Italská kuchyně

Když řekneme Italská kuchyně, vybaví se nám především pizza a těstoviny. Italská kuchyně však ukrývá nespočet kulinářského umění, je typická pestrostí ingrediencí, rozmanitou chutí a navíc odpovídá moderním trendům zdravého stravování.

Speciality italské kuchyně

  • Carpaccio -předkrm. Na velmi tenké plátky nakrájené syrové hovězí maso ze svíčkové, na talíři pokapané citrónem, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem. Někdy se přidává strouhaný parmazán nebo lanýž. Carpaccio se dělá i ze syrových ryb (tuňáka nebo lososa).
  • Lasagne - oblíbený zapečený pokrm z plátových širokých nudlí, prokládaných nejrůznější náplní, nejčastěji mletým masem a rajčatovou omáčkou nebo špenátem a sýrem, možných variant je nespočet.
  • Minestrone - známá zeleninová polévka ve vývaru, někdy se do ní přidávají těstoviny.
  • Panna cotta - italský zákusek. Jedná se o vařenou smetanu s mlékem cukrem a želatinou. Po vychladnutí získává dezert charakter pudinku, obvykle se podává s karamelem nebo ovocnými omáčkami spolu s čerstvým ovocem.
  • Pizza - kdo by neznal nejznámější italské jídlo na světě, kterým je bezesporu pizza, což je koláč zpravidla kruhového tvaru z velmi tenkého těsta a nejrůznějších ingrediencí na něj nakladených a zapečených v peci. Existují snad tisíce druhů pizzy, ale nejznámější je jistě Pizza Margherita, která je složená jen z rajčat, bazalky a mozarelly nebo Pizza ai quattro formaggi - lahodná pizza ze 4 druhů sýra.
  • Prosciutto e melone - lehký předkrm, jedná se o nakrájenou sušenou šunku, především parmskou a plátky cukrového melounu.
  • Risotto - tradiční italské jídlo z rýže. Variant je mnoho, přidávají se houby, maso, ryby, víno, sýr, koření a zelenina. Používá se speciální rýže Carnaroli, Arborio. Toto rizoto se od našeho „českého" liší také tím, že je hodně krémové, není suché.
  • Tiramisu - slavný dezert z piškotů se sýrem mascarpone, kávou, smetanou a cukrem, při servírování se posypává kakaem.

Ingredience Italské kuchyně

  • Těstoviny (penne, fusilli, tortellini, ravioli, tagliatelle, gnocchi, spaghetti, farfalle, lasagne)
  • Sýry (parmazán, gorgonzola, mozarella, mascarpone, mantanella, grasso, pecorino, ricotta, taleggio, parmiggiano, cacciocavallo)
  • Zelenina (artyčoky, lilky, cukety, rajčata, kapary). Italské recepty jsou hojně zastoupené zeleninou, a to ve všech podobách, ať už vařenou, marinovanou, pečenou nebo grilovanou
  • Olivy (zelené vypeckované, zelené s paprikou, černé vypeckované, černé s peckou, prosušené černé s peckou, sušené černé na slunci v oleji s peckou, pečené černé s peckou)
  • Olivový olej
  • Bylinky (bazalka, tymián, oregano, šalvěj, rozmarýn)
  • Houby
  • Rýže
  • Mořské plody (ústřice, raci, kraby, mušle, humry, langusty, ryby)
  • Mléčné výrobky
  • Káva (Lavazza Qualitá Rossa, Pellini Espresso Casa
  • Víno

Italské těstoviny

Italské těstoviny patří k vyhlášeným artiklům po celém světě. Nikde jinde je nedokážou vyrobit v tak originální konzistenci, jako právě v Itálii. Základem italských těstovin je semolina, italská tvrdá pšenice.

italská restaurace Praha

Italské sýry

V Itálii je kolem čtyř set různých italských sýrů.

  • Asiago
    Charakteristika sýra: sýr se vyrábí z kravského mléka jako vyzrálý (Asiago d´Allevo) s minimem tuku 34 %. Je dodáván v bochnících s průměrem 30 - 36 cm, tloušťkou 9 - 12 cm a vážících 8 - 12 kg, nebo jako čerstvý (Asiago pressato) s obsahem tuku minimálně 44 % o váze 11 - 15 kg.

Oblast výroby sýra: provincie Vicenza a Trento a malá část provincie Padova a Treviso.

