Přírodní substance v kosmetice

Zajímá Vás, z čeho jsou složeny krémy a séra, díky kterým je Vaše pleť bez vrásek, hydratovaná, jemná, projasněná? Odkryjte s námi tajemství účinnosti kosmetických přípravků, za jejichž výrobou stojí revoluční objevy.

Přírodní kosmetika Anabela

Přírodní kosmetika neobsahuje syntetické chemické látky, umělá barviva, parfemaci či látky ropného původu, které narozdíl od přírodních látek nikterak nepřispívají k získání a udržení zdravé a krásné pokožky. Je vyráběna pouze z přírodních látek jako jsou rostlinné extrakty, rostlinné oleje, květové vody a esenciální oleje, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, esenciálních mastných kyselin a antioxidantů a díky kterým účinně pokožku vyživuje a pěstí. Tyto látky podporují přirozený hojící a regenerační proces pokožky. Na stránkách www.anabela.cz naleznete široký sortiment přírodní kosmetiky.

  • **Koupelová kosmetika -***Glycerinová mýdla, sprchová séra, sprchové gely*
  • Tělová kosmetika - tělové balzámy, tělové másla, tělové mléka, tělové peelingy
  • Bio kosmetika - koupelové oleje, masážní oleje

  • **Dárková kosmetika -***dárkové sady, kosmetické taštičky*

**
**

**Věříme, že na stránkách www.Anabela.cz nalezne i ten nejnáročnější zákazník vše co potřebuje.
**

První průkopníci v obohacování kosmetických přípravků

Průkopníkem v obohacování kosmetických přípravků o antioxidanty byla firma Guerlain, která je v roce 1986 přidala na základě výzkumů svých laboratoří do řady Evolution.

V roce 1986 se rovněž zrodily tentokrát u Christiana Diora, kosmetické liposomy (v roce1961 objevil liposomy Alec D. Bangham, ale ty nebyly používány v kosmetice). Krátce poté pak Dior vyvinul řadu Capture, první krémy s liposomy.

První širokospektrový filtr, jenž zachycuje UVB i UVA paprsky, zase vyvinuly výzkumné laboratoře L´Oreal - bylo to v roce 1990. Tento filtr se jmenuje Mexoryl XL a je obsažen třeba v produktech značky L´Oreal, La Roche-Posay a Vichy.

V roce 1903 spatřil světlo světa první, tenkrát ještě práškový šampon na vlasy. Vytvořil ho Hans Schwarzkopf. Rokem 1949 se pak datuje vznik řady Schauma a s ní i prvního krémového šamponu.

Aminokyseliny v kosmetice**

**

Chemické stavební prvky, z nichž se skládají všechny bílkovinné látky. Podporují přirozenou ochrannou funkci hydrolipidového pláště pokožky (nejsvrchnější vrstvy kůže, bránící škodlivému působení vnějších vlivů), kterou současně hydratují a udržují vláčnou. **
**

Antioxidanty v kosmetice**

**

Pohlcují a absorbují volné radikály, velmi reaktivní molekuly poškozující buňky a způsobující předčasné stárnutí kůže. Dokážou také zabránit vzniku škodlivých bakterií, a proto jsou využívány jako konzervační prostředky, chránící kosmetické výrobky před zkažením. Výbornými antioxidanty jsou vitaminy A, C a E.

Betakaroten v kosmetice**

**

V tucích rozpustné rostlinné barvivo, vyskytující se v květech, listech, zelenině a ovoci. Patří mezi provitaminy A (betakaroten je v těle dle potřeby přeměňován na vitamin A). Úspěšně chrání pokožku před alergickými reakcemi vyvolanými slunečním zářením, ale i před poškozením volnými radikály. Žlutý až žlutočervený betakaroten v opalovacích přípravcích pokožku navíc tónuje.**
**

Bisabolol v kosmetice**

**

Protizánětlivá účinná látka, nacházející se v éterickém oleji z heřmánku a řebříčku. Obvykle se přidává do přípravků určených pro nečistou nebo citlivou pleť a do sluneční kosmetiky. **
**

Cacao butter v kosmetice**

**

Vysoce kvalitní tuk, získávaný z plodů tropického kakaovníku, který má příjemnou vůni, snadno se rozpouští a v chladu úplně tuhne. Cacao butter (kakaové máslo) představuje vynikající hydratační prostředek.. Chrání kůži před vysušením, zvláčňuje rty a při opalování barví pokožku do bronzova. Je součástí řady rtěnek a krémů vhodných nejen pro suchou pleť.**
**

