařených po smažené. Připravují se obvykle i s tvrdým krunýřem. Nejchutnější maso je ukryté v klepetech. V restauraci by vám měli kraba přinést s klepety již rozdrcenými. Maso pak snadno vyberete malou vidličkou. Jinak budete potřebovat louskáček. Výborně chutná i tělo kraba. Převraťte jej na záda a vyjídejte opět vidličkou.** **

  • Recept - krabi a le Kung Pao

Spařené kraby zbavte krunýře a každého rozdělte na čtyři kusy. Dejte je do rozpáleného oleje a opékejte pět minut, poté nechte okapat. Na jiné pánvi opečte za stálého míchání na dvou polévkových lžících oleje burské oříšky. Smíchejte všechny přísady, dejte je na pánev, vmíchejte opečené maso a zahustěte vývarem, ve kterém jste rozšlehali škrobovou moučku. Zamíchejte a povařte. Než budete servírovat, přidejte opražené oříšky.

Langusty

Jsou obři mezi korýši. Na talíři vás mohou trochu polekat. Aby bylo maso opravdu měkké, musí se langusty vařit aspoň hodinu. Pak získají svou typickou růžovočervenou barvu, podobně jako třeba krevety. Langusty se jedí nejlépe přepůlené. Z krunýře se vyjídají speciální nebo obyčejnou vidličkou. Pokud je před vámi celá langusta, převrátíte ji na záda a snadno odlomíte klepeta. K masu v klepetech se dostanete pomocí speciálního louskáčku. Poté odlomte ocas, nejcennější část, a z něj koncovou ploutvičku. Vzniklým otvorem maso pomocí vidličky vysunete. Nakonec můžete rozlomit tělo. Gurmáni snědí i vnitřnosti langusty.

  • Recept - langusta s pilafem z divoké rýže v krémové omáčce tabasco

4 langustí ocásky, 25 dkg rýže basmati, 12 dkg divoké rýže, 3 papriky ve třech barvách (od každé barvy 1 ks), 10 dkg másla, 1 dl brandy, 1svazeček petržele, 1dl olivového oleje, ½ hlavičky česneku, 6 dl smetany, 0,5 dl sójové omáčky, tabasco podle chuti, mouka, sůl, pepř. Langustí maso vytáhneme z krunýře a odstraníme vnitřnosti. Rýži uvaříme v hojném množství vody. Rýži basmati bude stačit 10 minut, zatímco divokou rýži je třeba vařit 15-20 minut. Připravíme si pilaf: papriky rozkrájíme na kostičky, orestujeme je na olivovém oleji, přidáme k nim oba druhy vařené rýže a máslo. Osolíme, opepříme a celé dobře promícháme. Langustí krunýř v olivovém oleji na sporém plameni dobře propečeme, načež jej dáme stranou, protože krunýř budeme potřebovat až při podávání. Račí maso nakrájíme na kostičky, obalíme v mouce a opečeme. Přidáme česnek, sójovou omáčku, tabasco, zalijeme smetanou a vaříme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustší omáčka. Pilaf potom na talíři tvarujeme pomocí kolečka. Na něj umístíme opatrně zohýbaný račí krunýř a do něho pak naběračkou dávkujeme ragú z langustího masa.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15887 (rodina-finance.cz#21163)


Přidat komentář