Dorty pro každou příležitost

Král moučníků – dort je zlatým hřebem každého posezení s přáteli či s rodinou a dodá mu slavnostní punc. Dorty jsou vhodné také jako dárek a méně nákladné, jednoduché dorty jsou jako moučník vítaným doplňkem nedělního oběda.

Originální zdobení dortů

Obrázek z jedlého papíru k dekoraci dortu Vám, pomůže rychle a snadno připravit sladké překvapení.** Chcete-li v krátké době vytvořit hezký a netradiční dárek, potěšit Vaše přátele?** Obrázky z jedlého papíru na dorty Vám pomohou během chvíle připravit skvěle vypadající dort. Poradíme Vám, kde originální jedlé papíry na dort zakoupíte.** **

**Doporučujeme Vám, navštívit tento internetový obchod. Věříme, že s výběrem budete velmi spokojeni.
**

Druhy dortů

  • Pro každou příležitost (např. narozeninové, k svátku, ke křtinám k výročí atd.)
  • Dětské
  • Svatební

Příprava dortových těst

  • Základem dortů jsou čerstvá vejce, jemný pískový cukr nebo práškový cukr, z tuků obvykle máslo, rostlinný tuk výjimečně i dobrý olej.
  • Těsta na dorty musí být kyprá.
  • U třených těst musí být máslo s cukrem a žloutky náležitě vypěněno a sníh pevný. Vypěněním másla se žloutky, vypěněním žloutků a vyšleháním bílků na sníh se tvoří nesčetné množství mikroskopických bublinek. V nich se rozpíná vzduch a pára, zvětšují se a hmota se zvedá.
  • Žloutky musíme vždy čistě oddělit od bílků.
  • Žloutky třeme nejlépe s pískovým cukrem a trochou vody (na 4 žloutky 1 lžíci vody) až se utvoří hustá pěna.
  • Sníh musí být dobře vyšlehán. Metla a nádoba na šlehání nesmějí být mastné. Sníh šleháme rychle a bez přerušování, až je tuhý a začnou se tvořit hrudky. Pak teprve postupně zašleháme pískový cukr. Sníh nesmíme přešlehat, protože takový sníh rychle klesá, hmota nemá náležitou kyprost a je jí i méně.
  • Pokud přidáváme tuk (nejlépe máslo) ve větším množství, třeme současně se žloutky a s cukrem do pěny. Pak přidáme ostatní přísady.
  • Pokud máme přidat jen menší množství tuku, přidáváme ho těsta ve stavu tekutém až nakonec.
  • Mouku (nejlépe polohrubou), nejdříve prosejeme a pak postupně buď při přidávání nebo po přidání sněhu do těsta lehce a dobře vařečkou vmícháme.
  • Cukr je vhodné použít nejlépe jemný pískový, protože je drsný a než se rozpustí, zrychluje tření žloutků do pěny. Moučkový cukr používáme jen tam, kde je to v receptu uvedeno.
  • Oříšky, mandle, kakao a ostatní suché přísady smícháme s moukou za sucha a pak teprve je vmícháme do těsta.
  • Rozpuštěnou čokoládu, likéry a jiné tekuté přísady třeme současně se žloutky a s cukrem.
  • Piškotové a třené těsto vkládáme do velmi mírné předehřáté trouby a teplotu zvolna zvyšujeme. Dorty pečeme cca 35 minut.
  • Dorty z křehkých těst dáváme do středně vyhřáté trouby.
  • Nejlépe je, upéci dort jeden den a druhý ho teprve rozřezat, plnit a zdobit.

Uvedené pokyny se nevztahují na všechna dortová těsta. Odchylky jsou uvedené přímo v příslušném receptu.

Druhy dortových těst

Šlehané piškotové těsto

Základní recept na šlehané piškotové těsto

150 g hrubé mouky, 140 g moučkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce horké vody, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva.

Do mísy nasypeme větší část moučkového cukru, přidáme vaječné žloutky a horkou vodu a vše ušleháme (nejlépe elektrickým šlehačem) na hustou bílou hmotu. Z bílků ušleháme pevný sníh a postupně do něj zašleháme zbývající moučkový cukr. Část sněhu vmícháme do připravené žloutkové hmoty. Zbylý sníh pak lehce vmícháme oparným převracením sněhu a žloutkové hmoty plochou vařečkou. Na závěr do těsta lehce vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, shrneme od středu směrem k okrajům (aby se střed nevydul) a upečeme.

Tip pro šlehané těsto

Při šlehání cukru se žloutky dbejte na to, aby se cukr dobře rozpustil, jinak upečený piškot "vrže". Piškotové těsto pečte v troubě vyhřáté na 180°C. Když formu s těstem zakryjete na povrchu alobalem, těsto se shora nepřipálí. Korpus si upečte raději den předem, protože příliš čerstvý piškot se při krájení drobí.

Třené těsto

Nejprve si oddělíme bílky a žloutky. Bílky si dáme stranou a žloutky v míse s cukrem vymícháme do pěny. Pak přidáváme tuk, máslo či olej, poté přichází na řadu kypřící prášek, vanilkový cukr, mouka a další suroviny. Vždy se však řídíme postupem receptu, každý recept může být trochu odlišný. Bílek, který jsme si dali stranou, vyšleháme na tuhý sníh, který až na konec lehce vmícháme do těsta, aby byl moučník krásně nadýchaný. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu.

