Aromatické bylinky a jejich léčivá moc

Na okenním parapetu, balkonu, terase si můžete vypěstovat nevšední kousek dovolené. Bylinky jsou ceněné v lahodných pokrmech, jejich využití však oceníte v aromaterapii a výrazně podpoří i Vaše zdraví.

Bazalka a její využití

  • Umístění na teplé, slunné stanoviště.
  • Pravidelně zaléváme, chráníme před mrazy.
  • Můžeme pěstovat po celý rok v květináči za oknem. Od června ji lze pěstovat na zahrádce.
  • Nepostradatelná v italské kuchyni. Je skvělá s rajčaty, hodí se k rybám a drůbeži. Je vynikající do salátů.
  • Nejlepší je čerstvá. Sušená rychle ztrácí svoji typickou, pronikavou, lehce štiplavou vůni. Bazalku můžeme i zmrazit.
  • Bylinka rychle mírní bolesti svalů i svalovou ochablost, kdy se jedna lžíce listů povaří ve 1/4 litru vody a pak se vlije do vany.

Brutnák a jeho využití

  • Pěstujeme od května do září. Průběžně sbíráme mladé lístky nebo květy
  • Brutnák využijeme do všech salátů. Hodí se k rybám, do bylinkového másla. Kandované kvítky jsou skvělé jako cukroví.
  • Lístky mají jemnou svěží chuť připomínající okurky. Aroma se rychle ztrácí při tepelné úpravě.
  • Podporuje dobrou náladu.

Estragon a jeho využití

  • Lístky sbíráme těsně před květem, počátkem srpna.
  • Využijeme jej k ochucování vinných a ovocných octů, bylinkového másla, k nakládání zeleniny, do polévek.
  • Celá rostlinka příjemně voní. Chuť lístků je kořenitá. Můžeme je sušit, zmrazit, čerstvé jsou však lepší.

Koriandr a jeho využití

  • Čerstvé lístky stříháme před květem, v červnu. Semínky se sklízí v srpnu.
  • Semínka i lístky se přidávají do kari koření, k nakládání hub, červené řepy a zelí, při výrobě uzenin.
  • Lístky mají výrazné aroma, semínka voní po anýzu.

Majoránka a její využití

  • Umístění na teplém, slunném místě.
  • Střídmě zaléváme.
  • Sklízíme před rozkvětem.
  • Bylinku přidáváme do bramboračky, bramboráku, k mletým masům.
  • Čerstvé lístky mají výrazně kořenitou hořkou chuť.
  • Pomáhá lepšímu trávení těžkých pokrmů. Zklidňuje, bývá součástí čajů proti neurózám a bolestem hlavy. Má protizánětlivé účinky. V aromaterapii využijeme při astma, nachlazení, kolikách. Při ucpaných dutinách nám pomůže inhalování přiměřeně teplé vonné páry. Není vhodná pro těhotné ženy.

Máta a její využití

  • Výsev provádíme do dubna.
  • Umístění na pohostinném stanovišti.
  • Sklízíme od června do října. Nejlépe voní před rozkvětem.
  • Mátu využíváme hlavně do čajů. Ochucuje se jí i pečeně vepřové. Je skvělá do nádivek a mléčných výrobků.
  • Bylinka výrazně voní mentolem. Lístky se používají především čerstvé, mohou se i sušit a zmrazit.
  • Uklidňuje nervy, při únavě povzbuzuje mozkovou činnost. Mírní stavy nevolnosti a povzbuzuje činnost žaludku. Mátový čaj je ideálním partnerem při dietě, neboť potlačuje pocity hladu a podporuje látkovou výměnu. Jeho efekt zesiluje přidání kardamomu.

Meduňka a její využití

  • Sklízíme lístky před a na začátku květu, tak voní nejintenzivněji.
  • Bylinka je nejvíce využívána v cukrářství, zdobí se jí dorty. Chutná však i s houbami, vejci.
  • Meduňka voní i chutná po citronu. Bylinku tepelně neupravujeme.
  • Podporuje pocení a snižuje horečku. Povzbuzuje srdeční činnost. Je výrazným antidepresivem, pomáhá při poruchách spánku, migrénách, menstruačních potížích, hojí rány.

Oregáno a jeho využití

  • Bylinka známá jako dobromysl.
  • Nať sbíráme v červnu až červenci, sušíme na slunci.
  • Oregano je jedno z hlavních italských koření. Výborně chutná s rybou a drůbeží.
  • Bylinka se používá hlavně sušená. Vhodná je i do kořenících směsí. Vůní připomíná majoránku. Bylinku můžeme zmrazit.

Pažitka a její využití

  • Pažitku můžeme na zahrádce pěstovat jako trvalku. Průběžně ji seřezáváme.
  • Bylinkou vylepšujeme polévky, přidáváme do bylinkového másla, tvarohové pomazánky, do salátů, k vejcím.
  • Čerstvá bylinka chutná mírně po cibuli. Nesušíme ji, můžeme si ji však zmrazit.

