Kvalitní pánve - výběr, péče, koupě

Kvalita uvařeného pokrmu záleží jednak na použitých surovinách, ale také nádobí, ve kterém jídlo připravujeme. Poradíme Vám, na co se zaměřit při nákupu pánve, v čem se liší jednotlivé typy kovů, jak pečovat o pánve dle materiálu.

Kde nakoupit kvalitní pánve

Pánve můžete zakoupit v kamenných obchodech, tržnicích, on-line prodejnách. Doporučujeme nákup v kamenných prodejnách a on-line prodejnách. On-line nákup je sice poněkud riskantnější, a to z důvodu, že nádobí si nemůžete osobně ohmatat, uvidět ho na vlastní oči. Ovšem, v případě, že si vyberete spolehlivý on-line shop, nemusíte mít obavy ohledně případné reklamace, či výměny zboží. U on-line prodejen sledujte nejen jejich nabídku zboží, ale také dostupnost informací, obchodní podmínky, reference. Rozhodně však nekupujte pánve na tržnicích, protože sice ušetříte nějaké ty peníze, ovšem nemáte zaručenou kvalitu zboží, a také s reklamací byste mohli být potíže. Kromě toho nákup pánví není nijak levnou záležitostí, tak je potřeba ji v klidu a pečlivě promyslet. Kamenné prodejny a on-line shopy Vám toto nabízí.

Druhy pánví dle použití

  • Pánve grilovací
  • Pánve na palačinky
  • Pánve na ryby
  • Pánve servírovací
  • Pánve velkoobjemové
  • Pánve WOK
  • Pánve na soté
  • Pánve s odnímatelnou ručkou

Parametry, podle kterých vybírat kvalitní pánev

  • Účel použití pánve
  • Rozměr pánve
  • Dno pánve
  • Vhodnost druhu ohřevu – elektrický sporák, plynový sporák, sklokeramický sporák, indukce
  • Vnější povrch pánve – nerez, měď, litina aj.
  • Vnitřní úprava pánve – keramika, titan, nerez, cín, teflon aj.
  • Sendvičové dno pánve
  • Tepelná odolnost držadla pánve
  • Tepelná vodivost
  • Chemická neaktivnost s látkami, které jsou v pánvi vařené
  • Využití zbytkového tepla
  • Možnost použití do trouby
  • Možnost mytí v myčce na nádobí
  • Výrobce pánve
  • Atest dle nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1935/2004(ES) o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami.
  • Doba poskytované záruky na pánve

Pánve dle velikosti

  • Průměr pánve menší než 16 cm
  • Průměr pánve 18 cm
  • Průměr pánve 20 cm
  • Průměr pánve 22 cm
  • Průměr pánve 24 cm
  • Průměr pánve 26 cm
  • Průměr pánve 28 cm
  • Průměr pánve 30 cm
  • Průměr pánve větší než 32 cm

Pánve dle tvaru

  • Kulaté pánve
  • Oválné pánve
  • Hranaté pánve – čtverec, obdélník

Dno pánve

  • Dno by mělo být silné zhruba 6 mm.
  • Malé částečky by se měly absorbovat, větší se nesmí přilepovat.
  • Dno musí být dostatečně silné, aby mohlo být zároveň vyduté – při vaření je ideální rovnoměrně rozložení tepla. Z důvodu bezpečnosti musí nádobí na veškerých typech ploten stát klidně.
  • V případě, že dno není vyduté, má tendenci toto dělat při zahřátí, čímž ztrácí svoji stabilitu a přináší to špatné rozložení tepla i zvýšenou možnost případné nehody a úrazu.

Poklice k pánvím

  • Nerezová poklice
  • Skleněná poklice – s nerezovým úchytem; s kovovým úchytem; s plastovým úchytem

Doplňky k pánvím

  • Kuchyňské kleště
  • Lopatka
  • Obracečka – na palačinky, pečené brambory, ryby
  • Pomůcka na zachycení tuku
  • Roztírací lopatka
  • Roztírač na palačinkové těsto
  • Teploměr na steaky
  • Vařečka  - na míchání, kulatá, oválná

Kovy, používané pro výrobu pánvi

Hliník

V hliníkovém nádobí se nedoporučuje připravovat velmi kyselé potraviny, v těch se totiž hliník snadno rozpouští.

