Svatební koláče - kdo nám napeče koláče

Svatební koláče mají dlouhou tradici, kdy se v každém kraji připravují jinak, a tak se můžete setkat s nejrůznějšími recepty. I tradice rozdávání koláčků je rozdílná, někde se přidávají do výslužky, jinde se s nimi zvou hosté na svatbu.

Tradice svatebních koláčů

Svatební koláče by nikdy neměla péci nevěsta, v případě, že se zapojí do jejich přípravy, traduje se, že bude mít nouzi v manželství a uplakané děti.

Každá svobodná dívka by také měla, pokud se chce do roka vdát, sníst rohový koláček.

Tradice rozdávání svatebních koláčků není všude stejná. Někde bývají spolu s oznámením prvním upozorněním pro Vaše přátele a známé, že chystáte svatbu, jinde se objevují až ve svatební den na hostině nebo také až ve výslužkách.

Rozkrojení svatebního dortu je jednou z nejstarších tradic, které souvisejí se svatbou. Dnešní klasický svatební dort pochází z druhu koláče, jenž byl u starých Římanů důležitou součástí svatební ceremonie. Koláč byl rozdělen na malé kousky, které byly hozeny přes hlavu nevěsty. Hosté poté drobky posbírali a snědli. Rituál měl prosit bohy, aby požehnaly mladému páru spoustu dětí. V hlavní části koláče byl totiž určitý druh mouky. Obilí bylo tenkrát symbolem plodnosti a hojnosti. Dort mají novomanželé krájet a rozdávat společně.

Zvací koláčky

Jedná se o koláčky, které se pečou zhruba tři týdny před svatbou a rozvážejí se svatebním hostům.

Vhodná doba na pečení svatebních koláčů

Většinou se koláče pečou dva až tři dny před svatbou. Přidávají se k výslužkám, aby mohl každý ochutnat.

Recepty na svatební koláče

Svatební koláčky máčené v rumu

300 dkg hladké mouky, 25 dkg polohrubé mouky, 15 dkg sádla, 15 dkg másla, vejce, 3 kávové lžičky cukru, 8 polévkových lžic mléka, balíček kvasnic, špetka soli.

Zadělejte kvásek z kvasnic, mléka, soli a jedné lžičky cukru. Po vykynutí kvásku přidejte zbývající suroviny a vypracujte hladké těsto, které rozvalte na 3 mm silné placky a rozkrájejte na čtverečky, zhruba o velikosti 5 x 5 cm.

Na každý čtvereček dejte předem připravenou náplň. Poté stlačte horní rohy koláčků k sobě a klaďte je na vymazaný plech rohy nahoru. Koláčky upečte dozlatova a teplé namočte v rumu se zašlehaným vejcem. Koláčky také můžete namáčet ve slazeném kondenzovaném mléku s rumem, pokud nechcete použít syrové vejce, poté obalte v práškovém cukru.

Rohové svatební koláče

50 dkg hladké mouky, 12,5 dkg másla, 12,5 dkg sádla, 2 vejce, 4 dkg droždí, 2 dcl mléka, špetka soli

Zadělejte těsto. Vyválejte plát, čím slabší, tím lepší, protože koláčky budou chutnější. Placky rozkrájejte na čtverečky, kdy na každý díl dáte náplň. Jednotlivé rohy každého kousku přeložte tak, aby vznikl menší čtvereček s náplní uvnitř. Jakmile jsou koláčky upečené, namočte je do rozpuštěného másla a rumu a obalte v moučkovém cukru s vanilkou.

Moravské svatební koláče

100 g hladké mouky, 2 ztužené tuky, 10 dkg droždí, 10 g cukr moučka, 1/2 l mléka, 2 vejce, 2 žloutky, špetka soli, žloutek na potření okrajů koláče.

Nastrouhejte ztužené tuky, přidejte hladkou mouku, vejce, žloutky, mléko a špetku soli. Z droždí a cukru udělejte kvásek a přidejte do těsta. Těsto nechte vykynout, a hned zpracujte. Vykrajujte z těsta větší koláče, vymačkejte okraje, aby z nich nevytekla náplň. Na každý kulatý koláč dejte náplň, okraje koláče potřete rozšlehaným žloutkem. Pečte koláče v předehřáté troubě, dokud nejsou okraje upečené dozlatova. Poté okraje pokapte rumem a celý koláč posypte moučkovým cukrem.

