Indická kuchyně - gastro turistika

Indická kuchyně se může pochlubit velmi rozmanitou kombinací chutí. V českých restauracích, které se specializují na indickou kuchyni, rozhodně ochutnejte speciality, které jsou připraveny z různých druhů zeleniny, mas, exotického koření, rýže, oříšků.

Představení Indie

Indie je velmi rozmanitá země se svými vlastními tradicemi, zvyky, kuchyní, životním stylem, jazyky, architekturou a nádhernou přírodou. Indie je sedmou největší zemí světa a s více než miliardou obyvatel tak obsazuje druhé místo v žebříčku nejlidnatějších zemí světa. Celá Indie je omývána Indickým oceánem.

 

 

Pokrmy dle jednotlivých částí Indie

Jídla ze severní části Indie jsou jemnější, méně pálivá. Naopak jídla z jihu jsou typická svojí ostrou chutí. Jste-li milovníky chilli, tak tato jídla jsou pro Vás ta pravá.

Zvyky v Indii

  • Svatba - rýže se objevuje během indického svatebního obřadu, kdy nevěsta místo našeho rozbíjení talíře, vysype misku s rýží před práh svého nového domova, a to pro štěstí. Praženou rýži také svatebčané hází při obřadu do svatého ohně. Rýží se rovněž posypávají svatební hosté. Rýže má v Indii významné postavení, používá se také při náboženských rituálech, symbolizuje štěstí a plodnost.
  • Posvátné zvíře - v Indii nenarazíte v restauracích na nabídku hovězího masa, protože kráva pro Indi představuje posvátné zvíře.

Společenské chování v Indii

  • Při setkání používejte vždy pravou ruku, ať už se jedná o jídlo nebo peníze.
  • Pokud jste pozváni do rodiny na jídlo, sundejte si boty, pokud váš hostitel tak také učiní a umyjte si před jídlem ruce.
  • Nikdy nechoďte do kuchyně, oheň v kuchyni není jen racionální prostředek pro ohřev jídla, působí emocionálně a je uctíván.
    Nudismus je zcela vyloučen a koupání i na odlehlých místech např. „topless“ je nepřípustné. Indické ženy i při koupání používají většinou sárí.

Etiketa v Indii

V Indii Vás, jako turisty, místní obyvatelé přijmou s respektem a přátelsky. Přesto je dobré se seznámit s etiketou, která je zde zakořeněna a dodržovat jejich zvyky.

Etiketa při jídle v Indii

  • Indové upřednostňují jíst rukama. Přijedete-li do Indie, vůbec se nerozpakujte a vychutnávejte si předložený pokrm všemi deseti. Samozřejmě je po jídle na místě, si umýt ruce.
  • Konzumace jídla za pomoci příboru, se k indickému jídlu nehodí.
  • Indické jídlo obvykle končí pojídáním zelených betelových lístků betelovým ořechem, čemuž se říká paan. Lístky se podávají s různým kořením. Betel má jemně omamné účinky, je vlastně návykovou drogou. Po rozžvýkání se vyplivuje na zem a indické chodníky bývají posety rudými skvrnami po těchto plivancích.
  • Pozvou-li Vás Indové na jídlo na vesnici, nedotýkejte se jídla nebo jídelních souprav a pomůcek, které používají místní lidé.

Etiketa při fotografování a filmování v Indii

  • Při fotografování lidí je vhodné se jich napřed zeptat.
  • Rozhodně nefotografujte, nebo nefilmujte při pohřbu, náboženském obřadu a koupání, považuje se to za neslušné.
  • Používání blesku uvnitř chrámů bývá zakázáno.
  • Neměli byste také fotografovat vojenské a strategické objekty.
  • Indie má komplikované vztahy s Pákistánem a je rivalem Číny v oblasti, takže i mosty, letiště, hraniční přechody aj. raději nefotografujte, či nefilmujte.

