Čaj - dáte si bylinkový, ovocný nebo černý?

Zapomeňte na kávu, je tu nová závislost. Čaje všech druhů i vůní vás nejen uzdraví, ale i udělají krásnějšími. Pít čaj je požitek, servírovat ho obřad. Jednou voní po exotickém koření, jindy vás „dostane“ svou čistou silou. Dejte si aspoň jeden šálek!

 

Neříkejte ne, dokud jste ho nezkusili. Čaj toho umí opravdu moc. Může jen zahnat žízeň, ale také osvěžit v parném létě, zbavit vás bolestí nebo zvednout náladu. Na jeho účinky spoléhají lidé na celém světě už pěkných pár set let. Během nich se zrodily nejrůznější čajové obřady, zásady, postupy, techniky...

Čaje všech druhů i vůní

Vedle těch nejobvyklejších sáčkových variant se daleko více rozmáhají čaje sypané, jež svou kvalitou a požitkem, který vám umožní, předčí třeba i sklenku dobrého vína. Vybírat můžete z neuvěřitelného množství čajů. Všechno záleží na tom, v jaké fázi a jestli vůbec proběhla při jejich zpracování tzv. fermentace, tedy oxidace čajových lístků.

Rozdělení čajů

  • černý - vhodný ráno k snídani. Má v sobě spoustu teinu, který funguje podobně jako kofein, jen je neporovnatelně zdravější. Navíc je pro tělo i prospěšnější.
  • zelený (nefermentovaný) - také k snídani, když vám nechutná černý čaj. Tady buďte opatrní při přípravě. Nesmíte ho zalít horkou vodou, doporučuje se teplota kolem 80°C. Povzbuzující účinky se dostaví zhruba za čtyřicet minut poté, co ho vypijete. Zelený čaj k tomu ještě obsahuje antioxidanty, které vašemu tělu pomohou dostat se do rovnováhy, hezky ho pročistí a vlastně se postarají o to, abyste byli krásnější.
  • červený - hodí se na odpoledne (např. Rooibos)
  • bílý, žlutý, tmavý nebo oolong

Večer sáhněte raději po ovocném nebo bylinkovém čaji. Zvláště u druhého jmenovaného si tak vlastně můžete dopřát uklidňující kúru po celém upracovaném dni.

Zásady pro extra čajomily

  • Při výběru čaje rozhodně nešetřete. Čím víc do něj investujete, tím víc si pochutnáte. Obecně platí, že kvalitní čaje jsou označeny delšími názvy.
  • Je důležité i to, v jaké nadmořské výšce byl daný čaj sklizen.
  • Číňané jsou například přesvědčení, že nejlepší pochází z hor, kde jsou čajovníkové keře zahalené do mlhy a ve vlhku. Jejich lístky totiž nejsou tolik vystaveny slunečním paprskům, a čaj je potom méně trpký.
  • Chcete-li si ale na tomhle nápoji doopravdy pochutnat, zamiřte do obchodů se sypanými čaji. Pomohou vám tam se vším, s čím si nebudete vědět rady, vysvětlí Vám, jak který druh nejlépe připravit.

Kde skladovat čaje

Sypané druhy snadno „nasávají" nejrůznější pachy, takže potřebují zvláštní, tmavé, nejlépe kovové nebo skleněné nádoby.

V čem čaje připravovat

  • Pořiďte si takovou konvici, která nebude s čajem chemicky reagovat, tj. skleněnou, porcelánovou, keramickou, případně z japonské litiny.
  • Zapomeňte na kovová sítka, daleko lepší jsou z přírodních materiálů. Ideální je papírový filtr.
  • Konvici předem nahřejte, aby se vůně čaje plně rozvinula. A vymývejte ji zásadně čistou vodou bez saponátů!

Bylinkové nálevy

Bylinky, které si sami pěstujete, sklízejte během slunného dne a sušte v lehkém průvanu. Na hrnek (¼ l) stačí 2 lžičky směsi. Nesmíte je zalít vroucí, ale pouze horkou vodou (jako u zeleného čaje). Louhujte deset minut. Čaj si dělejte vždy čerstvý a pijte ho teplý 2-3 krát denně. Sladíte-li, pak pouze včelím medem nebo přírodním cukrem. Směsi střídejte, nikdy jednu nepijte déle než 2-3 týdny.

