Rondony a jejich význam, druhy, cena

Dobrá kuchyně začíná u dobrého kuchaře. Kuchařský rondon z nikoho neudělá mistra, ale každý mistr jich má několik. Kvalitní kuchařský rondon je pohodlný, slušivý a snadno udržovatelný.

** **Co je to kuchařský rondon

Kuchařský rondon je kuchařská vesta, součást pracovního oděvu profesionálních kuchařů. Stejným slovem se označuje i součást oděvu číšníka. Je to pokrývka horní poloviny těla, která se obléká přes tričko a má za úkol chránit pokožku před různými nebezpečnými látkami, se kterými se může pracovník při vykonávání běžných úkonů setkat. Například při smažení hrozí nebezpečí popálení, protože olej rozpálený až na 190° C může způsobit na nechráněné pokožce vážné popáleniny.

Rozlišuje se více druhů rondonů, z čehož nejznámější je dvouřadový a jednořadový (počet řad knoflíků, složitost zapínání).

Pojem "rondon" ve smyslu označení části pracovního oděvu kuchaře, se vyskytuje zejména v českých zdrojích. V cizojazyčném kontextu může být výhodnější použít slov "chef - jacket". Ať už se tomuto oblečení říká jakkoliv, je to prostě specifické oblečení, které vypadá ve všech zemích podobně.

Číšnický rondon

Rondony nejsou pouze kuchařské, nýbrž také** číšnické**. S číšnickými rondony se dnes můžeme setkat pouze v několika hvězdičkových zařízeních, kde se na formálnosti velmi dbá. Ve všech jiných zařízeních jsou číšníci oblečeni zcela jinak, avšak velmi vkusně a čistě.

Rozdníl mezi kuchařským a číšnickým rondonem je řekla bych pouze v jejich střihu. Látka bývá stejně kvalitní a ceny taktéž. Rondon je prostě ukázkou profesionality a proto by měl také profesionálně vypadat.

Ale nenechte se mýlit rondonem. Profesionála nedělá pouze kvalitní rondon, ale hlavně profesionální chování a přístup k práci.

Jak rondon vypadá?

Barva rondonu není jednotná, i když v drtivé většině se používá rondon bílý. Již dnes se ale každá restaurace snaží vytvořit oblečení personálu laděné s okolím, tedy provozovnou. Rondony proto mívají nejen znaky organizace, vedle četných knoflíků, ale i samotné rámování. Rondony používané při speciálních gastronomických akcích a soutěžích jsou reprezentativní, a tedy i ozdobené vyznamenáními a rozličnými výšivkami se znaky soutěžních týmů, národních asociací, škol, známých hotelů či restaurací apod.

Rondon dvouřadový se skládá, jak již samotný název napovídá, ze dvou řad, přičemž se vpředu překrývají dvě vrstvy látky tak, že jsou navzájem upevněny knoflíky tvaru houby (funguje na podobném principu jako manžetový knoflíček), kdy ona čepička je na těle kuchaře a nožička ve tvaru kuličky nahoře rondonu. Dvouřadový rondon má tedy knoflíky ve dvou řadách od sebe, ve stejné výšce. Jednořadový má v podstatě stejné zapínání, ovšem pouze s jednou řadou.

Doplňky k rondonu

Kuchařský pracovní oděv se dále skládá z:

  • kuchařských kalhot („pepito“ nebo bílé)
  • bot (bílé, podobné pantoflím, ale s protiskluzovou podrážkou a otvory na větrání)
  • zástěry (bílá, ale běžné jsou i různé další barvy)
  • čepice (papírová nebo textilní)
  • nebo síťka (hlavní funkcí je zabránění tomu, aby se do zpracovávaných potravin dostaly vlasy)
  • popř.** šátek** (většinou barevný, používá se nejčastěji na ozdobu).

Převažující barvou je v drtivé většině případů bílá.

Zakázková výroba kuchařských rondonů

Buďte originální a nechte si ušít kuchařský rondon na míru. Rondony se vyrábějí v nestandardních velikostech a s libovolnými výšivkami a potiskem. Váš hotel, restaurace nebo jídelna tak získá ještě lepší šmrnc a punc profesionality.