Ledové svatební koláče

500 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 80 g tuku, 2 dl smetany, 2 žloutky, citron, špetka soli.

Do polohrubé mouky rozmíchejte droždí a tuk. Poté promíchejte se solí, cukrem, nastrouhanou citronovou kúrou. Přidejte žloutky, studenou smetanu a vypracujte těsto. Z těsta vyválejte plát silný jeden centimetr. Vykrájejte čtverce, kdy do každého dejte lžičku náplně a šáteček zavažte. Vršek ozdobte drobenkou. Nechte ještě kynout dvacet minut na plechu, poté pečte dozlatova.

Pajerské svatební koláče

75 dkg hladké mouky, 25 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 20 dkg másla, 3 dkg sádla, 4 vejce, 4 žloutky, 8 dkg kvasnic, 1/2 šlehačky, perník tvaroh, žloutek, pudink, rozinky, skořice, špetka soli.

Vypracujte ze surovin kynuté těsto. Připravte si náplň z tvarohu, žloutku, vanilkového pudinku, rozinek, skořice. Těsto vyválejte do čtverce, nádivku dejte do středu. Kraje v rozích nařízněte a přehněte tak, aby z každé strany utvořily tři až čtyři centimetrové okraje. Tvarohová náplň je tak vidět ve středu čtvercového koláče, ohraničená z každé strany okrajem z těsta. Posypte drobenkou, perníkem a hojně pokapejte máslem.

Frgály

Tradičně vyráběný koláč na Valašsku. Frgál má průměr kolem 30 cm, je z kynutého těsta, s náplní a posypaný sladkou drobenkou. Frgály se pekly pro slavnostní příležitosti, svatební hostiny. První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826 a jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby. Můžete se setkat s povidlovým frgálem, tvarohovým frgálem, makovým frgálem, hruškovým frgálem, ale také jahodovým nebo meruňkovým frgálem.

1 kg polohrubé mouky, 10 kostek cukru, 10 dkg droždí, 1/2 másla, 1/2 rostlinného tuku, 1/2 l vlažného mléka, 6 žloutků, špetka soli.

Z droždí, mléka a trochy cukru zadělejte kvásek. Ze zbývajících surovin vypracujte těsto, které poté spojte s kváskem. Přemíchejte a nechte nakynout. Z uvedeného množství udělejte devět bochánků, které necháte znova kynout. Poté je roztlačte na plechu a ještě nechte chvíli kynout. Na vrch každého koláče dejte připravenou nádivku (tvarohovou, hruškovou, povidlovou, makovou), poté posypte drobenkou, okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a upečte v předehřáté troubě. Jakmile upečené koláče vychladnou, polijte je polevou z másla a rumu.

Jemná tvarohová náplň na frgály

1,5 kg tvarohu, 125 g másla, 125 ml smetany ke šlehání, 2 bílky, 30 dkg cukru krupice, vanilkový cukr, rum, citronová kůra, špetka soli.

Z bílků a soli ušlehejte tuhý sníh. Tvaroh, cukr, máslo, vanilkový cukr, šlehačku vyšlehejte do hladké hmoty. Dochuťte rumem a citronovou kůrou. Nakonec přidejte tuhý sníh.

Náplně do svatebních koláčků

Tvarohová náplň do koláčků

Měkký tvaroh rozdělejte se žloutkem, vanilkovým pudinkem a vsypte rozinky, podle potřeby přidejte cukr.

Ořechová náplň do koláčků

Umelte vlašské nebo lískové oříšky, poté je povařte s cukrem a trochou mléka. Nechte vychladit.

Maková náplň do koláčků

Umelte mák a poté ho povařte s cukrem a trochou mléka. Nechte vychladit.

Povidlová náplň do koláčků

Povidla smíchejte s citrónovou kúrou, skořicí, tlučeným hřebíčkem, vanilkovým cukrem.

Drobenka na svatební koláče

30 dkg hladké mouky, 10 dkg tuku, 10 dkg cukru moučka, vanilka, citronová kúra. Drobenka musí být na koláče sypká a nejlépe připravené den předem, aby natáhla vůni i chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id15462 (rodina-finance.cz#21627)


Přidat komentář