Arabská kuchyně - gastro turistika

Arábie - písečné duny od obzoru k obzoru, ženy, zahalené do černých nádorů, ale i vynikající arabská kuchyně plná zeleniny, ovoce, pokrmů z jogurtů, sýrů, oříšků a bylinek. Ochutnejte skvělý pita chléb, kebab, nebo vynikající krém humus z cizrny.

Představení Arábie

Spojené arabské emiráty najdete v jihovýchodní části arabského poloostrova a svou rozlohou se rovnají zhruba velikosti České republiky. Téměř 90 % území Spojených arabských emirátů pokrývá horká poušť Rub al-Khali.

Dubaj představuje srdce celých Spojených arabských emirátů. Najdete zde překrásné pláže pokryté tím nejjemnějším bělostným pískem, průzračně čisté moře a velmi přepychové hotely. Vzhledem k podnebí, jsou Spojené arabské emiráty celoročně populární destinaci, zejména v zimním období považovanou za cenově dostupnou exotickou destinaci.

Zvyky v Arábii

  • Pohostinnost - arabové jsou proslulí svojí upřímnou pohostinností, kdy pozvání „jen tak“, je pro ně naprosto běžné. Podávání klasické černé kávy, nebo osvěžujícího mátového čaje, je pro Araby samozřejmostí, a to při každém obchodním i soukromém jednání.
  • Restaurace - pokrmy se servírují v miskách na ubrusu, který leží přímo na koberci nebo na nízkém stolku; strávníci se uvelebí kolem na měkkých polštářích. U jídla se diskutuje, avšak vždy na odlehčená témata a měla by panovat poklidná, příjemná atmosféra.
  • Svatba - v Arábii představuje svatba velmi nákladnou záležitost, která se slaví minimálně tři dny. Svatba se neobejde bez orientálních břišních tanečnic, které mají svojí přítomností zajistit novomanželskému páru plodnost. Tanečnice tančí s nevěstou a ženichem a dotýkají se jejího bříška.

Zajímavosti arabské kuchyně

Arabská kuchyně dává přednost spoustě čerstvé zelenině a ovoci před masovými pokrmy. Pravověrní muslimové nevezmou vepřové do úst, proto se s ním v arabských zemích nesetkáte.

Arabská kuchyně se postupně rozšiřovala do Sýrie, Libanonu, Palestiny a Egypta. Vzhledem ke vzdálenosti těchto zemí došlo k diferenciaci pokrmů, tak je dnes známá arabská kuchyně pestrá a rozmanitá. Na moderní středovýchodní kuchyni měl největší vliv především Libanon, jehož obchodní vliv rychle rostl. S ním rostla i oblíbenost arabské kuchyně. Dnes drží arabská kuchyně hrdé místo vedle kuchyně čínské, mexické a italské. Po celém světě je velmi známá nejen pro svou rozmanitost a chuť, ale i kvalitu.

Kvalitně připravená arabská jídla obvykle neobsahují žádné ingredience, které do dětského jídelníčku nepatří. Vyhnout bychom se měli jen ostřejším pokrmům, např. s obsahem kořenící směsi harrisa.

Nejdůležitějším pokrmem dne představuje v Arábii večeře, která se na naše poměry táhne proklatě dlouho do noci. Časově náročný obřad stolování začíná podáváním předkrmů, čili mezze. Jde o bohatou nabídku teplých i studených zeleninových, zřídkakdy ale i masových, pochutin. Nechybí nejrůznější omáčky a arabský chleba. Poté následuje polévka a hlavní chod, který je složen z nejrůznějších zeleninových kaší, rožněného masa, kuskusu, kebabu, humusu.

Jídlo Arabové zapíjejí čajem nebo kávou. K pokrmům se tradičně podává bílá káva, což je odvar z okvětních lístků pomerančovníku nebo růží.

Typické ingredience arabské kuchyně

  • Chilli papričky
  • Ibišek
  • Kapary
  • Koření - šafrán, summak, zátar
  • Luštěniny - cizrna, hrách, čočka, fazole
  • Maso - jehněčí, skopové, hovězí, drůbež
  • Olivy
  • Ryby
  • Zelenina - cibule, česnek, rajčata, kapusta, mrkev, zelí, papriky, salát, pórek, ředkvičky

Kulinářské speciality Arábie

Krémy, pomazánky Arábie

  • Baba Ghanoush - oblíbená pomazánka z lilku a koření. Tepelnou úpravou nad ohněm je dosaženo mírně uzené chuti.
  • Humus - jeden z nejchutnějších krémů, připravený z cizrny.
  • Tahini - sezamová pasta, bývá součástí mnoha jídel.