Petrželka a její využití

  • Umístíme na slunci až v polostínu.
  • Pravidelně zaléváme.
  • Lístky sbíráme od června.
  • Petržel se hodí do všech polévek, bylinkového másla, do salátů, k masu, rybám, vejcím, těstovinám.
  • Petrželku nesušíme, můžeme si ji do zásoby zmrazit, tepelně neupravujeme. Nasekané lístky mají jemně kořeněnou chuť.
  • Bylinka významně dehydruje, udržuje ledviny zdravé, kdy jednu lžíci sekané petrželky přidáme do jídla nebo salátu. Petrželka s ušlehanými vajíčky mírní bolest při opuchlinách, kdy 2 lžíce nasekané petrželové natě umixujeme se sněhem z 3 vaječných bílků. Směs naneseme na plátno a přiložíme na otok, převážeme obinadlem. Obklad obnovujeme po dvou hodinách.

Rozmarýna a její využití

  • Umístění na teplém výslunní.
  • Bylinka lépe snáší suchu, než přemokření.
  • Středomořská bylinka, její lístky odtrháváme od dubna do října.
  • Celé nebo mleté lístky přidáváme do polévek, k zelenině, do salátů, k rybám a jehněčímu.
  • Drcené lístky mají příjemnou kafrovitou chuť, kterou neztrácejí ani po usušení.
  • Pomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a moči, proti nadýmání. Při nízkém tlaku nám pomůže sklenka vína s rozmarýnem (snítku rozmarýnu týden louhujeme v sedmičce přírodního vína). Bylinka je známá také jako osvěžující přísada do koupele.

Řeřicha a její využití

  • Sestříháváme malé vzrostlé výhonky.
  • Bylinku využijeme na obložený chléb, ochucujeme jí saláty, přidává se do polévek, omáček, bylinkového másla.
  • Řeřicha chutná svěže, je lehce natrpklá. Trochu připomíná ředkvičky nebo křen. Nesuší se, může se zmrazit.

Saturejka a její využití

  • Lístky odstříháváme v době květu od počátku června do září.
  • Bylinku přidáváme všude tam, kde jsme použili luštěniny. Zabraňuje totiž následnému nadýmání.
  • Silně aromatická peprná bylinka má lehce palčivou chuť. Po uvaření ji z pokrmu vyndáme. Bylinku můžeme i zmrazit.

Šalvěj a její využití

  • Výsev provádíme na konci května.
  • Umístění bylinky na teplém slunném místě.
  • Chráníme před mrazy, udržujeme stále vlhkou půdu.
  • Bylinka je také nazývána dítě slunce, pochází ze Středomoří.
  • Bylinku sbíráme po celý rok. Pro sušení je vhodný sběr v červnu před květem.
  • Ochucujeme jí jehněčí maso, drůbež.
  • Lístky mají výrazně hořkou chuť, kterou po usušení zčásti ztrácejí. Bylinku můžeme i zmrazit.
  • Má uklidňující účinky na pocuchané nervy. Tlumí menstruační bolesti, mírně snižuje tlak. Využijeme ji také na antibakteriální koupele nohou.

Tymián a jeho využití

  • Mladou nať sklízíme průběžně od května do června.
  • Bylinku využijeme pro středomořskou kuchyni, do těstovin, k uzení masa, do sýrů, ke zvěřině, do salátů.
  • Tymián výrazně štiplavě voní, používáme v malém množství. Bylinku můžeme sušit i zmrazit.
  • Mírní křečovitý kašel, uvolní hleny, dezinfikuje dýchací cesty a ústní dutinu, pomáhá při průjmu a hubí střevní parazity, zvyšuje imunitu. Při aftách nám pomůže výluh ze lžičky sušeného tymiánu přelitého 1/2 litrem vroucí vody. Po 5 minutách scedíme a kloktáme. Bývá součástí oblíbených sušených směsí potpourri.

Aromaterapie s bylinkami

Velice moderní se staly polštáře plněné bylinkami, které  Vám pomohou lépe usnout a jejich vůně Vás uklidní. Široký výběr bylinkových a pohankových polštářů s krásnými vzory má paní Jana Štrbová a její rodinná firma. Doporučujeme shlédnout internetové stránky www.bylinkove-polstare.cz.

Tyto skvělé polštáře si již brzy můžete objednat přímo v jejich e-shopu!

Jak na bylinkovu inhalaci

Převařenou vodu nalijeme do misky a necháme asi minutu ochladit. Přidáme 5 kapek oleje a 5 až 10 minut inhalujeme.

Jak na blahodárnou bylinkovou koupel

Do vody teplé 28 až 35 stupňů Celsia přidáme 5 až 10 kapek oleje. Již nepřidáváme koupelové pěny, soli apod.

Masáž bylinkami

Nepoužívejte olej přímo na pokožku, mohli by ji popálit či podráždit. Míchejte je se základními oleji, např. mandlovým.

Osvěžení vzduchu vonnými esencemi

Přidejte několik kapek esence do aromalampy, zvlhčovače vzduchu, odpařovače na topení či do vody při mytí podlah.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15855 (rodina-finance.cz#20127)


Přidat komentář