Grilujeme na zahradě

I v dnešní době přináší grilování v letních měsících na zahradě, terase nebo ve volné přírodě úžasné zážitky. Grilování patří mezi oblíbené letní kratochvíle. Může být zpříjemněním jinak všedního podvečeru, atrakcí pro děti i kulinářským zážitkem.

Grilování není nic jiného než pečení na roštu, což využívali naši předkové už v dobách, kdy začali připravovat pokrmy na ohni. V obchodech máme možnost si vybrat z řady mnoha grilů v různém provedení a cenách. Existují grily na dřevěné uhlí, plynové grily, grily z lávového kamene či elektrické grily. Důležité je vybrat si z pestré nabídky ten správný typ pro naši domácnost.

Grilovací příslušenství

  • Grily - plynový, lávový, kontaktní, gril na dřevěné uhlí, campingový
  • Motorek na gril
  • Grilovací náčiní
  • Grilovací rošty
  • Obaly na gril
  • Čistící prostředky na gril
  • Grilovací příslušenství -  grilovací rošty, špízové jehly, grilovací desky a mnoho jiných potřebných pomůcek

Campingové & Zahradní & Sportovní Centrum - B a B spol. s.r.o. Chrudim

Plánujete relaxační víkend se svými přáteli? Není nic lepšího než grilovací párty během, které potřebujete mít potřebné grilovací příslušenství. Pokud Vám nějaké důležité příslušenství chybí, tak neváhejte a navštivte stránky B a B spol. s.r.o., u kterých naleznete veliký výběr grilů a grilovacího příslušenství.

B a B spol. s.r.o. Campingové & Zahradní & Sportovní centrum má rozsáhlou nabídku z oblasti campingu, zahrady a sportu. Veškeré vybavení naleznete na jejich stránkách a můžete využít e-shop společnosti. Zboží naleznete vystavené v rozsáhlé prodejní hale a na venkovní ploše areálu společnosti na ploše 4000m2tzn. Stanové městečko, při hlavní silnici číslo 37, směr z Chrudimi na Slatiňany, kde naleznete mnoho výrobků z každého sortimentu. Navštívit tzn. Stanové městečko můžete celý týden od 9 do 18 hodin.

Při campingu budete používat to nejkvalitnější zboží, které Vám bude přinášet radost z jeho využití. Co se týká zahradního sortimentu, tak si zde vybere i ten nejnáročnější klient dle svých představ. Navštivte stránky babchrudim.cz a nebo pokud budete projíždět okolo Chrudimi, neváhejte a navštivte prodejní výstavu s prodejní halou s těmito výrobky od značek jako jsou Coleman, Husky, Loap a mnoho jiných.

Při grilování platí několik důležitých zásad

  • Rošt musí být před grilováním vždy čistý, po každém pečení jej oškrábeme kovovým kartáčem od zbytků jídla.
  • Před grilováním je nutné maso nechat marinovat, tzn., že maso naložíme na několik hodin (2-4h.) do oleje s čerstvými nebo sušenými bylinkami či grilovacím kořením.
  • Vepřové maso používáme čerstvé, hovězí naopak odleželé.
  • Mřížka grilu musí být před grilováním dobře rozehřátá, aby se na ni maso nebo jiné potraviny nepřilepovaly. Vhodné je potřít mřížku nepatrně olejem, aby se pokrm právě nepřichycoval.
  • Maso nejdříve zprudka zapečeme ze všech stran, aby se póry zatáhly a maso zůstalo uvnitř šťavnaté. Pak je dopékáme na mírnějším plameni.
  • Během grilování maso potíráme tukem nebo marinádou, aby se nevysušilo. Solit můžeme až ke konci grilování, maso nepustí tolik šťávy.
  • Maso nikdy neopékáme nad plamenem, ale nad žhavými uhlíky a popelem,oheň proto připravujeme v dostatečně dlouhém předstihu. Používáme-li k rožnění dřevěné špejle, vložíme je před napichováním potravin do studené vody, aby se nám dřevo při opékání nepřipalovalo. Při grilování ryb používáme alobal nebo alobalovou misku, kde se zachytí maso, které se při grilování uvolní.

  Chcete v létě relaxovat s přáteli na zahradě? K tomu potřebujete gril s e-shopu obchodní činnost.cz.

Bylinky vhodné na grilované pokrmy

Jistě jste si všimli, jak často se v receptech na grilované pokrmy objevují bylinky. Budete překvapeni skvělou chutí, kterou díky nim maso i zelenina dostanou. V receptech se objevuje hlavně bazalka, tymián, petrželka, rozmarýn, šalvěj, oregano, máta a levandule.

Zajímalo by vás, zda umí i něco navíc, než se podílet na skvělé chuti výsledného pokrmu?

