Keramické nože

Kuchyň netvoří jen kuchyňská linka, stůl, spotřebiče, ale i potřebné kuchyňské náčiní, mezi které bezpochyby patří nože, bez kterých by se žádný kuchař neobešel. Zvažujete nákup keramických nožů? Představíme Vám jejich výhody, péči, způsob skladování aj.

Důvody, proč si pořídit keramické nože

Keramický nůž:

  • je skoro tak tvrdý, jako diamant,
  • je znamenitě vyvážený a přesto velmi lehký,
  • velmi snadno se čistí, lze jej umývat v myčce na nádobí,
  • nezanechává nepříjemně kovovou příchuť ani zápach,
  • je vyroben z netříštivého oxidu zirkonia,
  • nedělají se na něm skvrny,
  • nerezaví,
  • nemění barvu,
  • disponuje ostrou čepelí, která zůstává mnohem déle ostrá, a to i po dobu několika let,
  • nepotřebuje žádné přeostřování čepele,
  • je o hodně hladší, než kovový nůž,
  • snadněji i lehčeji klouže po povrchu, čímž s ním docílíte vynikající přesnosti řezu,
  • je zcela hygienický, použitý materiál zabraňuje jakýmkoliv chemickým reakcím, či rozmnožováním bakterií, které oproti tomu mohou vznikat u nerezových nožů,
  • při krájení nemusíte vynaložit mnoho energie, potraviny se keramickým nožem velmi jednoduše krájí,
  • neunikají z něj žádné škodlivé látky, které by mohly zpracovávané potraviny znehodnotit,
  • nezastaví ho různé kyseliny, zásady, barviva, které jsou obsažena v potravinách,
  • disponuje nelepivým povrchem,
  • jeho rukojeť je přizpůsoben tak, aby Vás ruce při krájení neboleli

Keramické nože & nože s kovovou čepelí

Při zpracování ovoce, zeleniny keramickým nožem, v nich zachováte všechny vitamíny i enzymy.

Potraviny, které lze krájet keramickými noži

  • Zelenina - cibule, mrkev, cuketa, hlávkový salát, okurky, rajčata, papriky, hlávkové zelí, čínské zelí, celer, kedlubny aj.
  • Ovoce - jablka, kiwi, hrušky, citrusy, jahody, banány, meloun, ananas, broskve, avokádo aj.
  • Maso
  • Uzeniny
  • Slaninu
  • Špek
  • Vykostěné maso
  • Rozmražené maso
  • Vajíčka natvrdo
  • Měkké pečivo
  • Sýry
  • Bylinky

Potraviny nevhodné pro krájení keramickými noži

  • Zmrzlé potraviny
  • Tvrdé pečivo
  • Maso s kostmi
  • Slupka ananasu
  • Kokosové ořechy

Rukojeti keramických nožů

Keramické nože mají plastovou nebo dřevěnou rukojeť s nesmáčivým povrchem, který účinně zabraňuje proklouznutí nože ve Vašich případně vlhkých rukou.

Tvrdost keramických nožů

Tvrdosti čepelí keramických nožů se pohybuje od 7 do 9. Ke srovnání, diamant má tvrdost 10, z těchto čísel vidíte, že se keramické nože přibližují tvrdosti diamantu. Nejlepší ocel má tvrdost čtyřikrát nebo pětkrát menší.

Materiál, ze kterého se vyrábí keramické nože

Keramické nože se vyrábí z novodobé keramické látky, oxidu zirkoničitého. Tento materiál je na stupnici tvrdosti hned pod diamantem a jeho původní použití mělo být v průmyslu, kde se opotřebovávaly kovové komponenty.

Výroba keramických nožů

Keramické nože se vyrábí z keramického prášku, který je pod vysokým tlakem, a to až několika tun. Dále speciální pojivo, které je obsahem keramického prášku umožní vzniklému polotovaru držet svůj tvar při samotném vypékání, které se provádí po dobu několika dní při extremních teplotách, které jsou dokonce vyšší než 1000 °C. Po tak vysoké teplotě se čepel keramického nože pomocí diamantového kotouče brousí a leští tak dlouho, než získá konečný tvar, a k ní se následně připojí rukojeť.

Umývání keramických nožů

Keramické nože můžete umývat ručně, pod tekoucí vodou, nebo také v myčce na nádobí. V případě, že se rozhodnete pro myčku, tak vkládejte nože tak, aby se nedotýkali jiných náčiní, nádobí, aby nedošlo k jejich případnému poškození. K čištění nožů nepoužívejte žádné agresivní čisticí prostředky, ani drátěnky. Po umytí nožů je nechte jednoduše oschnout.