  • Bra

Charakteristika sýra: aromatický sýr silné chuti z kravského mléka. Sýr je dodáván v bochnících o váze 6 - 8 kg, průměru 30 - 40 cm a tloušťce 7 - 9 cm.

Doba zrání sýra: sýr v nejtvrdší variantě zraje dokonce půl roku, má alespoň 32 % tuku.

Oblast výroby sýra: provincie Cuneo.

  • CanestratoI Pugliese
    Charakteristika sýra: tvrdý ovčí sýr. Který se dodává se v bochnících o váze 7 - 14 kg, průměru 25 - 34 cm a tloušťce 10 - 14 cm.

Doba zrání sýra: sýr zraje od dvou až do deseti měsíců, potom má minimálně 38 % tuku.

Oblast výroby sýra:provincie Foggia a část provincie Bari.

  • **Fontina
    **Charakteristika sýra: sýr z kravského mléka jemné ovocné chuti. Bochníky váží 8 - 18 kg, jsou 7 - 10 cm tlusté, 30 - 45 cm v průměru.

Doba zrání sýra: sýr zraje tři měsíce a má min. 45 % tuku.

Oblast výroby sýra: údolí Aosta.

  • **Gorgonzola
    **Charakteristika sýra: sýr s modrou plísní, výraznou chutí a vůní. Je z kravského mléka. Bochníky mají 6 - 13 kilogramů o průměru 25 - 30 cm, tloušťce 16 - 20 cm.

Doba zrání sýra: sýr zraje dva až tři měsíce, má alespoň 48 % tuku. Podle stupně zralosti rozeznáváme tři typy: bianco je velmi mladý a modré žilky se ještě neprojevily. Dolce má jemnou chuť a žilky ušlechtilé plísně jsou už dobře znatelné. Picante je prostě pikantní, hustě prokvetlý modrou plísní.

Oblast výroby sýra: Lombardie a Piemont.

  • Grana Padano
    Charakteristika sýra: tvrdý sýr plné a lehce pikantní chuti. Obrovské bochníky váží 24 - 40 kg, mají průměr 35 - 45 cm a tloušťku 18 - 25 cm.

Doba zrání sýra: sýr zraje nejméně půl roku, ale také až dva roky, má minimálně 32 % tuku.

Oblast výroby sýra: prakticky na celém severu Itálie.

  • **Monte Veronese
    **Charakteristika sýra: delikátní sýr z kravského mléka.Bochníky váží 7 - 10 kg, jsou tlusté 7 - 11 cm a mají v průměru 25 - 35 cm. Obsahuje alespoň 44 % tuku. Varianta d´Allevo má minimálně 30 % tuku.

Doba zrání sýra: zraje měsíc, varianta d´Allevo zraje alespoň 90 dnů.

Oblast výroby sýra: vesnice v jižní části provincie Verona.

  • Mozzarella di Bufala Campana
    Charakteristika sýra: svěží čerstvý sýr z buvolího mléka, s nádechem pižma a divokých rostlin.

Oblast výroby sýra: Kampánie a Lazio.

  • **Murazzano
    **Charakteristika sýra: jemný, mírně aromatický sýr čistě z ovčího mléka nebo směsi ovčího, jehož musí být minimálně 60 %, a kravského. Prodává se v bochníčcích s průměrem 10 - 15 cm a výškou 3 - 4 cm. Váží 300 - 400 gramů a má minimálně 50 % tuku v sušině.

Oblast výroby sýra: provincie Cuneo na severozápadě Itálie u hranic s Francií.

  • Quartirolo Lombardo
    Charakteristika sýra: aromatický, jemně trpký měkký sýr dodávaný v blocích o straně 18 - 22 cm a tloušťce 4 - 8 cm, jež váží 1,5 - 3,5 kg. Má alespoň 30 % tuku v sušině.

Doba zrání sýra: v čerstvé variantě zraje pět dnů až jeden měsíc.

Oblast výroby sýra: provincie na severu: Brescia, Bergamo, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milán, Pavia a Varese.

Italské lahůdky

  • Parmská šunka - kdo by alespoň jednou neochutnal sušenou šunku z Parmy.
  • Sušená rajčata
  • Nakládaná zelenina

Italské víno

Itálie patří mezi nejdůležitější evropské producenty vína. Víno je pěstováno od severu země až po Sicílii.

Nejznámější vína:

  • Chianti
  • Proseco
  • Barolo
  • Lambrusco
  • Brunello di Montalcino

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15868 (rodina-finance.cz#20552)