Čokoláda - účinky, složení i degustace

Sladkosti nám přinášejí příjemné pocity a povzbuzení. Někdo tvrdí, že čokoláda zvyšuje hladinu hormonu štěstí v krvi. Další tvrdí, že pojídání čokolády se považuje za určitý druh rozkoše. Jak to s čokoládou tedy je?

Historie čokolády

Kakaovník byl od pradávna považován za dar bohů. První zmínky o čokoládě se objevily u Olmeců přibližně tisíc let před Kristem. Legenda praví, že bůh Quetzalcoatl učil Aztéky, jak mají připravovat nápoje chocoatl. Aztékům a Mayům je také první vaření čokolády připisováno. Mayové přidávali do drcených, na slunci sušených a pražených kakaových bobů vanilku, Aztékové hořké mandle, pepř i med.


Čokoládový lektvar

z fermentovaných, pražených a drcených semen kakaovníku našlehaný s vodou byl hořký a hustý. Měl silně povzbudivý účinek a přisuzovala se mu schopnost léčit a rozpalovat vášně.

O tom, jak se dostalo kakao do Evropy

se dodnes trochu spekuluje. Někdo tvrdí, že ho přivezl Kryštof Kolumbus, který prý na svých cestách v roce 1502 potkal mayskou kánoi naloženou nákladem kakaových bobů. Jiné prameny zase uvádějí, že to byl Hernán Cortés, který ji přivezl od Aztéků z Mexika.

Ten pravý šálek čokolády

Ve zmlsané Evropě se peprná a notně drahá čokoláda zprvu moc nechytala, dokud ji jako horký nápoj slazený třtinovým cukrem nezačalo popíjet panstvo na královských dvorech.

Nejdříve čokoládu ochutnali na španělském královském dvoře

postupně si nacházela svoje místo mezi noblesními nápoji také ve Francii, Itálii, Německu a Anglii. Galantní rokoko a šálek čokolády už patří nerozlučně k sobě. Až do začátku 19. století se totiž konzumovala pouze jako nápoj. Nejčastěji se prodávala jako instantní pastilky, které se zalévaly vodou. V první polovině 19. století vznikají první továrny na čokoládu a začíná se vyrábět práškové kakao. V roce 1847 končí primát čokolády jako nápoje - smícháním odlisovaného kakaového másla, kakaového prášku a cukru vzniká první tuhá čokoláda podobná současné tabulce.

Tajemství výroby čokolády

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které se po utržení upečou a fermentují kvašením. Během tohoto procesu dojde ke změně alkaloidů, které čokoládě dodávají intenzitu kyselosti. Doba kvašení se tedy liší podle toho, jaké chuti chce výrobce docílit. Poté se boby suší na slunci a teprve po převozu do čokoládovny se praží, oloupou, semelou a následně se několik dnů pečlivě promíchávají. Tím vzniká kakaová hmota, jejíž množství musí být uvedeno na obalu čokolády. Oblastní rozdíly v podnebí a složení půdy u kakaových bobů hrají velkou roli. Například kakaové boby z Madagaskaru chutnají po červeném ovoci a pro boby z Jižní Ameriky je typická chuť připomínající pražené ořechy.

Není čokoláda jako čokoláda

V kvalitní čokoládě nesmějí být žádné rostlinné tuky, vždy musí obsahovat kakaové máslo. Rostlinný tuk obsažený v čokoládě jako náhražka se dá snadno poznat při její konzumaci. Taková čokoláda se vám obalí po celém jazyku a v ústech, protože má na rozdíl od kakaového másla, které se příjemně rozpouští na jazyku, jinou teplotu tání. Podíl kakaové hmoty musí být podle zákona uveden na obalu sladkosti v procentech a laicky řečeno, čím více procent čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější. Ovšem čokoláda s větším obsahem kakaové hmoty než 70 procent je pro většinu lidí až příliš aromatická a hořká.

Čokoláda jako sladký hřích, či zdravý pamlsek?

Čokoláda v nás vzbuzuje příjemné pocity. Někomu může přinášet uklidnění a až euforické štěstí. To je kromě okamžitého zvýšení hladiny cukru v krvi způsobeno také zvýšenou hladinou serotoninu a endorfinů v mozku, známých také jako hormony štěstí, a proto má její konzumace povzbuzující efekt.

Pozitivní účinky látek obsažených v kakaových bobech

  • Fenyletylamin - běžně přítomný v mozku, ale začíná se uvolňovat až v okamžicích citového vzrušení a pomáhá tlumit úzkost, paniku nebo stud a zlepšuje náladu. Právě proto je prý vysvětlením, proč mají lidé ve chvílích citového strádání nebo během krize v partnerském vztahu největší chuť na čokoládu, i pokud po ní za normálních okolností netouží. V přírodě najdeme fenyletylamin například ve známé omamné houbičce lysohlávce.
  • Theobromin - stimulační látka podobná kofeinu, která zvyšuje bdělost, podporuje soustředěnost, přispívá k pocitu dobré nálady a uvolňuje stres. Rozšiřuje věnčité tepny srdeční a odvodňuje organismus. Čím je čokoláda tmavší, tím více theobrominu obsahuje.
  • Vápník, draslík, fosfor, železo, hořčík - minerály důležité pro vývoj a obnovu lidských buněk.
  • Vláknina
  • Vitamíny B1, B2, PP, E

Jaké množství čokolády nám prospívá

I když je tedy čokoláda našemu tělu i duši prospěšná, nic se nemá přehánět. Obsahuje hodně cukru a tuku. Ideální je vzít si sem tam občas kousek hořké čokolády na chuť nebo si ji dopřát jednou za týden. Pokud byste chtěli jíst čokoládu každý den, její „rozumná" dávka  by neměla přesáhnout množství čtyř kousků nebo jedné polévkové lžíce.

