Vinárny a vinné sklepy

Navštivte vinárnu či vinný sklípek a okoštujte co za poklady se skrývá ve starých sudech a demižónech. Podlehněte té atmosféře a nechte si jí prodchnout všechny smysly. Ochutnejte i domácí klobásy, uzené maso, lahodný sýr a k tomu jiskrné vínko.

Už před více než 2000 lety apoštol Pavel doporučoval: "Nenuť se pít vodu, ale kvůli svému žaludku a svým častým nemocem mírně užívej vína."

Zajímavosti o víně

  • Mírná konzumace vína, alespoň jedna sklenka denně, prodlužuje život, snižuje riziko srdečních chorob a infarktu. Může také pomoci chránit před nervovými onemocněními. Látka resveratrol totiž pomáhá vytvářet v mozku enzym regenerující nervová poškození.
  • Hranice prospěšnosti vína jako léku končí u množství tří skleniček denně. Vyšší dávka alkoholu je už riziková.
  • Víno zvyšuje tvorbu enzymů štěpících bílkoviny (vhodné u masitých pokrmů).
  • Cholesterol účinně odbourávají látky obsažené v červeném víně.
  • Bílé víno podporuje trávení.
  • Nakupujte pouze v seriózních obchodech nebo ve specializovaných vinotékách. Nikdy ne na trhu.

Látky obsažené ve víně a jejich blahodárný vliv na lidský organismus

Víno obsahuje velké množství látek, které působí příznivě na lidské zdraví.** **

  • Fenoly a flavonoidy - zlepšují bakteriální fermentaci ve střevech a tím vstřebávání cenných minerálních látek a vitaminů. Flavonoidy jsou velice cenné antioxidanty, které potlačují usazování a vznik sraženin v cévách a podílejí se i na odbourávání cholesterolu. Nejznámější flavonoidy jsou resveratrol, quercetin a katechin.
  • Vinné kyseliny -  ovlivňují rovnováhu při trávení potravy v žaludku. Zejména starším lidem trpícím nedostatkem žaludečních kyselin, přináší víno blahodárné účinky.** **
  • Alkohol - zvyšuje hladinu zdraví prospěšné složky cholesterolu HDL, naopak škodlivá složka LDL se pravidelnou konzumací vína rozpouští.** **
  • Vitaminy skupiny B a vitamin C
  • Vápník, fosfor - chrání hlavně ve stáří před řídnutím kostí.** **
  • Hořčík - je dobrý pro svalstvo.** **
  • Železo - pro krvetvorbu** **
  • Mangan

Jak poznáte dobře školeného someliéra

Dobře školený someliér má rukavice.

  • To, co sundá z láhve, nikdy nenechá na stole, nýbrž ukryje do kapsičky.
  • Při manipulaci s láhví má host vinětu stále na očích.
  • Sklenku, do níž nalévá drží lehce za nožku, láhev se jí v žádném případě nedotkne.
  • Po ochutnání nalévá nadvakrát.
  • Korek odloží na talířek, neboť ten patří hostům stejně jako štítek.

Doporučené teploty vín

  • Mladá bílá vína 9 - 10 °C - (všeobecné pravidlo říká, že bílé víno by mělo mít teplotu mezi 7 až 10 stupni).
  • Červená vína kolem 13 °C - (lehká červená vína mají nejraději teplotu mezi 10 a 12,5 stupni, středně plná červená mezi 12,5 a 15,5 stupni a plným červeným vínům svědčí nejlépe teplota mezi 15,5 a 18 stupni).
  • Šumivá vína 6 - 8 °C
  • Vína dezertní a starší bílá vína 10 - 12 °C
  • Kořeněná vína zhruba 10 °C
  • Těžší červená vína zhruba 16 °C

Servírování vína

Červená vína se servírují ve větších sklenkách tulipánového tvaru při teplotě 15-17 °C.

Bílá vína si nejlépe vychutnáte ve sklenicích typu flétna při teplotě 5-7 °C. Sklenky se plní maximálně do jedné třetiny.

Při otevírání musí být šumivé víno perfektně vychlazené a lahev je třeba držet v úhlu 45°. Pozor na oči.

Nikdy nepřidávejte do vína led.

Víno je živý organismus a kulturní nápoj. Podle toho se s ním má zacházet.

Jak degustovat víno

Nechte si poradit

Při výběru vína ve vinárně si nechte poradit od someliéra. A to i v případě, kdy se považujete za člověka vína znalého. Someliér nejen dokonale zná vína ze svého sklepa, ale zná i jídlo, které budete mít na talíři. Ochutnává je společně se šéfkuchařem a z této spolupráce pak obvykle vyplynou nejlepší možná doporučení ohledně vína, které má vaše jídlo doprovázet.

Nejdražší víno nemusí být nejlepší

Nejdůležitější pro víno je půda na konkrétní vinici (a další aspekty, které ji ovlivňují) a vinař, nikoli jméno oblasti. Proto si vždy zvolte raději méně významnou oblast od skvostného vinaře než naopak. Nejdražší víno na vinném lístku může být velice prestižní lahví, ale nemusí být vždy nejlepším vínem.