Křehké těsto

Mouku prosejeme, přidáme cukr, sůl a mleté mandle. Tuk do křehkého těsta musí být ztuhlý a přidáváme jej nakrájený na plátky. Nakonec přimícháme vajíčko a rychle zpracujeme studenýma rukama na hladké těsto. Těsto vytvarujeme do tvaru koule, zabalíme do fólie a na 2 hodiny dáme odpočívat do chladničky. ** **

Krémy a náplně do dortů

Náplní do dortů může být sníh z bílků nebo smetana ušlehaná s cukrem, doplněné popřípadě ještě jinými přísadami (čokoládou, kakaem, ovocem apod.), nebo jsou to různé druhy vařených mléčných, smetanových nebo máslových krémů, nejrůzněji ochucených. Aby krémy nebyly příliš syté a abychom uspořili tuky a žloutky, nastavujeme je mléčnými kašemi, uvařenými z hrubé mouky, škrobové moučky nebo pudinkového prášku.

Základní máslový krém

200 g másla, 150 g moučkového cukru, 2,5 dl mléka, 2 čerstvé žloutky, 1/2 sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

V kastrolku utřeme žloutek s cukrem a pudinkovým práškem do pěny, přilijeme mléko a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí (to trvá asi 3 minuty). Nesmí se připálit. Potom kastrolek se směsí postavíme do studené vody, do směsi přidáme kousek měkkého másla a mícháme, až se máslo vstřebá a směs trochu prochladne. Postupně pak přidáme zbylé měkké máslo, krém vymícháme do hladkosti a dáme asi na půl hodiny do chladničky. Ztuhlý krém pak metlou dobře vyšleháme. Všechny přísady přidávané do hotového krému musí mít stejnou teplotu jako krém, aby se nesrazil. Alkohol nebo různá aromata se přidávají opatrně po kapkách.

Další varianty máslových krémů

  • Čokoládový krém
  • Kakaový krém
  • Oříškový krém
  • Moka krém
  • Pistáciový krém
  • Kokosový krém

Potřebné množství krému k plnění a potření dortu

Plnění a bohaté zdobení většího dortu vyžaduje přibližně 600g krému.

Polevy na dorty

Polevy chrání dort před vysycháním, zlepšují jeho vzhled a doplňují jeho chuť.

Polevy dělíme podle způsobu přípravy a podle druhu použitých surovin na:

  • polevy nevařené - poleva vodová, bílková, žloutková
  • polevy cukrové vařené a poleva fondantová
  • polevy připravované z polotovarů - ze ztuženého pokrmového tuku, hotové čokoládové polevy, polevy z nugety atd.
  • polevy rosolovací - z agaru, pektinu, želatiny, ovocných šťáv, polotovaru (hotová želírovací poleva)

Zdobení dortu

  • Naplněný a krémem nebo zavařeninou potřený dort můžeme na obvodu posypat buď mletým kokosem, sekanými oříšky nebo mandlemi, umletou griláží, rozdrobenými piškotovými drobky.
  • Střed a povrchové okraje dortu můžeme ozdobně vystříkat krémem nebo šlehačkou a ozdobit kandovaným, kompotovaným či čerstvým ovocem, jádry vlašských ořechů, bonbóny želé, čokoládovými pralinkami a podobně.
  • Povrch dortu politý polevou nebo obalený marcipánovou hmotou můžeme ozdobit stejně.
  • Naneseme-li na povrch dortu silnější vrstvu krému, pak posypeme celý povrch kakaem a dortovým hřebenem nebo vidličkou dort rýhovitě ozdobíme.

Příklady zdobení dortu

Spirály

Zdobicí sáček se špičkou s hvězdicovým otvorem naplníme dotuha vyšlehanou smetanou nebo krémem. Při vytváření spirál držíme sáček mírně nakloněný a stříkáme rovnoměrným tlakem. Pro čisté zakončení sáček rychle zvedneme krátkým krouživým pohybem.

Krémová mřížka

Zdobicí sáček s hvězdicovou špičkou naplníme do dvou třetin krémem nebo dotuha vyšlehanou smetanou, do které jsme ještě přidali ztužovač šlehačky. Při plnění dbáme na to, aby vzniklo co nejméně vzduchových bublin. Na dort můžeme nastříkat jednobarevnou mřížku nebo si polovinu náplně obarvíme kakaem a na dort nastříkáme dvoubarevnou mřížku.

Obalený marcipánem

Surovou marcipánovou hmotu vyválíme mezi dvěma potravinářskými fóliemi, o něco většími než je průměr dortu. Horní fólii stáhneme a pomocí spodní překlopíme marcipán na dort. Fóĺii odstraníme a marcipán lehce přitiskneme. Obvod dortu potřeme krémem a pomocí stěrky přitiskneme oříšky.

Doporučení při zdobení dortu

Při jakémkoli zdobení dbejte, aby ozdoba dortu chuťově doplňovala náplň. Pokuste se zdobit dorty jednoduše a vkusně a mějte na paměti, že méně znamená více.

Dortové formy

Dorty pečeme v dortových formách, nejběžnější jsou kulaté formy o různých průměrech. K dostání jsou však i formy čtvercové, obdélníkové, šestihranné, ve tvaru srdce, podkovy, čtyřlístku, kapky atd., různých atypických tvarů a formy tvarované (např. lokomotiva, náklaďák , rybka, kočárek, medvěd atd.).

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15603 (rodina-finance.cz#21952)


Diskuze a zkušenosti

Lucie | 13.12.2010 08:37
super Jsem opravdu spokojená s doporučením! Syn bude mít za chvíli jmeniny a já už vím jak ozdobit dort. Je to opravdu originální řešení jedlé papíry...


Přidat komentář