Víno - určení jakosti, druhy, degustace

Na veřejnosti panuje obecně názor, že víno stářím získává na jakosti. Tuto myšlenku podpořil i prodej tzv. archivních vín, která svojí cenou naznačují, že by mělo jít o velmi kvalitní vína. Stáří vína však nelze klást jako přímou úměru k jakosti.

Vína nového světa - www.shop-vino.cz

Sháníte kvalitní a chutná vína a nevíte, na koho se při výběru těch správných vín obrátit? My Vám poradíme - navštivte stránky internetového obchodu www.vinarka.cz, kde najdete širokou nabídku nejrůznějších vín a také poradenství v této oblasti.

Určení jakosti vína

Různé typy vín, způsoby ošetření, odrůda a zejména ročníky způsobují, že správná prognóza jakosti vína vyžaduje značné zkušenosti.

Bílá přírodní vína (suchá)

Tato skupina vín dosahuje svého vrcholu jakosti v relativně nejnižším časovém rozmezí. Nejvíce jsou ceněna od období, kdy po vykvašení došlo k částečnému biologickému odbourání kyselin až po první projevy stárnutí. Období nejvyšší jakosti je charakterizováno zelenkavou barvou vína a typickou odrůdovou vůní.

Stárnutí vína je spojeno se vznikem zlatavé barvy a změnou vůně - "stařinky", která postupně zastírá odrůdovou vůni. Pro některé odrůdy však toto hodnocení jednoznačně neplatí.

Výběr vína podle odrůdy

Ze známých vín bychom měli nejdříve, tj. asi 9 měsíců po sklizni, začít spotřebovávat víno z odrůdy Müller-Thurgau. Vína z odrůd Rýnský Ryzlink a Rulandské mohou uložením na 1 až 4 roky získat na jakosti.

Tzv. archivní vína bychom měli vybírat především podle ročníků. Na jakost vína má vliv počet slunečných dnů v létě. Vína vyrobená v "dobrých letech", s větším počtem slunečných dnů v létě, mívají intenzivnější odrůdovou vůni a plnější chuť (díky vyššímu obsahu bezcukerných složek extraktu a alkoholů) než vína z hroznů sklizených v deštivých letech.

Červená přírodní vína (suchá)

Nároky na dobu uložení červených vín jsou odlišné od bílých vín. Jednoznačně by červená vína měla po vykvašení ležet alespoň 1 rok. Nejlépe v dubových sudech, avšak i uložení v láhvi na 1 rok přináší překvapivé zlepšení jakosti. Toto se týká i ovocných vín.

Jakost však nemá se stoupající dobou vzestupný trend. Po pěti až deseti letech se víno začne měnit. Konečné znehodnocení červeného vína v láhvi se pak projeví nepřijatelnou chutí a vůní a vysrážením barviva na stěny lahve.

Bílá a červená vína dezertní (kromě kořeněných)

Ležením v lahvi se po prvním roce obvykle harmonizuje chuť.

V dalších letech, asi do deseti let, získávají tato vína příjemné tóny v chuti i vůni. Toto stárnutí se někdy urychleně vyvolává uložením vína při 60°C po dobu 1 - 2 měsíců. Delší ležení, nad 10 let, mírně ubírá na jakosti. Na rozdíl od suchých vín jsou však dezertní vína i po desítkách let chuťově přijatelná.

Obvyklou závažnou závadou takto starých vín bývá příchuť korku, a to i v případě použití kvalitních (rostlých) korků.

Kořeněná vína (vermuty)

Ukládání kořeněných vín na jakoukoli dobu není vhodné, neboť aromatické a hořké látky se postupně mění. Tím se ztrácí hlavní jakostní znaky těchto vín. Velmi kvalitní vermuty obsahují sice stabilizátory aromatických látek, avšak i u nich klesá stárnutím, i když pomaleji, jakost.

Šumivá vína

Žádný druh sektu, bez ohledu na surovinu (bílé nebo červené víno) a na obsah cukru, nemá význam dlouhodobě skladovat.

Víno může být investicí

Jedna z nejdražších lahví vína v historii byla třílitrová lahev double magnum Chateau Cheval Blanc 1974 ze St. Emilion v Bordeaux, která se v newyorské aukční síni Christies vydražila za 135 125 amerických dolarů.