  • lehký kov

  • vykazuje velmi dobrou tepelnou vodivost

  • odolnost proti mnoha formám koroze

  • energetická úspora

  • bezpečnost z hygienického hlediska

  • dlouhá životnost

  • ve velkém množství je hliník pro lidský organismus nebezpečný a určité množství se z hliníkového nádobí do jídla uvolňuje. Ovšem touto cestou se nám do těla dostane tak málo hliníku, že je to ve srovnání s jinými zdroji naprosto zanedbatelné

Měď

  • poskytuje dobou tepelnou vodivost

  • zajišťuje topení

  • těžší nádobí

Litina

  • po zahřátí umožňuje topení

  • nákladově efektivní

  • vydrží velmi vysoké teploty

  • pomalá na teplo

Nerezová ocel

  • odolnost vůči korozi

  • lehkost nádobí

  • snadné poškrábání

  • nízká tepelná vodivost

Péče o nádobí dle jednotlivého materiálu

Péče o teflonové nádobí

  • Nepřehřívejte zbytečně pánev.
  • Na povrch pánve nepoužívejte kovové obracečky a jiné kovové pomůcky k vaření.

Péče o titanové nádobí

  • Před prvním použitím pánev umyjte, opláchněte, osušte. Vnitřní povrch pánve lehce potřete olejem.
  • Při vaření používejte chňapky nebo jiné ochranné pomůcky.
  • Pánev nenechávejte na zapnutém sporáku naprázdno.
  • Před umytím pánve, ji nechte vždy vychladnout, protože v případě ponoření rozpálené pánve do vody by mohlo dojít k poškození povrchu.
  • K odstranění nečistot na pánvi, nepoužívejte abrazivní čistící prostředky, drátěnky, ale jen houbičku.
  • Dbejte na dokonalé umytí pánve, v případě, že byste ji špatně umyli, tak zbytky potravin by se při dalším vaření připálili k pánvi a mohlo by dojít k poškození povrchu pánve.
  • Pánev z titanu můžete umývat v myčce na nádobí, a to při teplotě do 50°C s nízkou dávkou saponátu, ovšem ruční mytí prodlužuje životnost pánve.

Péče o litinové nádobí

  • K čištění litinové pánve používejte pouze teplou vodu, kartáček na nádobí, případně škrabku. Kolikráte však stačí povrch pouze vytřít papírovým ubrouskem, či kuchyňským papírem.
  • Pánev z litiny nikdy nečistěte abrazivními a chemickými mycími prostředky.
  • Litinové nádobí nesmí nikdy přijít do myčky na nádobí.
  • Na litinové nádobí můžete použít i kovové náčiní.
  • Litinové pánve přírodní, tj. bez jakékoli umělé vrstvy či povlaku  - u nich se může někdy vyskytnout rez. Nejedná se však o žádnou závadu, rez navíc není zdravotně závadná, spíše naopak. Rez se může objevit při  nesprávné  péči a používání,  anebo ne příliš častém užívání litiny. Toto lze snadno odstranit, případnou rez odstranit, setřít a litinu znovu promastit rostlinným olejem.

Péče o měděné nádobí

  • Pro dekorativní účely používejte leštící pastu, protože pokud měď není nalakovaná, vytvoří se na ní patina a začne korodovat díky vlhkosti vzduchu.
  • Pocínovaný vnitřek pánve, nebo nepotaženou měď nikdy nečistěte drátěnkami, či jinými ostrými, kovovými předměty (vidlička, nůž apod.).
  • Vnitřní nerezovou nebo cínovou vrstvu umyjte teplou vodou, za použití běžného mycího prostředku na nádobí.
  • Pro mytí vnější části pánve, používejte speciální pastu na měď, a to nejlépe po každém použití pánve. Vnější část je nutné čistit pastou, určenou na měděné nádobí, a to z důvodu, aby se zachoval vysoký lesk i odolnost proti kyselému prostředí.
  • Na neleštěné části pánve použijte pouze ocet a sůl, kdy tuto směs nanesete na neleštěnou část a poté ji za chvíli opláchnete vlažnou vodou, a pánev ostřete do sucha měkkou utěrkou.
  • Měděné nádobí se nesmí umývat v myčce na nádobí, a to z důvodu vysoce chlorovaných přípravků.
  • Nepoužívejte na měděné nádobí čističe, které obsahují jemné brusivo, nebo chlor.
  • Pro míchání používejte výhradně dřevěné nebo nylonové náčiní.
  • Nezahřívejte pánev bez náplně (pokrmů, vody, oleje).
  • V případě, že dojde k opotřebení vnitřní cínované vrstvy, můžete ji opětovně pocínovat.
  • Pro zahřívání nádobí je maximální bezpečná teplota 220°C.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id14432 (rodina-finance.cz#21631)


Přidat komentář