Japonská kuchyně - gastro turistika

Japonsko, země proslulá Geišami, bojovým uměním, ale také nejrozvinutější ekonomikou, léčením Reiki a kuchyní, která je tou nejzdravější a nejdietnější. Navštivte restauraci v ČR, která Vám nabídne originální japonské suši, rýžové víno saké aj.

Představení Japonska

Japonsko se řadí mezi země s nejrozvinutější ekonomikou. Svým životním stylem i myšlením zůstávají však nadále v mnoha směrech ve svém vlastním tradičním světě. Japonsko je známé geišami, které dovedly dobře zpívat, tančit a duchaplně bavit hosty. Stát se geišou nebylo nijak snadné. Dnes již už v Japonsku příliš mnoho není. Přesto však můžete v Japonsku geišu potkat. Poznáte ji podle vkusného kimona, dřeváčků a nevšedního nalíčení. Japonsku jsou také národním klenotem bojová umění (například Judo, Sumo, Karate do, Aikido aj.), o která je stále velký zájem, a to po celém světě.

 

 

** **

** **

Zajímavosti v Japonsku

** **

  • Animované reklamy - při procházce japonskými městy, uvidíte doslova na každém rohu neuvěřitelné množství reklam kreslených postaviček.
  • Čistota - ulice v Japonsku jsou velmi čisté, marně byste hledali odhozený papírek.
  • Elektrické dráty - na první pohled Vás ve městech upoutají směsice elektrických drátů.
  • Lustry - v Japonsku nemají lustry, používají víceméně ploché zářivky zabudované ve stropě.
  • Ranní špičky v dopravě - pokud můžete, vyhněte se rannímu cestování, ranní špičky na frekventovaných linkách metra jsou děsivé.
  • Školní uniformy - v Japonsku děti školou povinné musí nosit uniformu.

Zvyky v Japonsku

  • Jídlo - Japonci velmi rádi a dlouho jedí, a také často a rádi při jídle probírají spoustu věcí.
  • Nakupování - pokud se vydáte nakoupit do samoobsluhy a zboží Vám bude markováno na kase, neskládejte si namarkované věci do vlastní tašky, v Japonsku jsou za to placení pomocníci.
  • Projev na veřejnosti - Japonci jsou velmi ukáznění. Hlasité pokřikování, zpěv či jiné hlučné aktivity na veřejnosti nikde nespatříte.
  • Sdílnost - Japonci jsou velmi sdílný, někdy až moc na naše zvyklosti, ale nesmí vás překvapit, když se vás Japonec těsně po představení zeptá na spoustu běžných věcí jako je třeba váš věk. Potom přichází na řadu povídání a hodnocení počasí.
  • Syrové rybí maso - Japonci jsou ve světě známí tím, že rádi jedí syrové rybí maso.
  • Pravá ruka - podle japonských zvyků se upřednostňuje pravá ruka.

Společenské chování v Japonsku

  • Polévka - popíjíte-li polévku je znamením dobrého vychování s posledním douškem hlasitě srknout, dáváte tím najevo, že Vám polévka chutnala.** **
  • Placení v restauraci - platit nebude u stolu, jak jsme na to zvyklí u nás, ale než odejdete, zaplatíte před východem, kde je umístěna pokladna.
  • Restaurace - když vejdete do restaurace, stává se z pravidla to, že se Vás hned u vchodu někdo z personálu ujme a zavede na místo ke stolu, kde Vás posadí. Není dobré, abyste sami vešli do restaurace a vybírali si, kam si sednete.
  • Smrkání - smrkat na veřejných místech se považuje za neslušné.
  • Spropitné - v Japonsku nedávejte spropitné. Japonci na ně nejsou zvyklí a nevěděli by, co s ním, naopak by je to mohlo urazit.
  • Stolování v restauraci - Na stole bude zcela jistě šálek vody, který je v ceně. Také tam pravděpodobně najdete ležet zabalený namočený ubrousek nebo ručníček, tím si před jídlem otřete ruce. Je nevhodné na to zapomenout.
  • Zdravení - pro Japonsko je zdvořilé uklonění než podávání ruky. Při představování raději nepodávejte jako první iniciativně ruku, není to vhodné. Nechte to na nich a snažte se jim přizpůsobit.

