Kávovary a espressa - výběr a recenze

Chcete si vychutnat lahodnou kávu i doma a nejen ve Vaší oblíbené kavárně? Máte možnost. Ať jste laik anebo již zkušenější milovník espressa není snadné se v široké nabídce přístrojů na přípravu kávy orientovat, a proto čtěte dál …

Historie, původ, pěstování kávy

Kávovník je malý, stále zelený strom. Káva a její pěstování má svůj původ v Africe, odkud se káva rozšířila především do Arábie. První tištěné informace o kávě se dostaly do Evropy v cestopisech koncem 16. století. V roce 1615 popisoval italský cestovatel Pietro della Valle horký černý nápoj, který v létě osvěžuje a v zimě zahřívá. Zaznamenal, že nápoj se jmenuje chave a že ho Turci vaří z jakýchsi semen původem z Arábie. Pokud se chcete dozvědět bližší informace, obraťte se na na portál kava-online.cz.

Typickou chuť kávy a barvu získávají kávová zrna pražením. Ideální podmínky pro pěstování kávy jsou ve vlhkých a teplých oblastech, a to ve vysokých nadmořských výškách. V dnešní době je káva pěstovaná ve více než 70 zemích světa. Dvě nejvíce produkované odrůdy kávy jsou káva Arabica (Coffea Arabica) a káva Robusta (Coffea Canephora). Tyto kávy mají zhruba 98% podíl na trhu s kávou. Hlavními oblastmi, kde se káva pěstuje, jsou střední a jižní Amerika, Afrika, Arabský poloostrov a Asie. Kávovníku vyhovují podmínky poskytnuté okolo rovníku, mezi obratníky Raka a Kozoroha. První evropské kavárny vznikaly v Benátkách v roce 1683, v Paříži v roce 1686, v Londýně v roce 1652.

Sklizeň kávy - kvalitní káva pro kávovar

Káva se sklízí se ručně i strojově. Na kávovníku se nacházejí současně květy, zrající i zralé plody a nesmí dojít k jejich poškození. Proto je ruční sklizeň pečlivější a káva z ní patřičně kvalitnější. Po otrhání je nutné zralé plody zbavit dužniny. Bud\' suchým způsobem na slunci, nebo mokrým, tzv. procesem fermentace.

Nejdůležitější části při zpracování a úpravě kávovníkových zrnek je pražení kávy.

Při správném pražení se vytváří až 700 prchavých látek, které kávě dodávají chuť a vůni. Pražení kávy musí být dostatečně dlouho, ale ne zase příliš, pak už je káva nedobrá a slabá.

Při pražení se nemá zapomínat na velikost kávovníkových zrn. Nejlépe se praží malá a tvrdá, větší zrna vyžadují zvýšenou opatrnost. Pražení probíhá při vysokých teplotách kolem 200 stupňů Celsia, přičemž se mění barva zrn.

Způsob přípravy kávy

Máte možnost volby, zda chcete:

  • Espresso,kde je základním procesem přepaření namleté kávy vodou o objemu někde kolem 30 ml na teplotu 90 stupňů při tlaku 9bar po dobu zhruba 30-ti vteřin. Tímto získáte velmi kvalitní nápoj s maximální chutí a vůní.
  • překapávanou kávu - nápoj průchodem horké vody přes vrstvu kávy, ale bez tlaku.

Dělení kávovarů

Kávovary podle pracovního tlaku

Jedním z udávaných parametrů u kávovarů je pracovní tlak. Uvádí se v barech, ale víme, že je to pouze orientační a ne základní ukazatel při výběru kávovaru. Ve skutečnosti nesmí být tlak na samotnou surovinu vyšší než 9bar. V opačném případě dochází ke spálení kávy a výsledná tekutina s kvalitním a lahodným espressem nemá nic společného.Přesto uvedeme jedno dělení je na:

  • kávovary s vysokým pracovním tlakem od 9 do 19 bar/uvedeno některými výrobci
  • kávovary s nízkým pracovním tlakem do 2 bar

Druhy kávovarů

Dnešní trh nabízí nejrůznější druhy kávovarů a značek výrobců kávovarů.

