Kuchyňské nádobí - správný výběr

K povinné výbavě kuchyně patří nejen klasické i moderní nádobí (které je nejen hezké, ale hlavně se osvědčí při všech kuchyňských úkonech), ale také různé metly, vařečky, odměrky, nože i prkénka.

Nádobí, které by nemělo chybět ve Vaší kuchyni

  • Misky - misky budete potřebovat v několika velikostech. Výborné jsou misky se zobáčkem, protože z nich můžete snadno odlévat obsah nebo nalévat tekutější těsto do formy. Využijete je také při přípravě zavařenin v mikrovlnné troubě - lijete pak snadno přímo do sklenic. Pokud si pořídíte sady, zjednodušíte si ukládání, protože se skládají jedna do druhé. Výběr je opravdu široký. Můžete si vybrat různé misky kameninové, plastové, nerezové či z varného skla. Všechny se dají dát do myčky.
  • Metly - metlami lze nahradit vařečku. Větší "balonovou" metlou snadno ušleháte sníh z bílků i smetanu. Užší se hodí na promíchávání omáček a prošlehávání zálivek. Metly bývají většinou nerezové. Metlami potaženými plastem nepoškrabáte citlivé povrchy.
  • Stěrky - klasické gumové stěrky s dřevěnou rukojetí nebo celoplastové patří k těm nástrojům, které sice používáte jen někdy, ale zato na sto procent.  Mohou na první pohled vypadat jako zbytečnost, ale mísu od těsta vařečkou pořádně nevytřete. Stěrky vám vydrží prakticky celý váš život.
  • Vařečky - vařečky jsou symbolem kuchařského umění a ty dřevěné patří k základním kuchyňským nástrojům. Můžete si koupit celou sadu v různých velikostech. Pro promíchávání polévek a omáček "ode dna", jsou vynikající plošší vařečky s rovně seříznutou spodní hranou. Výborně se jimi odškrabují přípečky. Na promíchávání těst budete potřebovat oválné vařečky. Oválné s otvory jsou ideální při vaření polévek a omáček, protože jimi tekutina volně protéká, a tím se polévka i omáčka lépe promíchá. Protože dřevo nasává pachy, měly by být od sebe oddělené vařečky na pečení od těch na vaření. Do myčky vařečky nepatří. Dají se vyvařit ve vodě s přídavkem jedlé sody.

Pomůcky potřebné k vážení, odměřování a prosívání

  • Váhy - kuchyňské váhy jsou nenahraditelnými pomocníky v každé kuchyni. Usnadní pečení začátečníkům i zkušeným kuchařkám i kuchařům. Tajemství mnoha receptů spočívá v přesném dávkování jednotlivých přísad. Pokud vyhovují vašemu stylu, vyplatí se poohlédnout v bazarech či starožitnostech po klasických dvoumiskových vahách, protože jsou velmi spolehlivé. Repliky klasických vah najdete ve vybraných obchodech. V běžné prodejní síti si můžete vybrat kuchyňské váhy rozmanitých tvarů i barev. K dostání jsou i váhy s elektronickým odvažováním.** **
  • Odměrky - odměrky jsou stále populárnější, protože umožňují prosté a rychlé odměřování. Na rozdíl od plastových hrnečků mají jistou oduševnělost, ty lékárnické ze zdravotních potřeb a bazarů. Nemáte-li odměrku, klasický hrnek obsáhne 250 ml tekutiny. Při odměřování "na hrnky" si však musíte dát pozor, protože váhová a objemová množství nejsou shodná!
  • Cedníky - cedník patří k nejpoužívanějším předmětům v kuchyni. Využijete ho nejen při oplachování ovoce a zeleniny, ale i při slévání těstovin a prosévání mouky. Stojací varianta vám uvolní obě ruce a je využitelná i jako mísa na ovoce.