Ceramidy v kosmetice**

**

Kůži vlastní lipidy (tuky), jež přirozenou cestou nebo jako přísada v krémech vytvářejí nepropustné vazby mezi buňkami, uzavírají praskliny v obranném systému pokožky a zabraňují tomu, aby se z nejhlubší vrstvy kůže vypařovalo příliš mnoho vody. Mohou se z nich také vytvářet duté liposomy, které se naplňujíjinou účinnou látkou. **
**

DNA v kosmetice**

**

Kyselina deoxyribonukleová (DNA) je obsažena v buněčných jádrech, přenáší genetické informace a řídí obnovu a funkci buněk. DNA používaná v kosmetice sice nemůže nahradit tu lidskou, ale díky svým regeneračním a hydratačním vlastnostem dokáže pěstit pleť. **
**

Elastin v kosmetice**

**

Bílkovinná látka, jejíž spirálovité molekuly jsou uloženy ve spodnějších vrstvách kůže, mezi vlákny kolagenu. Společně s kolagenem je elastin odpovědný za pružnost kůže. Dojde-li v důsledku působení vlivů vnějšího prostředí (například slunění), ale také přibývajícího věku ke ztrátě kolagenu a elastinu, dojde tím rovněž ke ztrátě pružnosti pokožky. Ta zmatní a popraská, objeví se na ní nejdříve vrásečky a pak i vrásky. Svou pružnost však může s pomocí přípravků obsahujících elastin získat zpět - ten ve zpevňovacích krémech proti stárnutí zlepšuje zásobování kůže a povzbuzuje tvorbu nových vláken. **
**

Emulgátory v kosmetice**

**

Tvoří důležitou součást krémů a emulzí. Jde o pomocné syntetické nebo přirozené substance, které umožňují vzájemné smísení oleje či jakéhokoli jiného tuku a vody, za normálních okolností naprosto neslučitelných složek. Samy o sobě emulgátory pleť nijak nepěstí, ale napomáhají tomu, aby lépe přijímala účinné látky. **
**

Farnesol v kosmetice**

**

Přírodní substance s deodorační schopností, obsažená v éterickém oleji z růží, jasmínu, květů pomerančovníku a lípy. Protože zabraňuje růstu bakterií, s oblibou se přidává do deodorantů, balzámů na nohy, šamponů proti lupům a krémů určených k ošetření nečisté pleti. **
**

Fosfolipidy v kosmetice**

**

Nacházejí se v buněčných stěnách, jsou velice odolné a nepropouštějí vodu. Přípravky s obsahem fosfolipidů hydratují pokožku a zabraňují jejímu vysušování. **
**

Gingko v kosmetice**

**

Tento výtažek, který se získává z listů stromu jinanu, nabývá v kosmetickém průmyslu stále většího významu. Produkty s výtažkem gingko totiž mají široký rozsah účinnosti. Dokážou například zpevňovat pokožku, redukovat kožní nečistoty, upravovat látkovou výměnu a zpomalovat proces stárnutí kůže, ale také dodávat pleti energii i působit proti volným radikálům. Kůží jsou přitom dobře snášeny, dokoncei velmi citlivou. **
**

Glycerin v kosmetice**

**

Barvivo a cenná kosmetická přísada bez vůně, jejíž předností je schopnost přitahovat a ukládat vodu. Glicerin v krémech podporuje olupování zrohovatělé kůže, zabraňuje vysoušení povrchu pleti, vyhlazuje pokožku a slouží jako prostředek k udržování vlhkosti. **
**

Hamamelis v kosmetice

Léčivý extrakt získávaný vodní parní desitilací z listů mexické rostliny Hamamelis virginiana, česky nazývané vilín. Má trpkou osvěžující vůni a protizánětlivé a adstringentní účinky (na povrchu tkání působí svíravě). Nejčastěji je využíván jako prostředek k zastavování krvácení a na ošetřování nečisté až aknózní pleti. Objevuje se proto v čisticích mlékách, pleťových vodách a pěsticích krémech, které stahují póry a osvěžují pleť, a dále v tělových emulzích, tonikách na vlasy a vodách po holení. **
**

Hyaluronová kyselina v kosmetice

Vyskytuje se v očích a v pojivové tkáni, biotechnicky je získávána prostřednictvím enzymů. Nemůže sice proniknout hluboko do pokožky (protože má vysokou molekulovou hmotnost), ale zato může nezanedbatelně pozitivně ovlivnit vzhled jejího povrchu. Jeden gram kyseliny hyaluronové na sebe totiž dokáže navázat až šest litrů vody (což mimochodem neumí žádná jiná účinná látka oblasti krásy), a udržovat tak v kůži přirozenou vlhkost, předcházet tvorbě vrásek způsobených vysušením i vyhlazovat rohovinovou vrstvu pokožky. Není divu, že je tato kyselina mezi výrobci očních krémů a přípravků pro zralou a suchou pleť stále používanější substancí.**
**