Čaje s chutí ovoce a bylin

Jejich výbornou chuť i léčivé schopnosti oceňovaly už naše babičky. Dnes jsou bylinkové a ovocné čaje stále vyhledávanější, jejich milovníci tvrdí, že nic je neosvěží více.

  • Heřmánek a lipový květ patří k nejznámějším léčivkám. Stačí přelít lžíci usušených květů vroucí vodou, nechat vyluhovat, scedit a případně přisladit medem. Oba čaje pomáhají ke klidnému spánku.
  • Plody šípku, které se usuší a rozdrtí, jsou bohaté na vitamin C. Připravuje se z nich nejen čistě šípkový čaj, ale tvoří také nedílnou součást nejrůznějších směsí.
  • Malinové či** jahodové listí** už dnes není tolik v módě, ale naši předkové na ně nedali dopustit. Nálev ze sušených lístků totiž pomáhá při bolestech v krku.
  • Mateřídouška, rozmarýn, meduňka, máta peprná i další bylinkové natě, podobně jako květ levandule, se doporučují pro přípravu zklidňujících čajů. Výluhy z bylin zlepšují trávení, jsou dobré proti nachlazení a ulevují od bolestí.
  • Ovocné směsi v různých poměrech obsahují sušený květ ibišku,** ** jablečnou dužinu, pomerančovou a citronovou kůru, šípky, jeřabiny, višně, případně i další druhy ovoce a lesní plody.
  • Ledový čaj můžeme připravit také z ovocných směsí. Stačí nechat je vyluhovat, vychladit, nalít čaj na ledové kostky a nakonec přidat plátek citronu spolu se snítkou meduňky.

Bylinky mají opravdu velkou moc, a objevili to i mnozí lékaři. Mezi prvními byl MUDr. Leonhard Hochegg, který se vždycky snažil najít nejprve „přírodní cestu" léčby, a až když nebylo vyhnutí, nasadil klasické léky nebo přistoupil k operaci. Své léčivé směsi míchal pacientům „na míru" a nejenom jeho zásluhou máme dnes k dispozici neuvěřitelných více než milion léčivých směsí!

Příprava čaje na míru

  • Směs proti únavě a vyčerpání

Když jste unavení, bez nálady, síly a nemáte chuť se ráno zvednout z postele, namíchejte si jednoduchý bylinkový životabudič: 25 g tymiánu, 40 g ženšenu, 10 g jestřábníku, 25 g kontryhelu a 15 g kořenu vstavače

  • Pro lepší trávení a boj s nadváhou

Také pořád řešíte, jak bez námahy nechat odejít pár kilo navíc? Zkuste jeden z následujících čajů: 55 g čekanky obecné nebo 30 g trnky, 30g rozmarýnu, 30 g šalvěje a 30 g pelyňku pravého.

  • Při menstruaci

Bolesti a silné krvácení už vás nebudou trápit, když si namícháte:

25 g chmele, 45 g řebříčku a 20 g kozlíku lékařského nebo 20 g pýru, 30 g řebříčku a 15 g krušiny (všechny směsi jsou vypočítané na tělesnou hmotnost 50-70 kg).

Taje dobrého čaje

  • Aby voněl a lákal k ochutnání, potřebujete při jeho podávání ty správné nádoby a ingredience.
  • A jestli pořád ještě nevíte, v čem je to pravé kouzlo čaje, zajděte si do čajovny a nechte se hýčkat Je zde super atmosféra s orientální nebo meditační hudbou, nádherné dekorace, vůně tyčinek, pohodlné sezení, často na velkých polštářích přímo na zemi. Nic vám tu nebude chybět ke spokojenosti.

Vědět o čajích všechno nebudete asi nikdy, vlastně ani nemusíte. Jen věřte, že vám udělají dobře na těle i na duši. Spoléhali na ně v Číně už před neuvěřitelnými patnácti stoletími, takže jejich schopnosti prověřil čas.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15864 (rodina-finance.cz#20365)


Přidat komentář