Káva a druhy kávy

Kávu pije většina dospělých pro povzbuzení, anebo pro její lahodnou chuť. A že pití kávy není u nás ani ve světě žádná novinka, ochucuje se různými přípravky či alkoholickými nápoji.

Ráno bez šálku lahodné kávy si většina z nás neumí ani představit. Káva u nás zlidověla natolik, že ji používáme pro pozvání na schůzku - "přijď na kafe" což nezavazuje zvaného popíjet kávu v průběhu sezení ale je jakýmsi synonymem pro přátelské a klidné popovídání. O oblíbenosti kofeinového nápoje svědčí i vysoké množství kaváren nejen u nás, ale i po celém světě. Pojďme se tedy podívat na kávu podrobným okem a ujasněme si základní fakta této suroviny.

Káva, kterou pijeme, je nápoj z upražených kávových zrnek, následně mletých. Kávová zrnka jsou obsažena v kávových semenech rostliny kávovníku.

Zralá kávová semena jsou podobná plodu třešně - barevně i velikostně a obsahují dvojici kávových zrnek.

Kávovník je rostlina či keř původně divoce rostoucí, nyní pěstovaná na plantážích po celém světě. Jednotlivé druhy rostliny kávovníku se mezi sebou kříží, aby tak odolali škůdcům a nedošlo k rozsáhlým škodám, znamenající celkovou likvidaci kávových plantáží v dané oblasti.

Původ kávovníku

Původem kávovníku není Arábie, jak by se dalo předpokládat, ale Afrika, konkrétně Etiopie, odkud se káva dostala do již zmíněné Arábie. Tam "zakotvila" a postupně rozvážela do celého světa. Nyní se ji daří pěstovat v tropických oblastech, kde je dostatek slunce a vláhy.

Chuť kávy

Chuť kávy ovlivňuje nejen druh, ale také nadmořská výška, v jaké se kávovník pěstuje. Je-li nadmořská výška vyšší, káva je jemnější a obsahuje méně kofeinu, než kávová zrnka pěstovaná v níže položených oblastí.

Základní druhy  kávy

I když jsou široké veřejnosti známy dva, ve skutečnosti existují tři základní druhy kávy - kávovníku.

Kávovník Arabský roste ve vysokých nadmořských výškách, je náročný na zpracování, káva je drahá, ale na druhou stranu kvalitní a výtečné chuti.

Dalším známým druhem kávy je robusta. Není náročná na klimatické podmínky, zpracování je jednodušší a levnější. Káva z těchto zrn jsou drsná, s vyšším obsahem kofeinu.

Pro vyváženou chuť a přijatelnou cenu se oba druhy míchají a exportují do celého světa. Čistý druh seženete ve vybraných a specializovaných prodejnách s kávou.

A třetím základním druhem je nepříliš známá liberica. Díky svým velkým zrnům je na trhu výnosná, bohužel ale není tak kvalitní na chuť a aroma.

Italské pití kávy

V pravé kavárně se užívá takzvané italské pití kávy, kdy po vypití šálek pokládáte buďto dnem dolů, to znamená, že ještě chcete nalít, anebo dnem nahoru či na bok, že vám stačí. Bohužel ne každý tento zvyk zná a pak odchází z kavárny s ne příliš příjemnými pocity.

Káva a voda

Jestliže kávu pijete, pak nezapomínejte, že dehydratuje a proto je ji doplňovat dostatečným přísunem vhodných tekutin, nejlépe čisté vody. Stejně tak poznáte kvalitní podnik – když vám k objednané kávě automaticky přinesou sklenici vody je vše v pořádku.

Káva a zdraví

Káva není jen výborný pomocník pro povzbuzení, ale také zdravotně nápomocná pochutina. Mimo povzbuzovací kofein obsahuje i minerální látky jako jsou draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík. Dále vitamín B3 a látky jako sacharidy, bílkoviny, kyseliny, oleje a vosky. Při jejím pití vdechujeme aromatické látky stimulující nervový systém a uvolňující svalstvo. Tím mírně zlepšuje astma. Navíc je prospěšná i pro játra – pravidelným pijanům kávy se vyhýbá cirhóza jater. Vhodné je pití kávy také při bolestech hlavy, ale pouze v malém množství. Naopak totiž může vysoký přísun kofeinu na nervovou soustavu jedince působit opačným efektem. Zvláště pak, pokud je dotyčný ve stresu. Na pozoru by se měly mít i ženy v těhotenství. Kofein se snadno dostává přes placentu a může tak neblaze ovlivnit vývoj plodu.