Náboženská etiketa v Indii

  • Krátké kalhoty a rukávy nejsou často vhodné při vstupu do chrámů a na místa bohoslužeb a uctívání.
  • Preferuje se klid, neupozorňujte na sebe hlasitou konverzací.
  • Jako cizinci, se nedotýkejte hlav místních lidí, pokud se Vám to stane, měli byste se okamžitě omluvit.
  • Ve většině chrámů je nutné si sundat boty. Při odložení bot není vhodné podpatky nasměrovat k božstvu, což by mohlo působit urážlivě. V buddhistických chrámech jsou nohy považovány za nedůstojné a za nejnižší část těla, proto je zakázáno jimi mířit nejen k božstvu ale i k druhým lidem.
  • Nedotýkejte se v chrámech a na místech bohoslužeb výzdob a sošek.
  • Při návštěvě mešity si zakryjte hlavu. Toto se žádá především u žen.
  • V řadě případů je ženám zakázán vstup do muslimských a buddhistických chrámů.

Hygienické zásady při návštěvě Indie

  • Zakoupíte-li si v Indii lahodné ovoce nebo zeleninu, vždy ji omyjte před konzumací čistou vodou, a nejlépe ji i oloupejte.
  • Dejte přednost nákupu zmrzliny v cukrárnách, restauracích, než nákupu zmrzliny v pouličních stáncích.
  • Restauraci, kde chcete poobědvat, povečeřet si vybírejte podle její čistoty i čistoty personálu.
  • Vodu, limonády, pivo, kupujte balené.

Co můžete v Indii očekávat

  • Indie je pověstná svými výpadky proudu, místy je napětí velmi nízké. Na druhou stranu můžete Vaše elektrické spotřebiče, po dohodě, zapojit téměř na všech veřejných místech.

Indické chody

  • Polévka - polévka zrovna nepatří mezi silné články indické kuchyně.
  • Hlavní chod
  • Dezert
  • Případně se jí pouze jeden chod, kdy se na stůl najednou servírují veškeré navařené a připravené pokrmy.

Typické ingredience indické kuchyně

  • Směsi mletého koření používané v Indii - garam masala (výtečná směs hřebíčku, skořice, kardamomu, koriandru, kmínu, pepře).
  • Nezbytné indické koření - kari, chilli, mák, česnek, bobkový list, muškátový oříšek, koriandr, červený pepř, semínka hořčice, kmín, fenykl, šafrán. Většina koření v Indii se původně používala pro své medicínské účinky. Například zázvor působí proti nadýmání, hřebíček je znám svými antiseptickými účinky, kurkuma má hojivé účinky při popálení nebo poškrábání.
  • Indické omáčky - kari omáčky, Madras curry, Vinadloo
  • Indická rýže Basmati - jedná se o nejžádanější rýži, která je pěstována na úpatí Himaláje. Čím je tato rýže starší, tím je méně lepkavá při samotném vaření. Tuto chutnou rýži si můžete zakoupit i u nás.

Kulinářské speciality Indie

Masové pokrmy Indie

  • Kebab - oblíbená pochoutka. Napíchnuté maso na jehle je připraveno na speciálním grilu. Opečené maso se okrajuje a podává se zeleninou, ochucenou omáčkou, indickým chlebem nebo plackou. Kebab může být z jehněčího, kuřecího masa.
  • Vindaloos - směs kari ve velmi ostré marinádě.
  • Saag gosht - pečené maso zabalené do listového špenátu.

Bezmasé pokrmy Indie

V Indii je snad nejvíce příznivců vegetariánské kuchyně.

  • Malai Kofta - malé knedlíčky ze zeleniny a sýra v lahodné omáčce.
  • Dosas - rýžové palačinky

Hlavní chody Indie

  • Dhal - výtečná luštěninová kaše, která patří snad mezi nejtypičtější indické pokrmy, a setkáte se s ní v každé restauraci.
  • Korma - výtečný lahodný pokrm, který je z kousků dušeného masa, zeleniny a doplněný oříšky.
  • Tanduri - skutečně ohromující specialita severu z kuřecího masa. Pokrm se nejprve marinuje v jogurtové směsi koření a bylinek, následně se připravuje v hliněné peci.
  • Aalu chhole - chutný pokrm ze sladkých bramborových kostek, doplněný o kořeněné zrny cizrny.