Karnosin v kosmetice

Antioxidant působící proti volným radikálům vytvořeným cigaretovým kouřem (při každém takovém vdechnutí vznikne asi sto miliard volných radikálů). **
**

Kolagen v kosmetice

Proteinová, hlavní stavební látka pojivové tkáně. Kolagenová vlákna tvoří ve spodních vrstvách kůže jemnou síť, jež pokožku podpírá a zajišťuje jí pružnost. Čím starší, tím jsou kolagenová vlákna méně elastická - s přibývajícím věkem proto kůže ztrácí pružnost. Tento proces mohou zpomalit přípravky obsahující kolagen, které pokožku zároveň také zvlhčují, viditelně osvěžují a vyhlazují. **
**

Lecitin v kosmetice

Je součástí rostlinných a živočišných tkání, kde působí jako zprostředkovatel mezi vodou a tukem. Obsahuje fosforové kyseliny, díky nimž zabezpečuje kůži potřebnou vlhkost. Ve spojení s vitaminem F pak ve velké míře podporuje regeneraci kožních buněk. Lecitin tvoří významné složky například ve sprchových gelech, šamponech, pleťových krémech i rtěnkách. **
**

Liposomy v kosmetice

Používají se jako nositelé účinných látek. Zjednodušeně řečeno jde o mikroskopické duté kuličky s dvouvrstvým tukovým obalem (například z ceramidů) a jádrem. Do něj se ukládá voda či ve vodě rozpustné substance (vitaminy, enzymy, proteiny a mnohé další), které jsou pak uvolňovány buď hned při nanášení přípravku na pleť, nebo pozvolna. Liposomy se podobají přirozeným buněčným stěnám, a proto jsou schopné bez problémů proniknout do kůže, usídlit se v ní a předat transportované účinné substance tam, kde si je buňky mohou nejlépe převzít. Liposomové přípravky tak mohou úspěšně posilovat kožní bariéru, zabraňovat ztrátě vlhkosti i zlepšovat regulaci tuku. Protože jsou však liposomy citlivé na teplo a světlo, musí být obzvláště pečlivě baleny. **
**

Mléčné bílkoviny v kosmetice

Jedna z nejcennějších složek mléka. Kromě čisticích a změkčujících účinků se mohou mléčné bílkoviny pochlubit rovněž schopností zlepšovat vlastnosti kolagenu a elastinu, a podílet se tak na ochraně pokožky před vznikem vrásek a dalších projevů stárnutí. **
**

Nanokapsle v kosmetice

Transportní kuličky, které jsou velké pouze jeden nanometr (miliardtina metru). Stejně jako liposomy mají tukový obal, ale na rozdíl od nich jenom jednovrstvý, a ve svém jádru netransportují účinné látky rozpustné ve vodě, nýbrž v oleji (například vitamin E nebo retinol).**
**

NMF v kosmetice

Anglická zkratka Natural Moisturizing Factor pro přirozené faktory regulující hospodaření s vodou v rohovinové vrstvě pokožky. Nacházejí se v hydrolipidovém plášti kůže a patří mezi ně především aminokyseliny, mléčné kyseliny a urea.

Ovocné kyseliny v kosmetice

Jsou známé rovněž jako alfa-hydroxykyseliny neboli AHA. Běžně se nacházejí v přírodních produktech, například v kyselém mléku, citrusech, jablkách, vinné révě a dalším ovoci. Pro svou schopnost narušit proteinové vazby udržující odumřelé buňky na povrchu kůže a odkrýt tak pod nimi novější, svěžejší pokožku, jsou tyto kyseliny přidávány nejen do mnoha pleťových krémů, ale i čisticích a tělových přípravků. **
**

Parabeny v kosmetice

Vyskytují se v koření a rostlinných pigmentech, patří k nejlepším objeveným konzervačním látkám, které se přidávají do kosmetických přípravků, kde zabraňují rozmnožování kvasinek a plísní. Jsou povoleny i pro potraviny a léčiva. **
**

Parafín v kosmetice

Téměř neomezeně trvanlivý čirý minerální tuk bez vůně a zápachu, tvořící na pokožce voděodolnou vrstvu, jež chrání kůži před ztrátou vlhkosti. Obzvlášť často se používá jako hustý parafínový olej. Ten obsahuje spousta čisticích a pěsticích pleťových i vlasových přípravků.**
**

Proteiny v kosmetice

Bílkoviny, které vznikají z aminokyselinových řetězců. Pro výrobce kosmetiky jsou zajímavé především krátkořetězcové, ve vodě rozpustné a s pletí se dobře slučující proteiny. Obsažené v krémech, balzámech a kúrách ve spreji vytvářejí na pleti a vlasech jemný film, působící jako vyhlazovač. **
**