Druhy kávy - nápoje

Turecká káva

Původ bychom marně hledali v Turecku. Tato káva je totiž česko-slovenská specialita. Svůj přívlastek získala nejspíš díky obecné historii kávy a nesprávnému tvrzení o původu kávy vůbec. Český turek by se správně měl připravovat v tzv. džezvě, jakési varné konvici do které se vloží jak káva, tak voda a vaří se dvakrát. Jednodušší příprava je nám více známá – šálek s kávou zalijeme horkou vodou nadvakrát. Cukr čí mléko se podává zvlášť.

Vídeňská káva

Oblíbený nápoj zejména k čokoládovým pamlskům připravujeme do skla zalitím rozpustné kávy horkou vodou nebo slabou kávou. Nahoru nastříkáme šlehačku a nastrouháme čokoládu.

Alžírská káva

Obdoba vídeňské kávy s panákem vaječného koňaku. Nejprve zalijeme rozpustnou kávu horkou vodou a poté pomalu naléváme panáka koňaku tak, aby na dně vytvořil pěknou mozaiku. Ozdobíme šlehačkou a servírujeme.

Irská káva

Další varianta nápoje s alkoholem. Namísto vaječného koňaku však použijeme logicky irskou whisky.

A podobně připravujeme i následující kávy, pouze pozměníme druh alkoholu

Ruská káva

– káva s vodkou

Pařížská káva

– káva s čokoládovým likérem

Jamajská káva

– káva s rumem

Karibská káva

  • káva s bílým rumem, skořicí a vanilkou

Amsterodamská káva

  • káva s ginem

Karlovarská káva

  • s becherovkou

Císařská káva

  • s pomerančovým likérem

Cappuccino

Opomeneme známé instantní cappuccino, a budeme chtít připravit pravé italské, nebude nic jednoduššího, než zalití půl sklenice rozpustné kávy a přiváním dostatečně zahřátého mléka tak, aby vytvořilo pěnu. Někdy se posypává kakaem nebo skořicí.

Moka

Malá, ale silná káva. Připravuje se ze stejného množství instantní kávy, ale zalévá se polovičním množstvím vody.

Ledová káva

Je to spíše dezert vhodný pro horké letní dny. Ve sklenici rozmícháme rozpustnou kávu se studenou vodou, doplníme kostkami ledu, vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Obvykle se posypává kakaem, skořicí a cukrem.

Espresso

Vlastníme-li správný kávovar, není pro nás složitá příprava espressa. Pravé espresso je výsledkem 7g umleté kávy s 30ml horké vody tekoucí 25 sekund. V kavárnách se můžeme setkat s výrazy jako picolo espresso, považováno za malé espresso a podobně. To je bohužel pouze český výmysl. Espresso je základní káva, která se podává buďto taková, anebo další přípravou se tvoří na následující nápoje.

Ristretto

Připravované zcela stejným způsobem jako espresso s tím rozdílem, že horká voda teče rychleji a to zhruba 20 vteřin. Ristretto je tak o něco silnější a aromatičtější, než klasické espresso.

Macchiato

Macchiato je espresso s mléčnou pěnou. Ta se šlehá z plnotučného mléka a podává po dvou lžičkách na espresso. V některých kavárnách vám na pěnu namalují obrázek.

Late

Je káva s větším obsahem jak vody, tak mléka. Do klasického espressa se přidává jak zmíněné mléko, tak voda a na povrch mléčná pěna. Také se dají malovat obrázky. Káva je vhodná pro ty, co raději méně kofeinu a více kávové chuti.

Mocacino

Espresso s čokoládovým sirupem v poměru 1 : 2 a menším množstvím ušlehaného mléka nebo šlehačky.

Frapé

Frapé je ledová káva připravovaná šleháním espressa s ledem, někdy i mlékem. Vytvoří se tak lahodný nápoj vhodný pro horký slunečný den.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15487 (rodina-finance.cz#20238)


Přidat komentář