  • Bazalka - kromě toho, že se hodí do teplé i studené kuchyně, hlavně k zelenině, sýrům a drůbežímu salámu, dokáže prý tišit bolest. V letních měsících bychom mohli ocenit i schopnost fungovat jako repelent.
  • Tymián - je skvělý nejen při grilování, ale i do nádivek a svazečků bylinek v omáčkách a polévkách. V přírodní medicíně platí na kašel a tiší zažívací potíže.
  • Šalvěj - vhodné koření pro maso, sýry i ryby. Jako léčivka vás zbavídeprese i jaterních poruch. Pomůže s oběhovými potížemi a listy majíantiseptické schopnosti.
  • Petržel kadeřavá -do polévek, ale i při marinování masa se uplatní její svérázná chuť a vůně. V léčitelství je čaj z listů nebo kořene využíván k doléčení žloutenky, revmatismu a kašle.
  • Máta peprná - spíše ji známe z cukrovinek a jako ozdobu moučníků a pohárů, ale k masu je velmi efektní. Odvar se používá k léčbě poruch trávení, proti nespavosti a nervovému napětí.
  • Rozmarýna - to je koření vhodné rozhodně do grilovaných a pečených mas. Cikáni svazečkem rozmarýny zaháněli zlé duchy, listy dokážou zahnat depresi, odvar z nich si naordinujte k léčbě kloubů a ekzémů či drobných poranění.
  • Levandule - asijsme vás jejím použitím na marinování masa překvapili, ale jistě oceníte netradiční chuť. Jinak je užití známo spíše z kosmetiky. Jako éterický olej může potlačit bolest hlavy a kašel. Uklidňuje.
  • Oregano (dobromysl) - masité pokrmy a saláty jsou díky němu lepší. Listy můžete žvýkat při bolesti v krku. Dají se přidat do obkladů a koupelí.
  • Grilování s fantazií - výslednou chuť pokrmu ovlivňuje jak výběr masa, způsob úpravy, tak především použité koření.

Zkuste občas nesáhnout po osvědčené grilovací směsi a zkuste si sami namíchat chuťově jedinečné a originální koření. Možností je nepočítaně, fantazii se meze nekladou.

Obsažené ingredience v grilovací směsi

  • sůl,
  • paprika ať už pálivou nebo sladkou,
  • pepř
  • pískavici řecké seno,
  • kmín římský nebo koriandr,
  • sušená nať či listy (saturejka, bazalka, rozmarýn, tymián, šalvěj nebo petržel),
  • česnek,
  • skořice,
  • kardamom,
  • kurkuma,
  • nové koření,
  • hřebíček,
  • muškátový oříšek.

Koření vmíchejte spolu se solí do oleje a potírejte jím maso. Koření dodá masu jemnou chuť a křupavou kůrčičku.

Ke grilování se nejlépe hodí drůbeží, nebo vepřové maso. Vynikající jsou kuřecí křidélka, nebo krkovička. Podávané s chlebem, zeleninovým salátem, bramborami pečenými ve slupce a samozřejmě s dobře vychlazeným, zažívání podporujícím pivem.

Pro grilování není pepř jako pepř, není kmín jako kmín

Pepř černý patří spolu s kmínem mezi nejpoužívanější koření. Pepřovník černý (Piper nirum L.) je tropická liána původně rostoucí v jihozápadní Indii. Vedle černého pepře se v kuchyni používá bílý a zelený pepř. Všechny tři druhy koření se získávají z téhož druhu pepřovníku. Rozdílná je doba sklizně a způsobu sušení.

  • Černý pepř -  bobule pepřovníku černého jsou zralosti červené. Pokud je sklidíme ještě nezralé a usušíme je na slunci, zčernají a jejich povrch výrazně seschne.
  • Bílý pepř -  jsou plně vyzrálé bobule, které se máčí ve vodě a zbavují svrchní slupky. Bílý pepř je jemnější chuti než pepř černý.
  • Zelený pepř -  jsou nezralé bobule pepřovníku černého, který se sklízí nezralý a většinou se rychle suší, nebo konzervuje ve slaném nálevu.
  • Kayenský pepř (součást grilovacích směsí, chilli koření nebo tabasca) - není žádný pepř, ale jemně namleté sušené plody papriky křovité (Capsicum frutescens L). Kayenský pepř je koření velice pálivé, až dvacetkrát palčivější než paprika. Proto jej užívejte opravdu opatrně.
  • Do grilovacího koření se může přidat také římský kmín, který vlastně není kmínem. Jsou to plody příbuzné rostliny z čeledi miříkovitých, Latinsky Cuminum cyminum. Semena mají odlišnou chuť od našeho kmínu kořenného, chutnají ostře nahořkle.

Nevšední grilovací koření - pískavice s koriandrem

Mezi méně znám koření používané při grilování patří pískavice řecké seno (Trigonella foenum- graecum L). Je to jednoletá stará kulturní rostlina pocházející z jihovýchodní Asie. Celá rostlina vydává výraznou vůni. Jako koření se používají mletá sušená semena. Jsou součástí kari koření, bulharské čubrici i gruzínské adžiky. Pokud přivoníte v létě k zelené rostlině koriandru (Coriandrum sativum L.) s myšlenkou na čerstvě upečený perník nebo vůni kari koření, kterého je součástí, budete asi nepříjemně překvapeni. Celá rostlina totiž páchne po štěnicích. Jenom zralá semena ne. A právě ta jsou oblíbeným kořením i léčivou drogou. Neváhejte a přidejte ho do vaší domácí grilovací směsi!

Recept na pochoutku z grilu

  • Grilované kuře se saturejkou a dobromyslí

Nejprve si připravíme kořeněný olej na potírání. Prolisujeme česnek, smícháme se solí, saturejkou a dobromyslí, přidáme sladkou papriku a olej. Očištěné, omyté a osušené kuře několikrát potřeme uvnitř i zvenku olejem. Nabodneme na rožeň, stehna a křidélka přichytíme pevně k rožni. Za stálého otáčení grilujeme a pravidelně potíráme ochuceným olejem.

Nasbírejte a usušte si koření na grilovací pochoutku sami

V červenci sbíráme a sušíme řadu rostlin, které můžeme poté celoročně zužitkovat při přípravě pokrmů v domácí kuchyni. Je vhodná doba na sběr bazalky, dobromysly, kmínu, majoránky, levandule, saturejky a tymiánu, yzopu, routy a rozmarýnu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15875 (rodina-finance.cz#20652)


Přidat komentář