Retinol v kosmetice

Jde vlastně o vitamin A, jehož běžně používaný název retinol pochází z latinského slova retina (což je sítnice, která se právě bez vitaminu A neobejde). Retinol podporuje regeneraci a tvorbu nových buněk, působí jako antioxidant a stimuluje obnovování kolagenových vláken, čímž příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost pleti, ale i proces jejího stárnutí. V žádném regeneračním přípravku, jehož hlavním úkolem je zjemnit vrásky nebo zesvětlit pigmentové skvrny, tedy retinol zcela určitě chybět nebude. A protože je velmi citlivý na světlo a vzduch, prostřednictvím kosmetických produktů se do kůže transportuje v jádrech nanokapslí. **
**

Salicylová kyselina v kosmetice

Získává se z habru, má exfoliační účinky a na obalech kosmetických přípravků je uváděna pod označením BHA. Často se přidává do produktů určených k ošetřování trudovité pleti a v kombinaci a AHA kyselinami do krémů proti vráskám. **
**

Silikonový olej v kosmetice

Pokožkou dobře snášený minerální olej, vytvářející na kůži transparentní, vlhkost propouštějící film. Je oblíbenou součástí zpevňovacích gelů, které díky němu na pokožce nezanechávají mastný, ale hedvábný lesk. Krémům a emulzím zase zajišťuje hladkou, nemastnou konzistenci, čímž zlepšuje jejich kluzkost, takže se lépe nanášejí. Totéž platí i v případě krémových make-upů a jejich snadného rovnoměrného roztírání. Silikonový olej má ovšem nezanedbatelný význam také pro vlasy. Vlasová kosmetika s obsahem silikonového oleje usnadňuje rozčesávání, dodává vlasům lesk a přechodně stmeluje jejich poškozenou strukturu.

Squalen v kosmetice

Zadržuje vlhkost ve spodních vrstvách pokožky, kterou dočasně i zpevňuje. Získává se z tuku ze žraločích jater. **
**

Tensidy v kosmetice

Souhrnné označení pro takzvané aktivní mycí substance s vlastnostmi emulgátorů, jež zčásti vážou vodu a zčásti tuk. Ve spojení s vodou vytvářejí tensidy pěnu, schopnou důkladně odstranit nečistoty rozpustné ve vodě, stejně jako v tuku. **
**

Titanové mikropigmenty v kosmetice

Jsou to anorganické částečky, odrážející ultrafialové záření. Používají se zejména jako nedráždivá náhrada chemických UV filtrů, ale přidávají se rovněž do make-upů, jimž dodávají zářivý vzhled. Opalovací přípravky s vysokým ochranným faktorem mohou obsahovat i zirkon, kysličník železnatý nebo zinečnatý, další pigmenty odrážející světlo.

Urea v kosmetice

Latinské označení pro močovinu, která patří k přirozeným faktorům regulujícím hospodaření s vodou v rohovinové vrstvě pokožky (k již zmíněným NMF). Krémy s ureou tedy zvyšují a dlouhodobě udržují obsah vlhkosti v pleti. **
**

UV filtry v kosmetice

Tvoří nepostradatelnou součást všech opalovacích přípravků s úkolem chránit pokožku před škodlivým působením ultrafialového slunečního záření, a to nejen UVB, ale také UVA. Účinky paprsků UVA  jsou totiž často podceňovány, protože se neprojeví okamžitě. Zatímco UVB paprsky, jejichž intenzita je v zimě poměrně nízká, pokožku spálí, ty UVA jsou po celý rok intenzivní téměř stejně a působí do hloubky. UVA paprsky postupně nabourávají strukturu pokožky, narušují její elasticitu, a tím podporují tvorbu vrásek. Opravdu správné opalovací přípravky jsou tedy jedině takové, které obsahují UVB i UVA filtry. **
**

Vazelína v kosmetice

Má konzistenci jako mast, nerozpouští se ve vodě, ale v teplém oleji. Udržuje vlhkost v horních vrstvách pokožky. Ta ji však nepřijímá, a proto se vazelína přidává jen do speciálních krémů nebo do čisticích mlék k odstranění líčidel. **
**

Včelí vosk v kosmetice

Je součástí mnoha krémů, mastí i rtěnek, protože má lehce emulgační účinky, takže výrobkům propůjčuje vláčnost. Navíc ho pleť velice dobře snáší. **
**

Zinkoxid v kosmetice

Přírodní minerál s protizánětlivým účinkem, který zvyšuje odolnost pokožky. V ochranných opalovacích prostředcích slouží tento bílý pigment jako UVA filtr, v make-upu jako zesvětlovač.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15500 (rodina-finance.cz#20558)


Přidat komentář