Obecně se kávovary dělí na:

  • pákové kávovary (mechanické, poloautomatické, elektronické),
  • automatické kávovary (klasické či vestavěné),
  • kombinované kávovary (pákový kávovar + konvice),
  • kávovary na kapsle a Pody (hit posledních let)

Pákové kávovary

  • tento kávovar je vhodný pro opravdové znalce a labužníky kávy. Můžete sami ovlivnit u kávy její vzhled, chuť, vůni.
  • s trochou cviku můžete získat mnohem chutnější espreso než z jiného domácího přístroje - rituál správné přípravy vyžaduje Vaší zručnost a čas. Kávu musíte odměřit, vložit do sítka, upěchovat, páku nasadit a důkladně zatáhnout. Následně páku musíte opět uvolnit a zbavit mokrého kávového koláče.
  • vybírejte pákový kávovar se dvěma nezávislými topnými okruhy, kdy jeden je určený pro kávu a druhý na samotnou páru, kterou použijete k přípravě lahodné mléčné pěny.
  • tyto kávovary nemívají standartně zabudovaný mlýnek, z toho důvodu máte na výběr buď si koupit a používat mletou kávu, ale pamatujte, že káva častým otevíráním a zavíráním dózy ztrácí velmi rychle svou kvalitu, chuť, vůni. Anebo je potřeba  koupit si ještě mlýnek a velmi precizně ho seřídit tak, aby vaše káva byla správně umletá.
  • většina pákových kávovarů již má v základním balení i tzv.adaptér na PODy či E.S.E.tablety - předem připravenou, správně umletou, stlačenou a hygienicky zabalenou kávu v jednoporcových, vakuově uzavřených baleních.

Rady pro nákup: vyzkoušejte si stabilitu pákového kávovaru při instalaci páky

Automatické kávovary

  • za vyšší cenu získáváte vyšší komfort. Vše, co musíte u pákového kávovaru udělat ručně, automatický kávovar, udělá za Vás.
  • kávovar Vám nabízí jednoduchou a rychlou obsluhu
  • u dobrých přístrojů** ** máte možnost zvolit si hrubost mletí i gramáž kávy
  • automatický kávovar může být vybaven také tzv. automatickým cappuccinatorem. Ten je skvělým pomocníkem při přípravě mléčné pěny pro latte a cappuccino. Komfort přípravy je ovšem vyvážen vyšší cenou

Rada pro nákup kávovaru: kávovar by měl být vybaven vyhřívanou plochou na předehřev šálků. Při výběru automatického kávovaru dávejte pozor, zda má systém pro cappuccinator samostatný topný okruh. Zajímejte se, zda kávovar disponuje jednoduchostí vyjímání zásobníku na vodu, odpadu a spařovací jednotky pro snadné doplňování a čištění a  zda je dobrý přístup k zásobníku kávy.

Kombinované kávovary

  • pokud ve Vaší rodině všichni pijí kávu, ovšem každý si chce vychutnat tu svoji, například preso, kapučíno, ale také překapávanou kávu, je volba kombinovaného kávovaru pro Vás to pravé. Tzv. kombipřístroje jsou spojením pákového espresa a překapávače.

Kávovary na kapsle a Pody

  • kávovou kapsli nebo kulatý sáček stačí jen vložit do kávovaru a přístroj za Vás obstará vše ostatní.
  • kávovar je jednoduchý na obsluhu i čištění
  • kávovary na kapsle jsou dnes běžně k dostání. Při jejich výběru je třeba brát v potaz hlavně univerzálnost použití kapslí. Kvalitní stroje jsou vybaveny dvěma topnými okruhy
  • velkou výhodou je, že každá porce kávy je skutečně čerstvá a plná aroma
  • jen minimum výrobců kávy vyrábí tzv. unifikovaný rozměr papírové kapsle. To je nevýhodou v momentě, kdy se rozhodnete jednu značku nahradit značkou druhou
  • pořizovací cena tohoto typu kávovaru je nejnižší
  • káva však vyjde poněkud dráž.
  • kapsle nemůžete nahradit čerstvě pomletou kávou

Rada pro nákup kávovaru: před nákupem samotného kávovaru se informujte na použití, sortiment a dostupnost kapslí

Káva vhodná pro kávovary

Kávu můžete koupit:

  • ve formě pražených zrn, připravených k namletí. Tato káva je vhodná jak pro automatické kávovary, ve kterých si můžete vychutnat kávu připravenou z čerstvě pomletých kávových zrn tak pro mletí v samostatných mlýncích.
  • již umletou - nahrubo mletá káva je vhodná do pákových  přístrojů, do kombinovaných kávovarů a pokud to umožňuje typ stroje, také do automatických kávovarů.
  • naporcovanou v tzv. kávových kapslích -  v papírovém, plastovém či jiném obalu je vakuově zabalená jedna porce čerstvé mleté kávy. Gramáž jedné kapsle může být u každého výrobce jiná, většinou je  7 g. Kapsle je následně ještě zabalena v ochranné atmosféře zvlášť do obalu, aby si uchovala svou čerstvost a aroma. Kapsle jsou určené pro pákový kávovar či speciálně pro kávovar určený pro přípravu kávy z jednotlivě balených kapslí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id14341 (rodina-finance.cz#20597)


Diskuze a zkušenosti

Věra Myslivcová | 16.06.2010 12:53
Espresso MORPHY RICHARDS 47507 Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaký typ kapslí lze koupit do uvedeného espressa. Díky za vyřízení.


Přidat komentář