Indické přílohy k hlavnímu jídlu

  • Dahin - dresink z tvarohu a jogurtu.
  • Raita - studená omáčka z tvarohu se zeleninou, převážně okurkou.

Dezerty Indie

Pro indickou kuchyni jsou typické velmi sladké cukrovinky, zákusky, dezerty, jejichž společným znakem je, že jsou plné smetany, mléka, slaďounké, jak cukrkandl, plné lahodných mandlí, oříšků aj. Indické dezerty nejsou sice kaloricky chudé, ovšem plná, bohatá a na jazyku se rozplývající chuť Vás přesvědčí k mlsání.

  • Soan Papdi - jedná se o tradiční šupinkovitou cukrovinku s mandlemi, pistáciemi, která je vyrobená z 100% přírodního polotekutého indického másla. Kromě toho obsahuje speciální mouku z cizrn, které chutnají po oříškách a koření kardamom.
  • Gajd ka halva - zákusek z mrkve, mléka, koření.
  • Kulfi - dezert podobný zmrzlině s pistáciovou příchutí.
  • Ovoce - v Indii je ovoce velmi chutné a oblíbené. Můžete si zde pochutnat na třešních, jahodách, meruňkách, mandarinkách, mangu, ananasu, kokosovém mléku.

Místní indické nápoje

  • Lahodný pokrm je potřeba také zapít výtečným nápojem. Určitě ochutnejte indické pivo a nezředěné ovocné šťávy, které Vás příjemně osvěží.
  • Rozhodně ochutnejte pravý indický čaj, který má světovou pověst.

Recepty indických specialit

  • Dhal

2 žluté cibule, 1 lžíce řepkového oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžičky kari, lžička kmínu, půl lžičky kurkumy, 50 ml zeleninového vývaru, 200 ml červené čočky, 2 lžičky čerstvě postrouhaného zázvoru, 2 ml koření sambal oelek, 4 drcená rajčata, sekaný koriandr nebo petržel. Oloupejte a nakrájejte cibuli, lehce ji na oleji osmahněte. Ke konci přidejte prolisovaný česnek, kari, kmín a kurkumu. Přidejte vývar, čočku, zázvor, sambal oeek a rajčata. Zhruba 10 minut poduste, dokud čočka nezměkne. Na závěr posypte sekaným koriandrem.

  • Tanduri

4 kuřecí prsíčka, 150 g bílého jogurtu, 2 stroužky česneku, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička chilli, špetka mleté kurkumy, rýže. Na studenou mátovou omáčku potřebujete: 1 svazek čerstvé máty, 30 g okurky, 1 prolisovaný stroužek česneku, 150 g bílého jogurtu, šťávu z 1 citrónu, sůl a pepř. Připravte si marinádu, kdy promícháte jogurt, drcený česnek, mletý římský kmín, chilli, kurkumu, špetku soli a pepř dle chuti. Do kuřecích prsíček udělejte několik zářezů, do kterých napěchujte marinádu a nechte po dobu jedné hodiny odležet v chladničce. Na mátovou omáčku dejte mátu, oloupanou a na kostičky nakrájenou okurku do mixéru a najemno rozmixujete, poté přidejte jogurt, znovu promixujete a nakonec dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem. Odložte do chladničky. Troubu předehřejte na 200 stupňů, kuřecí prsíčka položte na pečící plech a pečeme asi půl hodiny doměkka. Hotový pokrm podávejte přelitý studenou mátovou omáčkou a s rýží Basmati.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id14645 (rodina-finance.cz#21004)


Přidat komentář