**
**

Nádobí určené na sporák

  • Hrnce, kastroly, pánve - co byste měli vědět, než se vydáte na nákup? Rozhodujícím kritériem je kvalita. Prvním vodítkem co do kvality je skutečnost, že nádobí bude těžší, než se na první pohled vypadá. Dobře byste si měli také zvážit koupi kuchyňských sad. Nadpoloviční většina vám totiž bude kvůli nevyhovující velikosti jen zabírat místo ve skříni. Důležité je rovněž znát, co který materiál umí.** **
  • Měď - měděné nádobí je krásné na pohled a tento materiál skvěle vede teplo. Patří k nejdražším a cínová vrstva uvnitř čas od času potřebuje odbornou údržbu a obnovení. Do myčky nepatří.** **
  • Nerezavějící ocel - nereaguje ani s kyselými, ani se zásaditými jídly - na rozdíl od laciného hliníku - a docela dobře se udržuje. Je poměrně špatným vodičem tepla, ale u nádobí v dobrém provedení je to kompenzováno těžkým dnem, v němž je mezi dvěma pláty oceli jeden měděný. ** **
  • Nepřilnavý povrch - hlavní výhodou je možnost vařit zcela nebo jen s minimem tuku. Snadná je i údržba. Laciné nádobí se ale oloupe již po pár použitích. Ale i na kvalitním nádobí by se měli používat jen dřevěné vařečky. ** **
  • Litina - litinové nádobí lze použít na sporáku i do trouby. Abyste zamezili rezavění, vytřete před prvním použitím nádobu trochou oleje a zapečte ji v troubě hodinu při 180 °C. Jemný olejový film aplikujte po každém šetrném mytí, pak vám (drahé) litinové hrnce budou sloužit navěky. Do myčky nepatří.** **
  • Smalt - smaltové nádobí má univerzální použití. Co do dekoru a barev je nejnápaditější. Finančně je nenáročné. Je však lehké, často klouže po sklokeramických deskách a poměrně snadno se připaluje a zabarvuje. Je proto vhodnější kupovat těžší, se silnějším dnem.** **
  • Velikosti a tvary - kastrůlky o průměru 20 cm mají univerzální použití. Můžete v nich například rozpustit čokoládu, uvařit omáčku.** ** Hrnce s průměrem 25 cm jsou klasické polévkové, případně vhodné k dušení zeleniny. Je dobré, pokud mají pařákovou vložku. Jsou rovněž vhodné pro běžnou čtyřčlennou rodinu na uvaření brambor.** ** Pětilitrové vyšší hrnce s průměrem 35 cm jsou vhodné například na uvaření těstovin.** ** Pánve by měly být zásadně silnostěnné, s pevným rovným dnem. Aby se nevyboulily a tím znehodnotily, stavte je na plynovém sporáku vždy na litinovou podložku.

Nádobí do trouby

  • Koláčové formy a plechy - základním pravidlem při výběru je opět kvalita a hmotnost - čím těžší, tím stejnoměrnější rozptyl tepla. Tmavé a lesklé formy absorbují teplo daleko rychleji a jídlo se tak může připalovat. Proto kupujte raději světlejší a matné formy. Tyto požadavky skvěle splňuje keramické nádobí s bílou glazurou. Je spolehlivé, dobře se myje a věk na něm téměř nezanechává stopy.** **
  • Pekáče - lehké pekáče se v troubě při vyšších teplotách vyboulí. U pekáčů s nepřilnavou úpravou se zase nepřilnavá vrstva často sloupává. Proti připékání je vhodné používat obyčejný pečicí papír. Solidní jsou klasické smaltované pekáče nebo plechy s vyšším okrajem. Dobře vedou teplo a dá se s nimi snadno manipulovat. Dobře fungují těžší nerezové pekáče. Do trouby, zejména na dušení masa, jsou skvělé i litinové. Šetrně a bez tuku pečou takzvané římské hrnce z pálené hlíny. Před použitím je nechte nasáknout vodou a vkládejte je do studené trouby.** **

Jaká koupit prkénka a nože do kuchyně

  • Dřevěná prkénka - nová prkénka ochraňte vrstvou rostlinného oleje. Na odstranění pachů posypte prkénko jemnou solí a vytřete půlkou citronu. Do myčky je nedávejte.** **
  • Plastová prkénka - barevně si je odlište pro zpracování různých druhů potravin. Například na zeleninu používejte zelená, červená na maso a bílá budou univerzální. Bez obav je můžete dát do myčky.** **
  • Nerezové nože - bez pořádného nože se v kuchyni neobejdete. Investujte do nožů z karbonové oceli, nejlépe z jednoho kusu. Kupte si čtyři superkvalitní nože, které budete opravdu používat. S deseticentimetrovým ostřím na jemné krájení. S dvaceticentimetrovým šéfkuchařským nožem na většinu kuchyňských úkonů, jemně zubatý nůž na chleba a porcovací duo na servírování a pečení.** **

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id14398 (rodina-finance.cz#21167)


Přidat komentář