Domácí pekárna - výběr, tipy pečení

Co se nám snad nikdy nepřejí, je chléb. A což teprve, pokud byste si mohli dopřát ještě teplý, křupavý chléb, a to třeba každý den. S domácí pekárnou to není žádný problém. Navíc si můžete upéci chléb, na který zrovna máte chuť.

Parametry, podle kterých vybírat domácí pekárnu

  • Počet programů
  • Počet hnětacích háků
  • Maximální objem chleba
  • Plně automatická příprava těsta i chleba
  • Možnosti volby množství chleba
  • Možnosti volby barvy chlebové kůrky -světlý, střední tmavý
  • Paměť při výpadku elektrického proudu
  • Příkon
  • Hmotnost pekárny

Funkce domácí pekárny

  • Tlačítko čas - slouží pro nastavení požadovaného času přípravy pečení chleba. Při prácí s časovou funkcí však nikdy nepoužívejte ingredience, které podléhají zkáze, jako je mléko, ovoce, jogurt, vajíčka, cibule a další.
  • Tlačítko pauza - využijete pro přerušení činnosti pekárny, potřebujete-li například postupně přidat různé ingredience. Při stisknutí tlačítka se sice činnost pekárny přeruší, ovšem nastavení bude dál uloženo v paměti.
  • Tlačítko barva - slouží pro nastavení Vámi požadované barvy zhnědnutí chleba.
  • Tlačítko velikost - slouží pro nastavení požadované hmotnosti chleba, a to pro jednotlivé programy pečení.
  • Tlačítko volba - slouží pro nastavení požadovaného programu pečení.
  • Tlačítko start - slouží pro spuštění Vámi zvoleného programu.
  • Tlačítko stop - slouží pro ukončení Vámi zvoleného programu.

Programy domácí pekárny

  • Program klasik - je určen pro bílý pšeničný, hnědý žitný chléb, ale také pro chléb ochucený rozinkami, bylinkami. Program je nejvíce využívaný.
  • Program celozrnný - je určený pro pečení celozrnného chleba, z mouky, která obsahuje nízký obsah lepku.
  • Program toastový - je určený pro pečení lehkého chleba, francouzského s křupavou kůrkou a současně lehkým středem. Tímto programem docílíte nedýchané struktury chleba.
  • Program rychlý - je určený pro přípravu bílého, žitného, pšeničného chleba. Chléb, který se peče pomocí tohoto programu, je menší s hustým středem.
  • Program sladký - využívá se pro pečení chleba s křupavější kůrkou, než při pečení s programem klasik.
  • Program dort - je určený pro míchání, hnětení surovin, pro dorty, koláče.** **
  • Program marmeláda - je určený pro přípravu marmelády, džemu z čerstvého ovoce.
  • Program příprava těsta - je určený pro míchání, hnětení, kynutí těsta bez pečení.
  • Program super rychlý - je určený pro přípravu pšeničného, žitného, bílého chleba. Nastavení programu výrazně zkracuje čas, který je potřebný k míchání, hnětení, kynutí i pečení, a to na minimum. Chléb, který pečete za pomocí tohoto programu, je menší s hustým středem.
  • Program pečení - je určený pro pečení hnědého chleba, sekané, dortů.
  • Program bezlepkový - je určený pro přípravu bezlepkového chleba.
  • Program domácí - je určený pro individuální nastavení veškerých fází přípravy chleba, jako je hnětení, kynutí, pečení.

Vychytávky domácí pekárny

  • Odložený start
  • Displej
  • Dotykové ovládání
  • Program pro přípravu džemů
  • Funkce udržování teploty po určitou dobu
  • Předprogramování po určitou dobu
  • Průhledové sklo
  • Vnitřní osvětlení
  • Odnímatelné víko pro snadné čištění
  • Protiskluzová madla pro snadnou, bezpečnou manipulaci
  • Chladné stěny i dno pro bezpečný dotyk během pečení

Tip, před prvním pečením chleba

Potřete novou pečící formu i hnětací háky teplu vzdorujícím tukem a to před prvním použitím. Nechte domácí pekárnu poté zahřátou po dobu deseti minut, při teplotě 160°C. Po vychladnutí, očistěte i vyleštěte pečící formu od tuku pomocí papírového ubrousku. Tímto opatřením ochráníte nepřilnavý povrch domácí pekárny.