Přílohy Arábie

  • Dolma - směs zeleniny s rýží a nejrůznějším kořením, balený ve vinných listech, naložené v oleji. Směs může být i masová, variací je mnoho.
  • Kuskus - tvoří základ většiny pokrmů. Jedná se o drobné kuličky, které se vaří v mléce, nebo páře. Kuskus představuje pro Araby rýži, jako u nás. Kuskus může být přílohou, nebo je také možné ho připravit s ovocem, jako lahodný dezert, zahustit jim saláty, podávaný s vařenou zeleninou, masem, luštěninami apod. Uvařený kuskus se podává na jednom velkém talíři, umístěném ve středu stolu, spolu s dušeným masem a zeleninou.
  • Mejadra/Mujaddara - čočka s rýží, základ mnoha pokrmů a příloh po celém Blízkém východě.

Pečivo Arábie

  • Pita - typický arabský chléb, který je i u nás v obchodech k dostání. Pita se v arabských zemích konzumuje většinou plněná anebo slouží jako tzv. lžička, kterou se nabírají nejrůznější krémy, omáčky a kaše.

Hlavní bezmasá jídla Arábie

  • Biryani - rizoto vegetariánské nebo s masem, kořeněné šafránem, hřebíčkem, kmínem, kardamomem, zázvorem, mátou.
  • Faláfel - vegetariánský karbanátek, jehož hlavní ingrediencí je oblíbená cizrna, dále různá zelenina, česnek. Karbanátek se dochucuje sójovou omáčkou, koriandrem, kmínem, pepřem. Karbanátek je výtečnou náplní do chleba pita, nebo podávaný spolu s rajčaty, ředkvičkami, cibulí, okurkami, chilli papričkami, lilkem, jogurtem.
  • Pilaf - rizoto s orientálním kořením, někdy se přidávají i hrozinky. Pokrm je oblíbený hlavně v Turecku, rozšířený je po celém světě.

Masové speciality Arábie

  • Kebab - kdo by neznal skvělý arabský kebab. Pokud se jí v Arábii maso, tak především právě ve formě kebabu. Nejběžnější kebab jsou osolené masité kostky, opékané a dušené ve vlastní šťávě spolu s cibulí. Ani v masitém pokrmu nemůže chybět zelenina. Do kebabu se přidávají brambory s česnekem, je podávaný se saláty.

Dezerty Arábie

Arabská kuchyně se může chlubit výbornými dezerty a cukrovinkami, které jsou neuvěřitelně sladké, cukr doplňují pistáciové oříšky a med.

  • Baklava - sladké řezy podávané hlavně ke kávě. Připravují se z listového těsta, drcených oříšků, medu nebo sirupu, někdy se přidává růžová voda, či citrónová šťáva.
  • Flan - koláč plněný karamelovým sirupem.
  • Halva - sladká, výživná, jedna z nejstarších cukrovinek vůbec. Připravuje se z drcených sezamových semínek nebo ořechů a cukru nebo medu. Dále se přidávají bílky a nejrůznější dochucovadla.
  • Kinaafu - pukaný oves s kozím sýrem v sirupu.
  • Zmrzlina

Nápoje Arábie

  • Bílá káva
  • Čaj
  • Silná arabská káva

 

Recepty arabské kuchyně

  • Hummus

200 g cizrny, 100 g sezamové pasty Tahini, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 2-3 stroužky česneku, sůl, 1-2 lžíce olivového oleje, arabský chléb pita. Cizrnu namočte na několik hodin do vody, nejlépe přes noc. Po důkladném nabobtnání cizrnu sceďte, propláchněte vodou a rozmixujte na jemnou pastu. Přidejte Tahini případně arašídovou pastu a ochuťte solí, česnekem a citrónovou šťávou. Při podávání pokapte olivovým olejem. Podávejte s rozpečeným arabským chlebem.

  • Baklava

30 dkg rozinek, 30 dkg vlašských ořechů, 30 dkg lískových ořechů, 15 dkg mandlí, listové těsto, plechovka slazeného mléka salko, med, máta. Nasekejte nadrobno ořechy, mandle, rozinky. Vložte do misky a zalijte mlékem, medem a promíchejte. Plát listového těsta rozprostřete na vymaštěný plech, pokryjte připravenou směsí a přikryjte druhým plátem listového těsta. Vrchný plát těsta pomažte medem. Rozkrájejte na malé obdélníky nebo kostičky a dejte zapéci do předehřáté trouby na cca 20 minut.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id14658 (rodina-finance.cz#21077)


Přidat komentář