Co možná nevíte o čokoládě

  • Slavný svůdce Casanova míchal čokoládu se šampaňským.
#### Aztécký vladař Moctezuma I. Pil denně až padesát šálků kořeněného kakaa, zejména před návštěvou místních nevěstinců. #### Církev čokoládu naopak zakazovala pro její afrodiziakální účinky. #### Jméno pro belgické pralinky Známým belgickým pralinkám dal jméno francouzský maršál hrabě du Plessis-Praslin, skutečným vynálezcem byl ale jeho kuchař Lassagne. #### Národní pokrm v Mexiku je kuře v čokoládové omáčce. #### Chuť, vůně a cena čokolády závisí na speciálních recepturách střežených výrobci a na obsahu kakaových součástí v čokoládové hmotě. #### Čokoláda a kofein Stogramová tabulka čokolády obsahuje větší množství kofeinu než hrníček instantní kávy. Malé děti mohou po večerním mlsání hůře usínat. #### Normy Evropské unie povolují v čokoládě kromě kakaového másla maximálně pět procent rostlinných tuků. Běžné konzumní čokolády obsahují i chemické příchuti, konzervační látky, emulgátory a barviva. #### Čokoláda může být alergen stejně jako stovky dalších potravin rostlinného původu. Nebylo prokázáno, že zhoršuje akné, přesto se postiženým doporučuje omezit její konzumaci. #### Čokoláda je nebezpečná pro vašeho psa! Pes se může větším množstvím čokolády otrávit, protože jeho trávicí soustava si nedokáže poradit s obsahem theobrominu a kofeinu. Smrtelně nebezpečná dávka může být dávka menší než 50 g hořké čokolády na kilogram hmotnosti psa. - Příznaky: zvracení, neklid, rychlé dýchání, slabost, třas. - První pomoc: živočišné uhlí a rychlý výplach žaludku u veterináře. #### Čokoláda - jak škodí zubům Čokoláda škodí zubům méně než bonbony, protože na sklovině po ní neulpí tolik cukru. #### Semena kakaovníku sloužila ve Střední Americe jako platidlo, v Kostarice ještě v 19. století. #### Čokoláda - euforie Díky pocitům euforie považuje dnešní část moderních psychologů čokoládu za jistý typ drogy. #### Endorfiny a čokoláda Endorfiny, které se po jejím požití v mozku uvolňují, jsou podobné opiátům, i když vznikají přímo v lidském těle a to většinou po sportovní zátěži nebo po adrenalinovém zážitku. #### Čokoholismus Termín čokoholismus se tedy spolu s přehnanou mánií nakupovat a závislostí na sportu řadí na přední příčky psychických problémů, které přináší dnešní uspěchaná doba. #### Abstinenční syndromy u čokoholismu sice nejsou nijak tragické, ale psychickou i fyzickou závislost si na čokoládu tělo vytváří. Podle průzkumů se mezi čokoholiky, kteří snědí až půl kilogramu čokolády denně, řadí hlavně sportovci, pracovníci v nočních směnách a osamělé ženy. #### Degustace čokolády Stejně jako ochutnávání vína i degustace čokolády má svá pravidla, jimiž se řídí jak opravdoví gurmáni i šéfkuchaři, tak obchodníci objednávající zboží pro své obchody. Ke kostce čokolády nejprve přivoníte. Některé čokolády mají svěží ovocnou vůni, jiné jsou spíš zemitější. Po té ji vložíte do úst a necháte zcela rozpustit na jazyku. Během pomalého rozpouštění se dá charakterizovat její dominantní chuť a v jakém je poměru s těmi ostatními - figurují zde hlavně kyselost, hořkost a sladkost. Když se čokoláda úplně rozpustí, zacpěte si nos, a než rozpuštěnou čokoládu polknete, zhluboka se nadechněte a po polknutí vydechněte nosem. Právě v nose vám totiž uvíznou další složky její chutě, zda je cítit po květinách nebo má praženou příchuť. Vědci mají ještě co dělat než prozkoumají stovky dalších sloučenin v čokoládě, aby pak pomocí chemických vzorců vysvětlili, proč nám tak chutná. **Chceme to ale opravdu vědět?**

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15857 (rodina-finance.cz#20204)


Diskuze a zkušenosti

Qvark11@seznam.cz | 13.07.2010 18:46
Hořká čokoláda Dotaz: JE součástí hořké čokolády mléko,či smetana???Jedná se mi o přítomnost živočišných bílkovin... Díky za odpověď,Qvark.


Přidat komentář