Etiketa v Japonsku

Etiketa v japonských hotelech

Společné koupelny - podle zvyklostí se vana plní horkou vodou, a to pouze jednou denně. Očekává se, že každý z hostů, než půjde do vany, se důkladně umyje a opláchne, aby voda zůstala čistá i pro další zákazníky.

Náboženská etiketa v Japonsku

Ve většině chrámů, svatyní si musíte u vchodu zout boty. Samozřejmostí je také tichost a slušnost. Nežvýkat, nejíst, nepít, na nic nesahat, většinou se nesmí ani fotit.

Zvláštnosti japonské kuchyně

  • V japonské kuchyni se užívá poměrně málo ostrých koření a tuku.
  • Všechna japonská jídla jsou velmi pěkně upravena.
  • Ryby se v Japonsku jedí připravované na desítky nejrůznějších způsobů.
  • V posledních letech se skladba japonského jídelníčku mění. Japonci jedí více masa, mléka, mléčných výrobků, naopak se snižuje vysoká spotřeba rýže.
  • Jídelní hůlky - v Japonsku se používají hůlky určené na jídlo a hůlky, které slouží k přípravě pokrmů. Nejčastěji jsou hůlky vyráběné ze dřeva, dále ze slonoviny a některých druhů kovů. Hůlky se drží zásadně v pravé ruce.

Základní suroviny japonské kuchyně

  • Nudle
  • Ryby
  • Rýže
  • Zelenina

Typické ingredience japonské kuchyně

  • Mořské řasy - v jejich použití pro přípravu velmi chutných jídel nemají Japonci s největší pravděpodobností ve světě konkurenci.
  • Shoya - japonská sójová omáčka, která je rozdělena do pěti hlavních kategorií, které se odlišují v jejich přísadách i metodě výroby.
  • Sójová omáčka šóju - omáčku Japonci převzali od Číňanů již v 6. století, ovšem v průběhu dalších staletí si její výrobu různě upravovali. V současnosti se japonská sójová omáčka významně liší od čínské, vyrábí se ze sójových bobů, ječmene, soli.
  • Sójová pasta miso - sójová pasta přišla do Japonska z Číny, vyrábí se ze sójových bobů, rýže nebo pšenice a soli. Miso je nepostradatelnou přísadou pro přípravu mnoha jídel, například ryb a zeleniny.
  • Wasabi - Wasabi Japonka nebo Eutrema Japonka je rostlina, která je známá jako japonský křen, který je extrémně silně ochucený. Wasabi je prodáván jako kořen, nebo je upravován do podoby pasty, která je prodávána v různých tubách, pro okamžité použití. Wasabi je tradičně podáváno s mořskými rybami.

Kulinářské speciality Japonska

Polévky v Japonsku

  • Misoširu - polévka ze sójové pasty miso, která se připravuje povařením miso ve vodě spolu s různými přísadami, jako je zelenina, ryby, nebo vepřové či hovězí maso. Polévka Misoširu představuje v Japonsku velmi oblíbenou snídaní.

Masové pokrmy v Japonsku

  • Oyako domburi - rýže zalitá kuřecím masem vařeným ve vejci s cibulí.
  • Sukijaki - hovězí maso (případně vepřové či kuřecí) opékané v sójové omáčce s přísadou rýžového vína a cukru.
  • Yakitori - malé kousky kuřecího masa grilované se zeleninou, napíchnuté na jehlicích. Podávají se stáhnuté z jehlice na talíři, samotné nebo s rýží.

Rybí pokrmy v Japonsku

Ryby se v Japonsku jedí připravované na desítky nejrůznějších způsobů.

  • Sašimi - připravuje se nejrůznějších druhů krájených ryb, například platýse, kapra, žraloka a dalších.
  • Suši - plátek syrové ryby je položen na povrch válečku z rýže, ten je pak celý zabalen do jednoho z druhů jedlých mořských řas.
  • Tempura - v těstíčku obalované a smažené malé kousky ryb, raků a dalších drobných mořských živočichů a zeleniny.

Místní japonské nápoje

  • Saké - rýžové víno, které je původním i tradičním nápojem Japonska. Saké se podává teplé (atsukan), nebo studené (reishu). Saké má svoji charakteristickou chuť, na kterou je potřebí si zvyknout. Saké je mnoho druh, základní rozdělení je na kouřové, čisté a surové.
  • Sochu - alkohol vyráběný z obilovin nebo brambor.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id14647 (rodina-finance.cz#21012)


Přidat komentář