Tuto údržbu můžete provádět pravidelně.

Bezpečné zacházení s domácí pekárnou

  • Domácí pekárna neslouží pro vytápění místností.
  • Pekárnu nikdy nenořte do vody.
  • Pekárnu nepoužívejte ve venkovních prostorách.

Péče o domácí pekárnu

  • Pečící prostor pekárny nenaplňujte vodou.
  • Před každou údržbou pekárny, ji vypněte, odpojte od elektrické sítě, a to vytažením vidlice napájecího přívodu z elektrické zásuvky.
  • Veškeré čištění provádějte vždy na vychladnuté domácí pekárně, a to pravidelně po každém použití.
  • Na domácí pekárnu nikdy nepoužívejte chemické čistící látky, benzín, čističe pecí nebo detergenty, které by mohly poškrábat, poničit lak.
  • Na čištění používejte měkký, vlhký hadřík, kterým odstraníte veškeré ingredience, drobky z víka, pláště, pečícího prostoru.
  • Hnětací háky, pohonné hřídele čistěte hned, po použití domácí pekárny. Zůstanou-li totiž hnětací háky ve formě, budou se Vám později těžko vyndávat. Pomohli byste si naplnění formy teplou vodou a nechat odmočit po dobu třiceti minut. Na druhou stranu nenamáčejte ve vodě pečící formu příliš dlouhou dobu, protože by to mohlo ovlivnit rotaci hřídelí.
  • Během čištění také nepoužívejte žádné kovové nástroje na pečící formu, protože je opatřena nepřilnavým povrchem, čímž byste ji mohli poškodit. Barva povrchu pečící formy se po čase mění, což je ovšem normální a žádným způsobem to nemění vlastnosti povrchu.

Tipy, pro efektivní pečení chleba

  • Aby nedošlo k nedostatečnému vykynutí chleba - může být způsobeno, že mouka obsahuje příliš málo proteinu, nebo je mouka příliš vlhká. Přidejte raději vždy do mouky jednu polévkovou lžíci pšeničného lepku, a to na každých 500 g mouky. Může také dojít k tomu, že chléb je uprostřed zúžený, což může být příčina, že teplota vody byla příliš vysoká, nebo mouka byla chudá na lepek, nebo bylo použito nadměrné množství vody.
  • Aby těsto nepřekynulo přes okraj nádoby - k tomuto může dojít, pokud používáte pšeničnou mouku, nebo má mouka příliš vysoký obsah lepku. V tomto případě snižte množství mouky a současně přizpůsobte množství ostatních ingrediencí. Případně na těsto rozetřete lžíci horkého roztaveného margarinu.
  • Abyste zabránili tvorbě děr v chlebu - vyjměte hnětací háky prsty pokryté moukou, a to před poslední fází kynutí těsta.
  • Aby se chléb po pečení nelepil na nádobu - po ukončení pečícího programu, nechte chléb po dobu deseti minut vychladnout a poté obraťte pečící formu dnem nahoru. Podle potřeby po pečení pohybujte hřídelemi hnětacích háků zleva doprava. Před dalším pečení je vhodné celou formu, a to včetně hnětacích háků důkladně vymastit.
  • Aby chléb nechutnal po droždí - stačí přidat do vody jednu polévkovou lžíci octa, v případě malých bochníčků, nebo dvě polévkové lžíce octa, při velkém bochníku. Namísto vody také můžete použít podmáslí, kefír. Toto platí pro všechny recepty a je vhodné i pro zlepšení svěžesti chleba.
  • Bezpečné otevření víka pekárny během provozu - víko pekárny můžete během fáze hnětení, prakticky kdykoliv. Při této fázi ještě můžete přidávat potřebné množství mouky, tekutiny apod. Naposledy, kdy můžete otevřít víko pekárny, je před poslední fází kynutí.
  • Uskladnění upečeného chleba - Vámi doma vyrobený chléb neobsahuje žádné konzervanty. V případě, že chléb vložíte do čisté, vzduchotěsné nádoby, kterou poté vložíte do chladničky, vydrží Vám takto chléb čerstvý, po dobu pěti až sedmi dnů. Chléb také můžete navíc zmrazit, v případě, že byste ho celý nevyužili.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id14408 (rodina-finance.cz#21238)


Přidat komentář