Jak degustovat víno

  • Nechte si poradit - při výběru vína v dobré restauraci je tou nejlepší cestou nechat si poradit od someliéra. A to i v případě, kdy se považujete za člověka vína znalého. Someliér nejen dokonale zná vína ze svého sklepa, ale zná i jídlo, které budete mít na talíři. Ochutnává je společně s šéfkuchařem a z této spolupráce pak obvykle vyplynou nejlepší možná doporučení ohledně vína, které má vaše jídlo doprovázet.
  • Nejdražší nemusí být nejlepší - nejdůležitější pro víno je půda na konkrétní vinici (a další aspekty, které ji ovlivňují) a vinař, nikoli jméno oblasti. Proto si vždy zvolte raději méně významnou oblast od skvostného vinaře než naopak. Nejdražší víno na vinném lístku může být velice prestižní lahví, ale nemusí být vždy nejlepším vínem.
  • Čas na dekantaci - pokud si chcete dát opravdu velké víno v ceně mnoha tisíc korun, určitě to dejte someliérovi vědět předem. I starší velká vína často potřebují dekantaci, jemné přelití vína z lahve do karafy, aby bylo čiré víno odděleno od usazeniny, která zůstane v lahvi.
  • První ochutnává someliér - víno první ochutnává (degustuje) someliér proto, aby se na váš stůl nedostalo víno s nějakou vadou. Nejčastější vadu vín - takzvaný korek (zápach korku, připomínající také zápach mokrého kartonu) má v dnešní době až 5 procent lahví. Pokud je vše v pořádku, dá jej someliér ještě k posouzení hostiteli. Dále se víno servíruje podle společenských pravidel.** **
  • Důležitý je tvar sklenice - velice důležitý je výběr správné sklenice, přičemž nejde jen o velikost, ale i o její tvar. Víno se do sklenice zásadně nalévá maximálně po nejširší část jejího těla. Nesprávně zvolená sklenice může zcela změnit výraz a charakter vína.
  • Dolévání je žádoucí - oblíbeným omylem je tvrzení, že se víno nedolévá. Naopak, častým doléváním se obnovuje aroma vína, takže je možné vychutnat si jej ve všech vývojových fázích po otevření.
  • Aroma je stejně důležité jako chuť - aroma vína je stejně důležitý prvek jako jeho chuť. Proto si ještě před napitím užijte paletu nádherných vůní, kterou dobrá vína nabízejí.
  • Roztočit, ale šikovně - víno můžete ve sklenici mírně roztočit, abyste uvolnili co nejvíce aromatických látek, ale pozor, chce to určitou zručnost.
  • Vždy za nožku - při pití sklenici držte vždy a zásadně za nožičku, nikdy za tělo. Dobré víno by ve vás svou lahodností, harmonií a dlouhou dochutí, mělo velice rychle vyvolat touhu po dalším doušku.

Doporučené teploty u vína

  • Mladá bílá vína 9 - 10 °C
  • Červená vína kolem 13 °C
  • Šumivá vína 6 - 8 °C
  • Vína dezertní a starší bílá vína 10 - 12 °C
  • Kořeněná vína zhruba 10 °C
  • Těžší červená vína zhruba 16 °C

Jak správně podávat sekt

Ideální je nechat dvacet minut láhev chladit v chladicí nádobě naplněné napůl ledem a napůl vodou. Víno se tak ochlazuje postupně a zachovává si svou kvalitu.

Při otevírání šampaňského láhev zůstane v chladicí nádobě, mírně se nakloní, palec přitom spočívá na korkové zátce, aby se neuvolnila. Hrdlo láhve držíme v levé ruce, zátku v pravé a rukama otáčíme láhev a zátku v opačném směru. Zátku stále držíme na místě, měla by se uvolnit pomalu bez zvuku připomínajícího výstřel. Přípustný je pouze jemný zvuk. Pak se láhev vyjme z nádoby a osuší.

Na dno sklenice nalijte malé množství vína na ochutnání, pak podávejte. Nikdy nenaplňujte sklenice po okraj, nenalévejte ani dřív, než je víno i společnost připravena k pití - zachováte tak šumivost a čerstvost.

Jak poznáte v restauraci dobře školeného someliéra

  • Dobře školený someliér má rukavice, to, co sundá z láhve, nikdy nenechá na stole, nýbrž ukryje do kapsičky.
  • Při manipulaci s láhví má host vinětu stále na očích.
  • Sklenku, do níž nalévá, drží lehce za nožku, láhev se jí v žádném případě nedotkne.
  • Po ochutnání nalévá nadvakrát.
  • Korek odloží na talířek, neboť ten patří hostům stejně jako štítek.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15522 (rodina-finance.cz#21054)


Přidat komentář