Druhy kuchařských rondonů

Kuchařský rondon je součást pracovního oděvu profesionálních kuchařů. Stejným slovem se označuje i součást oděvu číšníka. Je to pokrývka horní poloviny těla, která se obléká přes tričko a má za úkol chránit pokožku před různými nebezpečnými látkami, se kterými se může pracovník při vykonávání běžných úkonů setkat. Například při smažení hrozí nebezpečí popálení. Rozlišuje se více druhů rondonů, z čehož nejznámější je dvouřadový a jednořadový - jedná se o počet knoflíků, složitost zapínání atd.

  • Kuchařský rondon dvouřadý s krátkým rukávem
  • Rondon kuchařský dvouřadý
  • Rondon kuchařský jednořadý
  • Rondon kuchařský dvouřadý CUISINE
  • Číšnické rondony

Máte-li kuchařsky nadané dítě, můžete také jemu pořídit nádherný kuchařský rondon. Vaše děťátko v něm bude vypadat neodolatelně a hlavně velmi profesionálně.

Ceny rondonů

Dětský rondon můžete pořídit od 200,- Kč. Rondony pro dospělé lze pořídit již od 250,-Kč. Můžete si také však pořídit rondony dražší. Jejich cena se odvíjí jak od značky výrobce, tak od kvality látky a jeho provedení. Jinou cenovou hranici bude mít rondon kupovaný v obchodě a samozřejmě jinou bude mít také rondon šitý na zakázku.

Může se Vám zdát, že rodnony jsou velmi levné, ale opak je pravdou. Kvalitní rondony Vás mohou přijít až na několik tisíc korun. Pokud si pořídíte takto drahý rondon, můžete počítat s velmi kvalitní látkou, vyjímečnými knoflíky a hlavně s tím, že to nebude jen ten strohý bílý oděv, ale jeho barva bude jiná, podle toho, jakou si vyberete.

Správní kuchaři oblékají rondon

Rondon je součástí pracovního oděvu profesionálních kuchařů. Je to kabátec, který se obléká přes tričko nebo košili a má při práci hlavně ochrannou funkci. Při vlastní práci v kuchyni bývá** doplněn pasovou zástěrou**. Kabátec chrání pokožku kuchaře např. před opařením, spálením apod, navíc má i reprezentativní funkci.

Rozlišuje se několik druhů rondonů. Nejčastěji bývají bílé barvy nebo jsou jiné jednotné barvy přizpůsobené majitelem restaurace charakteru provozovny. Bývají jednořadé nebo dvouřadé, někdy barevně lemované s výraznými barevnými knoflíky (modré, černé, červené), případně značkami podniku atd.

Při reprezentativních gastronomických akcích a soutěžích jsou ozdobené vyznamenáními svého nositele a výšivkami se znaky soutěžních týmů, národních asociací, škol, známých hotelů či restaurací apod.

V lepších restauračních zařízeních se kuchaři, kteří jsou** hrdi na své povolání** oblékají do rondonů. Je to nádhera vidět kuchaře, krásně oblečeného do kvalitního rondonu. Rozhodně je to lepší pohled, než na ušmudlaného spoceného a špinavého kuchaře, kterého, když uvidíte rozhodně Vás hned přejde chuť k jídlu.

Můžete namítnout, proč by měl být kuchař krásně a čistě upraven a oblečen, když je zavřený pouze v kuchyni. Odpověď je jednoduchá. Měl by vypadat skvěle proto, že v lepších gastronomických zařízeních nejsou vyjímkou** návštěvy kuchařů u stolů hostů**. Neboť hosté také chtějí vědět, kdo jim jídlo připravuje.

Mnoho z vás, kteří čtete tento článek jste si možná rondonů nikdy nevšimli, protože číšníci a servírky je v obyčejných gastronomických podnicích nenosí. Možná by nebylo na škodu si v restauraci po jídle nechat zavolat kuchaře, abyste viděli, kdo vlastně připravoval jídlo, které jste právě snědli a jak je upraven.

Možná budete překvapeni a třeba už do stejné restaurace ani nepůjdete, protože Vás pohled na kuchaře zcela odradí. Třeba se mýlím a všichni kuchaři jsou již právě jen v čisťounkých rondonech. Poznáme to však pouze tím způsobem, že budeme koukat kolem sebe a více si všímat kuchařů, kteří nám jídlo připravují. Všude ve světě je zvykem poděkovat kuchaři za skvělé jídlo. Měli bychom také občas pochválit skvělého kuchaře, jako to dělávají v zahraničí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15656 (rodina-finance.cz#22294)


Přidat komentář