Čas na dekantaci

Pokud si chcete dát opravdu velké víno v ceně mnoha tisíc korun, určitě to dejte someliérovi vědět předem. I starší velká vína potřebují dekantaci, jemné přelití vína z láhve do karafy, aby bylo čiré víno odděleno od usazeniny, která zůstane v láhvi.

Přelévá se proti světelnému zdroji, většinou svíčce, aby bylo dobře vidět přechod mezi čirým vínem a kalnou částí.

Dekantují se většinou starší červená vína, která mají usazen depot, ale také starší bílá vína za účelem otevření a nadechnutí se. Německá sommeliérská škola doporučuje dekantovat dokonce vína mladá a to červená i bílá.

První ochutnává someliér

Víno první ochutnává (degustuje) someliér proto, aby se na váš stůl nedostalo víno s nějakou vadou. Nejčastější vadu vín - takzvaný korek (zápach korku, připomínající také zápach mokrého kartonu) má v dnešní době až 5 procent lahví. Pokud je vše v pořádku, dá someliér ještě k posouzení hostiteli. Dále se víno servíruje podle společenských pravidel.

Důležitý je tvar sklenice na víno

Velice důležitý je výběr správné sklenice, přičemž nejde jen o velikost, ale i o její tvar. Víno se do sklenice zásadně nalévá maximálně po nejširší část jejího těla. Nesprávně zvolená sklenice může zcela změnit výraz a charakter vína.

Dolévání vína je žádoucí

Oblíbeným omylem je tvrzení, že se víno nedolévá. Naopak, častým doléváním se obnovuje aroma vína, takže je možné vychutnat si jej ve všech vývojových fázích po otevření.

Aroma vína je stejně důležité jako chuť vína

Aroma vína je stejně důležitý prvek jako jeho chuť. Proto si ještě před napitím užijte paletu nádherných vůní, kterou dobrá vína nabízejí.

Roztočit sklenici s vínem, ale šikovně

Víno můžete ve sklenici mírně roztočit, abyste uvolnili co nejvíce aromatických látek, ale pozor, chce to určitou zručnost.

Držení sklenice vína vždy za nožku

Při pití sklenici držte vždy a zásadně za nožičku, nikdy za tělo. Dobré víno by ve vás svou lahodností, harmonií a dlouhou chutí mělo velice rychle vyvolat touhu po dalším doušku.

Rozdělení vín

  • Tichá vína
  • Stolní víno - vína pro běžnou spotřebu, která nemají osobitý charakter
  • Zemské víno
  • Jakostní víno (odrůdové; známkové)
  • Jakostní víno s přívlastkem - jsou to vína vyráběná z hroznů dozrávajících v pozdním podzimu v lokalitách s příznivým klimatem a vyráběná z hroznů s vysokým obsahem cukru (kabinetní víno; pozdní sběr - hrozny se zaschlými bobulemi sklizenými až v pozdním podzimu se nazývají pozdní sběry. Často se dělají i výběry, při kterých se sbírají postupně vybrané hrozny nebo i bobule používané samostatně pro výrobu bobulových výběrů. Vína vyrobená jako pozdní sběry nebo výběry jsou velmi jakostní, obsahují podle technologie 7 až 13 % alkoholu a mají poněkud vyšší barvu; výběr z hroznů; výběr z bobulí; výběr z cibéb; ledové víno; slámové víno)
  • Šumivá vína
  • Jakostní šumivé víno, sekt
  • Jakostní šumivé víno stanovené oblasti, sekt
  • Pěstitelský sekt
  • Aromatické jakostní šumivé víno
  • Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti, aromatický sekt

Co nabízí vinárny

  • Prostředí, které přímo vybízí k posezení s přáteli
  • Výtečné jídlo
  • Široký sortimentem vín, koktejlů a alko i nealko nápojů
  • Možnost pořádání společenských akcí - soukromé a rodinné oslavy, svatební hostiny, firemní večírky, absolventská setkání

Co nabízí vinné sklepy

  • Ochutnávky a řízené degustace kvalitních vín z oblasti zajišťované zkušeným sklepmistrem
  • Posezení s cimbálovou muzikou, harmonikou
  • Drobné pohoštění (slané pečivo, sýry, domácí koláčky a koláče ..)
  • Pohoštění studené i teplé kuchyně
  • Místní studená kuchyně - zabíjačkové speciality, uzené maso...
  • Teplá kuchyně (široká nabídka tradičních jídel pro sklepní posezení)
  • Gastronomické speciality na rožni, uzené a klobásky přímo z udírny
  • Rodinné oslavy
  • Svatby
  • Rauty včetně obsluhy
  • Firemní a společenské akce, výročí firmy, vánoční večírky
  • Na přání hostů připraví také programy jako grilované sele, pravou moravskou zabíjačku
  • Ubytování nebo možnost ubytovat se v blízkém okolí
  • Ve sklípcích je možný nákup vína s sebou

Doporučení jak zabránit kocovině

Nemíchejte víno s destiláty, pijte střídmě a volte raději suchá vína s nízkým obsahem cukru.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15646 (rodina-finance.cz#22248)


Přidat komentář