Broušení keramických nožů

Keramické nože si můžete sami doma nabrousit, jen je potřeba být v tomto zběhlý, aby nedošlo k tzv. mikro prasklinkám, které jsou sice viditelné pouze mikroskopem, ale prasklinky se mohou postupně zvětšovat a časem může dojít k znehodnocení nože, což by bylo jistě škoda. Každopádně keramický nůž neostřete běžným brouskem, který je určen k broušení nožů s ocelovou čepelí.

Vhodné povrchy ke krájení potravin keramickými noži

Keramickými noži nekrájejte na tvrdých podkladech, kterými jsou například sklo, kámen, kov, porcelán, keramika, došlo by k jejich ztupění. Naopak za velmi vhodný povrch je dřevo, dřevěné prkénko.

Způsob krájení keramickými noži

Krájejte pohybem vpřed a vzad. Rozhodně nekrájejte páčením a pohyby čepelí do stran. Krájet byste měli na umělé nebo ještě lépe dřevěném prkénku. Je lepší, pokud krájené potraviny hrnete tupou stranou ostří a keramické nože uložíte vždy v dřevěném stojánku nebo originální krabičce.

Na co nejsou vhodné keramické nože

Keramické nože jsou na krájení. Rozhodně nejsou určené k sekání, míchání, vykosťování a na krájení mražených potravin, opět by mohlo dojít k jejich poškození.

Možnost poškození keramických nožů

Při pádu na zem hrozí odštípnutí špičky u keramického nože, ale ve většině případů se keramickému noži nic nestane. V případě, že se ulomí malá část špičky, není důvodu, abyste nůž nadále nepoužívali.

Možnost zničení keramických nožů

U keramického nože můžete oštípat ostří, v případě, že budete krájet tvrdě předměty, jako jsou kosti nebo mražené výrobky. Jestli se pokusíte nožem něco páčit, hrozí, že zlomíte čepel.

Odstranění skvrn na nožích

Objeví-li se Vám skvrny na nožích, jednoduše je můžete odstranit pomocí zubní pasty.

Co stojí za vznikem keramických nožů

Za vznikem keramických nožů stojí kosmické výzkumy, díky kterým má tento materiál tvrdost, řeznost, ale hlavně trvanlivost mnohokrát vyšší, než kupříkladu ocel.

Skladování keramických nožů

Při pořizování keramických nožů je dobré si rovnou pořídit i tzv. dřevěný blok, do kterého si nože uložíte, nebo si přímo zakupte sadu, která se sestává z bloku a nožů.

V případě, že si nebudete pořizovat tento blok, můžete samozřejmě nože uschovat v zásuvkách, ovšem je nutné je uložit jednotlivě tak, aby se čepele nedotýkali tvrdých předmětů.

Místo dřevěných bloků můžete používat chrániče čepelí, tzv. ochranný kryt, který slouží k uchování ostrosti keramického nože a zabezpečuje stálost s okolními vlivy.

Bezpečné zacházení s keramickými noži

  • Snažte se, aby Vám nůž nespadl na jakýkoliv tvrdý povrch.
  • Nože skladujte mimo dosah dětí, mohlo by snadno dojít k případnému úrazu.
  • Vyvarujte se toho, aby se keramický nůž dostal do styku s otevřeným ohněm, protože keramika teplo přenáší.

Dostupné keramické nože podle velikosti čepele

  • Keramické nože s čepelí 4 cm
  • Keramické nože s čepelí 5 cm
  • Keramické nože s čepelí 8 cm
  • Keramické nože s čepelí 10 cm
  • Keramické nože s čepelí 12 cm
  • Keramické nože s čepelí 13 cm
  • Keramické nože s čepelí 15 cm
  • Keramické nože s čepelí 16 cm
  • Keramické nože s čepelí 18 cm

Cenové relace keramických nožů

  • Keramické nože do 500 Kč
  • Keramické nože od 500 do 1000 Kč
  • Keramické nože od 1000 do 1500 Kč
  • Keramické nože od 1500 Kč

Důvody vyšší ceny u keramických nožů

Materiál, ze kterého jsou keramické nože vyráběny, je nový, převratný. Výrobní náklady jsou z toho důvodu o mnoho vyšší, než náklady na výrobu oceli. Za vyšší cenu, ovšem dostanete o hodně kvalitní nůž, než je zmiňovaný nůž z oceli. Navíc Vaše práce v kuchyni bude o poznání příjemnější.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id14418 (rodina-finance.cz#21418)


Přidat komentář